Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Se nem férfi, se nem nő

Identitásunk fontos része a nemünk. Hatalmas trauma lehet megtudni: nem azok vagyunk, aminek hittük magunkat. Caster Semenyával, a dél-afrikai futónővel is ez történt.

De a nőies modellek között sem ritka a hermafroditizmus. Náluk ez nem akadály a szakmában, Semenya azonban nem versenyezhet Y-kromoszómával.

Kicsi korunktól fogva tudatában vagyunk a nemünknek – ez önazonosságunk egyik legfontosabb része. Ám előfordulhat, hogy valaki abban a tudatban nő fel: egyszer anya lesz. Erre fiatal felnőttként kiderül, hogy Marika tulajdonképpen Pistike. – Nagy esély van rá, hogy erre a serdülőkorig, az első menstruáció elmaradásáig nem kerül sor – világított rá dr. Márton Virág szülész-nőgyógyász.

A 32 éves Huszár Kata visszaemlékezett: miután 18 éves korában még mindig nem menstruált, orvosi vizsgálatra ment. Az asszisztensnő durván próbálta ˝megnyugtatni˝: mit izgul, lehet, hogy nincs is méhe! Szerencsére nem így történt. Ám Kata ízelítőt kapott abból, mekkora trauma lehet, ha valaki nőként él 18 évig, erre kiderül, hogy ott az X- mellett az Y-kromoszóma, esetleg rejtve jelen vannak a másik nemre jellemző nemi szervek.

Caster Semenya, a dél-afrikai futónő viszont meg is kapta ezt a pofont a sorstól. Semenya a nyolcszáz méteres síkfutás döntőjét nyerte meg a 2009-es berlini világbajnokságon. A 18 éves futó – aki hazájában nemzeti hős lett – a semmiből tűnt elő három héttel a vb előtt. Ellenfelei és a sajtó támadták férfias külsejéért, mély hangjáért. Végül nemvizsgálatra kötelezték, hogy kiderüljön: férfi vagy nő versenyez? Erre 2005 óta nyolc esetben került sor, négy nőt felszólítottak pályafutásuk befejezésére.


Egyelőre annyi szivárgott ki a vizsgálat eredményéről: a futónőnek nincs méhe és petefészke. Abban a hitben nőtt fel, hogy lány és nőként győzött Berlinben – ám a sportban nem lehetnek tekintettel rá, minek érzi magát.

Dr. Mikulán Rita sportorvos egyetértett azzal, hogy óriási trauma lehetett megtudni az igazat. Azonban hozzátette: női versenyeken csak egyértelműen nőnemű versenyzők indulhatnak.

– A normálisnál magasabb tesztoszteronszint a női sportolóknál utalhat férfi jellegű nemi mirigyműködésre, de doppingra is. A sportolóknál az Y-kromoszóma megléte kizárja, hogy a nők között versenyezhessenek, mert a nőknél a tesztoszteron az izomzat javára változtatja meg a testösszetételt. Ennek gyanúját már egy egyszerű vizsgálattal is meg lehet erősíteni – tudtuk meg a sportorvostól.


A sportolónők között nem ritka a fiús alkat, Semenya is másképp néz ki a magazin felvételein, amelyek nőies ruhában, kisminkelve mutatják. A kromoszómák rendellenessége ráadásul nem is mindig hozza magával a fiús külsőt. A gyönyörű, irigyelt modellek között például gyakran előfordul a magas, karcsú, nőies alakkal párosuló hermafroditizmus. A hermafroditákat többnyire a külső nemi szervek alapján anyakönyvezik – ám cseppet sem biztos, hogy az illető felnőve azonosulni tud a ˝neki ítélt˝ nemmel.

Olvasóink írták

 • 7. Túrabakancs 2009. november 13. 08:48
  „Se nem férfi sem nem nő,
  ez a nő már nem menő!”
 • 6. Túrabakancs 2009. november 10. 22:53
  „Egyszerűen csak HERMAFROZIKA. :)”
 • 5. Truder 2009. november 09. 10:45
  „Nőnek túl férfi! Az tuti.. :)”
 • 4. szabotázs 2009. november 04. 23:41
  „nah most belenyulok a gatyámba, biztonság kedvéért a barnátnőmébe is ...:) D.:::”
 • 3. Túrabakancs 2009. november 04. 15:03
  „Ajjaj, megszégyenítettem a magyar nyelvet... Hibákat ejt az ember, ha megzavarják munka közben. :(”
 • 2. Túrabakancs 2009. november 04. 14:58
  „Ha ad egy pofont és csak megszédülök akkor nő, ha kiugrk a szemem akkor pedigfvérfi ez az egyén.”
 • 1. adalfold 2009. november 04. 14:01
  „nemgyenge:S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasznos tanácsok aludni vágyóknak

Az alvás alapvető biológiai szükségletünk. Tovább olvasom