Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sanzonhangulat, jazzre írva

A jazzdíva Micheller Myrtill. Franciatanár is lehetett volna belőle. A gyerekkori vágyakat azonban valóra kell váltani, főleg akkor, ha valaki sikeresen teszi ezt.

Ma már fesztiválok, rendezvények és a Benkó Dixieland Band állandó vendége.

– Tíz éve jelent meg első lemeze a Meseautó remake-jének dalaival. Már gyermekként eldőlt, hogy a zenei pályát választja, vagy később jött az indíttatás?

– Elég korán kiderült, szüleimnek köszönhetően zenei képzést is kaptam, de később új irányt vett az életem. Érettségi után vált komollyá a hivatás, s ez már véglegesen megmaradt. A zeneakadémia jazz tanszakán végeztem, kipróbáltam közben és utána más műfajokat is, kísérleteztem új hangzásokkal, stílusokkal, de mind közül a legerősebben a szabad improvizációkra, művészi önkifejezésre széles lehetőséget nyújtó szving és jazz érintett meg. Első önálló lemezem, vagyis 2004 óta saját elképzeléseimmel fejlesztem zenei világomat, ennek az útnak fontos állomása most a Rendez-vous.


– Ezzel egyedi, különleges színt képvisel a hazai palettán. Még énekesi karrierje előtt franciatanári diplomát szerzett. Innen ered a ˝francia kapcsolat˝ vagy régebbről?

– Ez egy gyermekkori szerelem, amit nehéz megmagyarázni. Nem fűz az országhoz családi kötelék, mégis ezer szállal kötődtem hozzá. Később természetesen volt alkalmam bejárni azt a világot, melynek dalait annyit hallgattam otthon, majd alaposabban megismertem irodalmát, művészetét is a nyelvtanári diploma megszerzése közben. A lemez elkészítésekor céltudatosan akartam ötvözni az amerikai klasszikus jazzt a párizsi sanzonok, francia filmzenék sajátos atmoszférájával.

Hosszadalmas munka volt mindezt megvalósítani, de voltak előzményei: korábbi lemezeimen is feltűnt néhány átdolgozott francia dal. Most úgy válogattam, hogy egy teljes CD anyaga összeállhasson. A magyar nyelvű lemez az „Ő" című dalon keresztül kapcsolódik hozzá, melyet „Dieu" címen franciául is éneklek, más hangzásvilággal. A dal magyar szövege egyben első szövegírói munkám is. Megpróbáltam bizonyítani, bár teljesen más a két nyelv dallama, ritmusa, lüktetése, ha egy dal „működik" franciául, akkor magyarul is ugyanolyan hatással tud megszólalni. Egyeztettem profi szövegírókkal, akik a folytatásra bátorítottak, így azóta született még egy adaptáció, amelyet egyelőre csak koncerteken játszunk.

Micheller Myrtill nem gondolhat a pihenésre, annál mozgalmasabb most az élete.
Micheller Myrtill nem gondolhat a pihenésre, annál mozgalmasabb most az élete.

– Állandó gitárosával, a virtuóz technikájú Pintér Tiborral 2006-ban komoly elismerést értek el. Azóta gyakran lépnek fel önálló duó formációban. Hogyan találkozott a pályájuk?

– Amikor a határőrség zenekara (most Police Big Band) – melynek Tibi is tagja – a hatvanadik születésnapját ünnepelte, egy évig velük dolgozhattam. Az ötlethez, hogy Tiborral duót alkossunk, tudni kell, hogy ez kivételes hangszeres tudást követel meg a zenésztől. Úgy ítéltem meg, ezzel ő rendelkezik, így amikor találtam egy nemzetközi versenyt, beneveztünk. Ez volt a németországi Voice & Guitar, ahol első próbálkozásra a legjobb nyolc közé jutottunk. Ezután készült első közös lemezünk, amelyet tavaly, egy sikeres londoni turné után követett a második. Örömmel mondhatom, az elmúlt négy évben Tibor sem tétlenkedett, a tudását még tovább csiszolta. A fellépéseink előtt sokan talán kételkednek, hogyan lehet teljes értékű, telített hangzású koncertet adni egy énekhanggal és egy szál gitárral, de eddig még mindig meggyőztük a közönséget... (A kételkedőknek a duó internetes videóit és lemezeit ajánlom – a szerk.)


– Két új lemezt is készített egy éven belül. Most megpihen, vagy új tervek foglalkoztatják?

– Nem gondolok pihenésre, annál mozgalmasabb most az élet. Április 8-án, Benkó Sándor 70. születésnapi koncertjén a Művészetek Palotájában tisztelegtünk a Benkó Dixieland Band alapítója előtt és továbbra is rendszeresen közreműködöm fellépéseiken. Folytatódik országos lemezbemutató turném, a duónkkal több nagyobb koncertre készülünk, meghívást kaptunk május elsején a gronaui jazzfesztiválra, újabb örökzöldeket illesztünk a repertoárba, kirándulunk kicsit a funkys hangzás felé és és természetesen már készülök az új lemezre. Nincs megállás, zenei értelemben ˝nyughatatlan˝ vagyok...


Névjegy

Micheller Myrtill 1995-ben megszerezte franciatanári diplomáját, majd 1999-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott mint jazz-ének művész és tanár. A Dr. Bubó mesemusicalben színészként is megmutatta tehetségét. A Benkó Dixieland Band gyakori vendégművésze. 2006-ban a „Voice and Guitar" nemzetközi versenyen a legjobb 8 között díjazták Pintér Tibor gitárossal, a finnországi Lady Summertime jazzversenyről pedig a III. díjjal tért haza. Tavaly Voice & Guitar duója Londonban turnézott szép sikerrel. Zenekarával állandó fellépője a hazai kluboknak, fesztiváloknak, rendezvényeknek.

Lemezei

Meseautó (2000), I Just Found Out About Love (2004),
Same As You (2006), Save The Last Dance For Me (2008), True Colors (2009), Randevú/Rendez-vous (2009). További információk: www.myrtill.hu

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. április 22. 12:28
    „Tényleg lehetne a francia tanárom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillióért ölték meg Daróczi Dávidot?

– Nem betegeskedett, volt pénze, és nem ölte meg magát – mondta Terry Black a Frizbi… Tovább olvasom