Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Slota: Dél-Szlovákiában nem is tudnak szlovákul

Pozsony - Ján Slota szerint a magyarok kirekesztik magukat a szlovák társadalomból, mert alig beszélnek szlovákul. Kritizálta a magyarországi szlovák iskolákban folyó munkát is. Gyurcsány Ferenc szerinte nem korrekt, mert mást mond Ficónak és mást a magyarországi sajtónak.
Ján Slota szerint "Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök mást mond Ficónak négyszemközt, mást a sajtótájékoztatón, és mást Budapesten". A nemzeti vezető szerint ez nem korrekt eljárás. Gyurcsány hat pontjával kapcsolatban a nemzeti vezető elmondta: "Gyurcsány előbb sepregessen a maga portája előtt, és olvassa el a saját ombudsmanjai jelentését a kisebbségekről". Slota idézte az ombudsman jelentését, mely szerint Magyarországon asszimilálták a kisebbségeket.

"Azt követelni, hogy más országokban kiadott tankönyveket használhassanak, mindennek a teteje, nem is tudom illemtudó módon megnevezni. Gyurcsány teljesen elszakadt a valóságtól."

A nemzeti vezető felidézte látogatását egy magyarországi szlovák iskolában is. "A magyarországi szlovák iskolákban heti négy óra szlovákot tanulnak, mint idegen nyelvet. Azt is magyar tanítókkal, akik nem tudnak jól szlovákul. Voltam egy magyar iskolában, beszéltem a gyerekekkel, és egy szót sem értettek. Így tanítanak Magyarországon Szlovákul."

Slota szerint a magyarok művileg kirekesztik magukat a társadalomból azáltal, hogy nem tudnak jól szlovákul. "Mintha más államban lennének - mondta Slota. - Úgy vélem, ez nem normális. Finnországban, ahol svéd kisebbség él, beszélnek svédül és finnül is, ám ezek az emberek magas szinten beszélnek finnül is. Nálunk, Dél-Szlovákiában alig akad valaki a magyarok közül, aki tud szlovákul." (SITA)

Olvasóink írták

 • 13. Korrekt5 2008. november 29. 23:01
  „>>>>. Bokk 2008.11.24. 14:36
  Finnországban 5% a svéd kisebbség aránya, a békés egymás mellett élés jegyében, ha csak egy svéd is él egy településen, teljes jogon használhatja az anyanyelvét mindenféle hivatalban, eljárásban, a helységnévtáblák, közlekedési táblák svédül is ki vannak helyezve, stb.<<<<

  **********************************************************************************************************************************

  Igen, csak a svédek nem rakják ki a 2-nyelvü (Dán-Svéd) táblákat Sk?ne-ba (Dél-Svédország) :)))”
 • 12. elemér 2008. november 24. 22:53
  „Magyarok eröltették és magyarositották a szlávokat. Iskoláink, intézményeink, kulturánk, történelmünk, job, szeb, gazdagab. Tehát van irigység és ellenszenv. Nem a legjob viszonyok közt váltunk el. Ök hazudoztak és lopkodtak, aztán meg féltek hogy mi majd jogosan követelözünk. Ilyesmit se a ruszki sem nyugat nem engedett. Ezzel tisztában kell lenni, mert minden azértnek megvan a miértje. Aztán vannak akik ilyesmit politikai elönyre használlnak. Azt mielött belémkötnének, anyanyelvemre több mint 50 éve szükségem nemvolt.

  Ezekután nagy parasztság azt állitani hogy nem jó a helyesirásom. Angolul és spanyolul is tudok. Angol pedig az egyedüli világnyelv és az internet anyanyelve.”
 • 11. viryg 2008. november 24. 20:07
  „Most Lomnic ormán rakjunk nagy tüzet
  Versailles-ig lobogjon az üzenet
  Hogy megroppant bár karunk ereje
  Nem nyugszunk bele, nem nyugszunk bele!"”
 • 10. IhászKároly 2008. november 24. 18:03
  „Kedves primax! 1000%-ig igazad van!! Ez a helyzet amit irtál!”
 • 9. Bokk 2008. november 24. 16:56
  „http://www.kisalfold.hu/szieszta/abszurdisztan_tortenelmi_szlovak8211magyar_toresszogben/2078353/”
 • 8. Bokk 2008. november 24. 14:49
  „Sok igazság van benne:
  http://www.kisalfold.hu/blog/hartyandi_jeno_blogja/csereljunk_karacsonyfat_a_szlovakokkal/26/271/”
 • 7. Bokk 2008. november 24. 14:36
  „Finnországban 5% a svéd kisebbség aránya, a békés egymás mellett élés jegyében, ha csak egy svéd is él egy településen, teljes jogon használhatja az anyanyelvét mindenféle hivatalban, eljárásban, a helységnévtáblák, közlekedési táblák svédül is ki vannak helyezve, stb.”
 • 6. Misztertejfel 2008. november 24. 12:43
  „"A lutheránus templomban, ahol a kisdedet megkeresztelik - sietve, még születése napján, mert oly gyöngécskének látszik, hogy a bába egy napnyi életet sem jósol neki - szlovákul zümmög a zsoltár. Jórészt ezen az édes, hegyipatak csörgésű nyelven adják tovább a jámbor asszonyságok is a híreket az újszülöttről - szerencsére hétről hétre erősödik. " (Illyés Gyula: Petőfi)
  Ne mondjunk már ilyeneket Temporal, mert neked sem esne jól, ha egy francia mekegősnek, döcögősnek, vagy ahogy te mondod, "rusnyának" nevezné az általunk gyönyörűnek tartott magyart.
  Egyébként távol álljon tőlem, hogy védjem Slotát, ezt az uszító elmebeteget, de speciel ebben van igazság - nem véletlenül tűzték Meciarék is a zászlajukra a szlovákiai magyar nyelvi beilleszkedését. Ha egy országban élek, alkalmazkodom, de mást mondok: Erdélyben románnal, Pozsonyban szlovákkal találkoztam, aki vendéglátósként megtanult magyarul. Úgy érezte, kötelessége, mert számítania kell magyar vendégekre. A magyartól is elvárható, hogy - tetszik, nem tetszik - az országa hivatalos nyelvét ismerje, de tovább megyek: még a magyar is igen döcög sokak szájából. Az ugyanis nem nyelvjárásbéli sajátosság, hogy a hentestől a képviselőig szinte minden ember "tudhassukozik", taníccsukozik", "itt-e van?"-ozik, meg mindenféle tükörfordításokkal kerget ki a világból, mint például ez: "mit én tudjam?" És ne mondjátok, hogy nem így van.”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2008. november 24. 12:43
  „Ez a komplexus, amelyről "elemér" beszél (ti. amelyet a magyarok éreznek a nyugatiakkal szemben), meglátásom szerint már erősen csökkenőben van. A 80-as, 90-es években volt igazán erős, amikor a magyarok hasra estek egy-egy "nyugati" rendszámú autótól, vagy (nyugat-) német márkával, esetleg osztrák schillinggel telitömött pénztárcától. A fejlett Nyugat így, a modern Nyugat úgy... De ennek az ideje már lejárt, egyre több ember döbben rá, hogy Nyugaton is csak emberek élnek, ők is csak küszködnek a mindennapok gondjaival, pláne ott sincs kolbászból a kerítés. Máshogy élnek, mint mi, esetleg a mi szemünkkel nézve jobb körülmények között, de ők a saját helyzetükkel éppúgy nincsenek megelégedve, mint mi. Slussz, passz. Egyébként Slota egy eszement barom, akinek végre alaposan a lábai közé kéne lépni, hogy észbe kapjon, mert nagyobb bohóc, mint nálunk a nemzet Ferkója, az egykori szép emlékű Torgyán és a nem kevésbé jellegzetes Csurka együttvéve. Engem például egyáltalán nem zavar, ha a "Szlovákiában" élő magyarok nem tudnak tótul.”
 • 4. jockey 2008. november 24. 12:41
  „Ha abból indulunk ki, hogy Slotanak igaza van, tehát Dél-Szlovákiában nem beszélnek az emberek szlovákul, akkor sürgősen tenni kell valamit. Például a tiszta magyar területet visszacsatolni Magyarországhoz és máris megszűnik Slota problémája. Egyébként nem is olyan buta gyerek ezt a Slota, mint bárki gondolná. Még alig ismeri Gyurcsányt, de már rájött, hogy hazudik. Sok magyar választópolgárnak ez évek alatt sem jutott el a tudatáig. Sajnos. Meg is van az eredménye.”
 • 3. Temporal 2008. november 24. 11:28
  „Öszintén a Szlovák nyelvnél rúsnyább idegesitöbb nyelvet keveset tudok.”
 • 2. elemér 2008. november 24. 11:25
  „A baj szerintem ott van hogy a szlovákok magyarok, csak nem tudják. Egyébként a szlávok nincsenek egyszinten nyugaton a Magyarokkal. Kissebségi komplexusban szenvednek. Ilyesmi létezik Magyarban is a nyugatiakkal szemben, és nem is kell messze menni.;))”
 • 1. Primax 2008. november 24. 11:13
  „Szerintem nincs semmi - komolyabb - gond magyar és szlovák emberek között.
  Ezek a nagyokos politikusok hergelik a népet itt is és ott is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöltek egy 14 éves kislányt Kiskunlacházán

Tizennégy éves kislány holttestére találtak rá Kiskunlacházán vasárnap este, az elsődleges adatok… Tovább olvasom