Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rózsaszínűre festett egy gejzírt, eljárás indul a művész ellen

Izlandi természetvédők haragját és a hatóságok fellépését vonta magára egy dán installációművész azzal, hogy rózsaszínűvé változtatott egy izlandi gejzírt.
A chilei származású Marco Evaristti öt liter élelmiszerszínezékkel, Pink State elnevezésű művészetiakció-sorozatának legújabb aktusaként festette rózsaszínűre pénteken a dél-izlandi Stokkur szökőforrást.

A Visir című internetes portál híre szerint az 52 éves művész megtagadta a 100 ezer izlandi korona (206 ezer forint) szabálysértési bírság kifizetését és vasárnap hazautazott Koppenhágába. A bírság megfizetésének megtagadása miatt most bűnvádi eljárás indul ellene a szigetországban a környezetvédelmi törvény megsértése címén.

Marco Evaristti vitatott művészeti akciói miatt vált ismertté. Már 2000-ben magára vonta állatvédők haragját, mivel a dániai Kolding művészeti múzeumában felállított öt mixert, benne élő aranyhalakkal, és arra buzdította a látogatókat, hogy kapcsolják be a keverőgépet, amit legalább egy látogató meg is tett.

Ezt a projektet 2006-ban elvitte Ausztriába is, a Dornbirnben felállított installációt azonban ismeretlenek lerombolták, és az aranyhalakat "kiszabadították", állatvédők pedig feljelentést tettek ellene.

Más vitatott akcióinak sorában 2004-ben 3000 liter festékkel pirosra festett egy grönlandi jéghegyet, 2008-ban pedig a Mont Blanc csúcsát fedte be rózsaszín kendőkkel.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapest Bár: klezmeralbum, koncert Győrött és a MOM-ban

Klezmerlemezt készített a Budapest Bár. A népszerű zenekar ezúttal megszokott énekesei nélkül… Tovább olvasom