Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Skót népszavazás - Mi lesz a skót whiskyvel?

Scotch Whisky: lehet, hogy hiány lesz a kiváló italból?
Skócia függetlensége nem jelentene szükségszerűen jó hírt a terület legismertebb exportterméke, a whisky szempontjából, annak gyártói ugyanis igencsak félnek az országrész esetleges elszakadásával járó kockázatoktól, sőt néhányan egyenesen attól tartanak, hogy hiány alakulhat ki az alkoholos italból.

"Az igenek többségbe kerülésének rövid távú haszna csekély, viszont jelentős kockázatokat rejt magában" - vélekedett Elena Saputo, a Rabobank nevű holland pénzintézet elemzője. A Skócia védjegyének számító égetett szesz az északi-tengeri kőolaj után a brit országrész második legfontosabb exportcikke, amelynek a nemzetközi piachoz - különösen a kivitel 37 százalékát felvevő Európai Unióhoz (EU) - való hozzáférése elé akadályokat gördítene a függetlenség. Skócia európai uniós tagságának fennmaradása kérdéses, ha a függetlenségpártiak győznek a csütörtöki népszavazáson. A Rabobank szakértője szerint ha Skócia önálló országgá válna, az hatással lenne a whisky készítéséhez használt nyersanyagok árára. A közös európai agrárpolitika - agrártámogatások - nélkül ugyanis a skót gazdák nem tudnának elég árpát termeszteni, amely az égetett szesz egyik fő alapanyaga. Így fennáll annak a veszélye is, hogy hiány lesz a skót italból. Az "igenek" győzelme esetén a holland bank elemzője további negatívumként említi a várható változások jelentette kockázatokat, továbbra is bizonytalan például az, mi lesz Skócia jövőbeli pénzneme vagy miként változik az adók mértéke.

A nemzetközi piac egy új fizetőeszközt a fontnál kevésbé tartana stabilnak, ez pedig megnehezítené a skót whisky árazását, ennélfogva ártana a versenyképességének is. A whiskygyártók már a múlt hónapban hangot adtak aggodalmuknak az ismeretlen jövő előtt állva. A Scotch Whisky Association (SWA) kereskedelmi csoport hangsúlyozta, az EU-tagság esetleges elvesztése még átmenetileg is "káros" és "nehezen kezelhető" lenne. David Frost, az SWA ügyvezető igazgatója nyílt levélben foglalta össze, miért támogatja a status quót. Mint írta, a társaság sikere nagyban köszönhető azoknak a tényezőknek, amelyek az Egyesült Királyságon belül biztosítottak számára. Az SWA szerint tavaly 4,3 milliárd font (1690 milliárd forint) volt a skót whiskyexport értéke (ez az Egyesült Királyság teljes élelmiszerexportjának 25 százalékát teszi ki), az ágazat közvetlenül 10 ezer, közvetve pedig további 35 ezer embernek ad munkát. A borostyánszínű ital a világ szinte minden táján kapható, a három fő felvevőpiaca az Egyesült Államok, Franciaország és Szingapúr. Nem véletlen tehát, hogy a whiskygyártók árgus szemmel figyelik a csütörtöki népszavazás kimenetelét, már csak azért is, mert például a bankokkal ellentétben nem fenyegetőzhetnek azzal, hogy az Egyesült Királyság más részébe helyezik át a termelést: a definíció szerint csak az a whisky hívható skótnak, azaz Scotch-nak, amely tölgyfahordóból származik és legalább három évig érlelték Skócia területén - ez különbözteti meg az ír, japán és más versenytársaktól. Mindössze 109 olyan szeszfőzde működik, amely jogosult a Scotch gyártására.

A függetlenséget ellenzők attól is tartanak, hogy Skócia elszakadásával a skót ipar, így fő terméke, a whisky jobban ki lesz téve a hamisítás veszélyének, hiszen kikerül a nagy-britanniai cégek külföldi exporttevékenységét segítő kormányzati szervezet, a UKTI (UK TradeÚInvestment) oltalma alól. A híres Johnnie Walkert gyártó Diageo alkoholgyár 2012-ben jelentette be, hogy 1,25 milliárd eurót (391 milliárd forintot) fektet öt év alatt a skót lepárlóüzemekbe, most pedig teljes bizonytalanságban van amiatt, mi történik akkor, ha Skóciából önálló ország lesz. A függetlenségtől szintén tartó William GrantÚSons családi vállalkozás, amely a Grantís és Glenfiddich névre hallgató whiskykről ismert, még anyagilag is támogatta a Skócia elszakadását ellenző kampányt.

A Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) képviselői viszont azt hangoztatják, hogy a londoni kormány az, amely egész Nagy-Britannia uniós tagságát és így a Kínával, az Egyesült Államokkal és Indiával folyó kereskedelmi tárgyalásoktól várható hasznot is kockára teszi, mindez pedig különösen a whiskyágazat számára aggasztó. David Cameron brit kormányfő ugyanis megígérte: ha jövőre újraválasztják, 2017-ben referendumot tartanak Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről. "A függetlenség erősíteni fogja Skócia nemzetközi profilját, új lehetőségeket biztosítva az étel- és italkivitel számára, miközben a termékeinket megízlelni vágyó új látogatókat vonz országunkba" - hangoztatták kampányuk során a skót függetlenségpártiak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi cukiság: Hinta-palinta - videó

Nem mindennapi helyen lazít a felvételen látható macska. Tovább olvasom