Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Röntgensugarak mutatták ki a krétakori őskígyó elrejtett lábát

Egy új radiológiai képalkotó eljárás mutatta ki a krétakori őskígyó elrejtett lábát.

A kutatásban a párizsi Természettudományi Múzeum, a grenoble-i székhelyű Európai Szinkrotron Sugárzási Létesítmény (ESRF), valamint a Karlsruhei Technológiai Intézet tudósai vettek részt. A vizsgálatot végző francia és német kutatók reményei szerint az új adatok révén sikerül végre megválaszolni a kérdést, hogy szárazföldi, vagy vízi ősöktől származnak-e a kígyók. A kutatásról a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban jelent meg tanulmány - olvasható a Science Daily (http://www.sciencedaily.com) tudományos hírportálon.

A "lábaskígyóknak" összesen három őskövülete ismert. A most vizsgált kétlábú kígyóra Libanonban bukkantak még 2000-ben. A Eupodophis descouensi fosszilis maradványai egy kettéhasadt 95 millió éves vékony mészkődarab belső felületei között oszlanak meg. Hiányzik a kígyó csigolyáinak egy része, levált a farka, amely a feje mellett helyezkedik el. Ugyanakkor világosan láthatók a kígyó végtagjának csontjai: a szárkapocscsont, a sípcsont, valamint a combcsont. A medencecsonthoz kapcsolódó végtag mindössze 2 centiméteres, s vélhetően a kígyó életében nemigen használhatta.

Hogy megtalálják a mészkőben rejtőzködő másik lábat, a fosszíliát az Európai Szinkrotron Sugárzási Létesítményben vizsgálták meg. A tudósok a kórházakban alkalmazott komputeres tomográfiához hasonló rétegvizsgálatot, a laminográfiát alkalmazták, amellyel egész parányi elemeket is meg lehet a háromdimenziós felvételeken.

A végtagok belső szerkezete nagymértékben emlékeztet a jelenkori szárazföldi gyíkok lábaira.

A felvételek kimutatták, hogy rendelkezett térdízülettel, négy bokacsontja volt, ugyanakkor hiányoztak a lábtő-, valamint az ujjcsontok. A kutatók úgy vélik, a kígyók azért veszítették el lábaikat, mert a végtagok nagyon lassan nőttek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld utat kapott a krematórium hőjével fűtött uszoda

Egy brit város önkormányzata zöld utat adott annak javaslatnak, hogy a város krematóriuma által… Tovább olvasom