Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Slota: pszichiátriára és alkoholelvonóra kerülhet a magyargyűlölő politikus

Pszichiátriai kivizsgálásra küldheti a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnökét.
Pszichiátriai kivizsgálásra küldheti a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit a múlt héten ittas vezetés miatt tartóztatott le a rendőrség - közölte hétfőn a pozsonyi Sme, amely szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikus akár alkoholelvonó kúrára is kerülhet.

A liberális szlovák napilap szerint a rendőrség hamarosan döntést hoz arról, hogy elmeorvosi kivizsgálásra küldi-e Ján Slotát. Ennek során a pszichiáternek arra kellene fényt derítenie, hogy Ján Slota alkoholfüggőségben szenved-e, és ha igen, a hatóságok alkoholelvonó kúrához köthetik a politikus jogosítványának visszaadását.

Ján Slotát csütörtök este állították elő a rendőrök Csacán (Cadca), mert egy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, később pedig elutasította az alkoholszondát és a vértesztet is. Mivel a szlovák jogrend az alkoholteszt elutasítását súlyos alkoholos befolyásoltságként kezeli, a - vallomástételt is elutasító, ám már néhány órával később szabadlábra helyezett - politikus ellen függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett közveszély okozás miatt indított eljárást.

A 2011 őszétől hatályos jogszabály alapján Ján Slota bírság kiszabása és jogosítványa bevonása mellett közmunkára és/vagy szabadságvesztésre is ítélhető. Ez utóbbi időtartama egy évig terjedhet, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a szlovák bíróságok a paragrafus alapján túlnyomó többségében eltekintenek a letöltendő szabadságvesztés kiszabásától. Míg a törvény életbe lépése óta csaknem 3400 esetben szabtak ki feltételes szabadságvesztést a bíróságok, és alig több mint 330 esetben döntöttek letöltendő mellett.

Az előírások szerint arról, hogy az ittas vezetésen kapott sofőrnek részt kell-e vennie a pszichiátriai vizsgálaton, a rendőrség köteles döntést hozni. Ha ilyen döntés születik, és bebizonyosodik az alkoholfüggőség, a rendőrség a bevont járművezetői jogosítvány visszaadását elvonókúrához köti.

Ján Slotát aznap kapták ittas vezetésen, amikor a Szlovák Nemzeti Párton belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak. Előzőleg, április végén a párt elnöksége kétharmados többséggel kizárta őt az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy elnökként nem kezelte kellő gondossággal a szervezet vagyonát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy mázsa bomba sem volt elég a romboláshoz

100 kilogramm robbanóanyag sem volt elég ahhoz, hogy leromboljanak egy gabonatározót az ausztráliai… Tovább olvasom