Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Rutkai Bori: Hátradőlök a zenében

˝Lubickoláshangulata˝ támad a Budapest Bárban, radikális frontember a Specko Jednóban, kedves énekes a Hébe-Hóba Bandában Rutkai Bori, aki ha mesehős lenne, manólány volna.


– Mi hiányzik a Specko Jednóból vagy a Hébe-Hóba Bandából, amit megkap a Budapest Bárban?

– Ha a saját zenekarommal lépek föl (a Specko és a Hébe- Hóba ugyanazokból a tagokból áll – a szerk.), mindig anyáskodó vagyok és izgulós. Nem tudom elereszteni magam annyira, mint a Budapest Bárban, ahol ˝lubickoláshangulatom˝ van, ahol hátradőlök a zenében. Nincs akkora felelősség rajtam, csak az énekléssel foglalkozhatom. És kicsit a díváskodással – amire nem vágyom mindig, mert sokkal radikálisabb énekesnőnek szeretem mutatni magam a Speckóban vagy kedves, anyukakorú énekesnek a Héba-Hóba Bandában. A nőiességet a Budapest Bár kupléiban sokkal jobban meg lehet élni.


– A Budapest Bár a második lemezzel turnézik, ezúttal nemcsak énekelnek, de színházat is csinálnak a színpadon. Ez mit jelent?

– Nincsenek jelenetek vagy párbeszédek, egy-két kellékkel, díszletelemmel játszunk. Inkább a kellékekkel alakul ki párbeszéd, mint egymás között. Az énekesek élő díszletként segítik a zenekart. Sokkal aktívabbak vagyunk, mint az első produkcióban, sokkal jobban koreografáltak a számok, de nem táncban, hanem cselekményben. Látom, hogy a társaim nagyszerűen lubickolnak ebben, nagyra nőtt óvodásként nagyon aranyos kis színészekké válnak. Mindig olyan csodálkozva nézem, hogy milyen sok játékosság lappang bennük-bennünk.

Mesefigurának lenni sokkal jobb, mint a civil sors! – vallja Rutkai Bori.
Mesefigurának lenni sokkal jobb, mint a civil sors! – vallja Rutkai Bori.

– Valahol olvastam, hogy ha a való élet mese lenne, ön manólány lenne benne. Erre az aranyos imázsra a Hébe-Hóba Banda számai, a Vacka-dalok is erősítenek. Ez nem zavarja?

– Hogy prolongálva van az én óvodás, játékos lényem is, az a legjobb, ami velem történhet. Mesefigurának lenni sokkal jobb, mint a civil sors!


– Milyen mesehős lenne legszívesebben?

– Ez a manólány teljesen fekszik. Ha pedig majd kezdek öregedni, remélem, átváltozom jótékony anyókává.


– Milyen dalokat énekel a Budapest Bár-turnén?

– Az egyik pont egy elvarázsolt dal. Sajnos nem sokan értik, mert franciául énekelem, de remélem, átjön a hangulatából, hogy tavaszi, nagyon szerelmes, égbe röpködős varázsdal. Az is a címe, hogy Elvarázsolt út: La route enchantee. A másik szlovén eredetű, Ne várd a májust volt körülbelül a címe, most Ne várj reám címmel éneklem saját szövegemmel. Lehet rá táncikálni.


– Gyerekként milyen meséket, dalokat hallgatott?

– A Weöres Sándor-versek voltak az abszolút kedvencek. Nagy divatja volt a bakelit meselemezeknek, én Lázár Ervin-mesékre emlékszem, például A fájós fogú oroszlánra. Nagy hatással volt rám egy zseniális gyerekmusical, a Minden egér szereti a sajtot. A világa, a hangulata most is bennem él. Halász Juditot is hallgattunk, és nagy kedvencem Mosonyi Aliz könyve, a Mesék Budapestről. Félig szürreális, félig reális képet nyújt a városról, egy nagyon jó ˝kevercset˝ Háy Ágnes rajzaival. Nekem az illusztrációk is ˝hozzátettek az agyamhoz˝ – én is rajzolgatok –, ezért az is fontos volt, hogy jó kis képek legyenek a könyvben.


– Amikor telefonon hívtam, villamoson utazott. Felismerik jártában-keltében a Specko Jedno, a Hébe-Hóba Banda és a Budapest Bár énekesnőjét?

– Szerencsére nem. Szeretem az észrevétlenséget.

Olvasóink írták

  • 3. RickCartman 2009. november 13. 21:09
    „he-he,nem kordagyurbalázskláriról szól a cikk,nem is megasztárokról,nem is borosbocskorról,nem is szól hozzá senki!”
  • 2. RickCartman 2009. november 12. 20:30
    „..."teker és kacsingat..."..de jó itt Boriról olvasni, meglepő színfolt a kisalfold.hu egén!”
  • 1. Griffin 2009. november 12. 11:09
    „"Bácsi a biciklin..." Imádunk, Bori!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy társkereső szerint a britek a legrondábbak

A BeautifulPeople.com-ra csak olyanokat vesznek fel, akiket kellően gyönyörűnek talál a zsűri, a… Tovább olvasom