Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Romániában elkezdődött a Mária-út kijelölése

Elkezdődött a romániai Mária-út kijelölése, amely Közép-Európa legfontosabb Mária-zarándokhelyeit köti majd össze - közölte a Krónika című erdélyi napilap.
A romániai magyar újság keddi tudósítása szerint várhatóan az év végéig felfestik a turistajelzéseket a tervezett Mária-út főgerincének partiumi és erdélyi szakaszán. A szervezők abban bíznak, hogy hamarosan európai uniós alapból is kapnak majd támogatást a zarándokút, illetve az ehhez tartozó szálláshelyhálózat kialakításához.

A közép-európai Mária-kegyhelyeket összekötő vallásturisztikai gyalogútvonalat 1400 kilométer hosszúra tervezik, ennek gerincét egy kelet-nyugati, valamint egy észak-déli fő ág alkotja. Előbbi az ausztriai Mariazellt köti össze Csíksomlyóval, utóbbi pedig a lengyelországi Czestochowában levő kegyhelyet a boszniai Medugorjéval.

Az utak nyomvonalát nagyrészt már feltérképezték, és több helyen nekiláttak a jelzésfestésnek is. Havas Tamás, a romániai tevékenységek irányítója szerint a szinte mindegyik partiumi és erdélyi megyét érintő romániai hálózat főútvonalát is véglegesítették - kivéve egyes Kolozs megyei szakaszokat -, amely egyenes vonalban halad majd Máriapócstól Csíksomlyóig.

Mivel Erdélyben mindössze két katolikus Mária-kegyhely van - a csíksomlyói és a máriaradnai -, a főgerinc mellett terveznek egy újabb vonalat is, amely Pécstől Szeged, majd Arad irányába vezetne el Máriaradnára, innen pedig Gyulafehérváron át Csíksomlyóra. A tervek szerint egyes leágazások a Keleti-Kárpátokon túl lévő Moldvába is átvezetnek majd.

Önkéntesek bevonásával a hétvégén elkezdték az útvonal kijelölését a Szilágy megyei Kárásztelektől Szatmár megye irányába, ugyanakkor a kelet-erdélyi Hargita megyében is indul a munka. A főszervező szerint tulajdonjogi problémákkal nem számolnak, az ösvény szinte mindenütt községi utakon vezet majd, az önkormányzatok pedig nem ellenzik a kezdeményezést. Sőt egyes kisebb települések nagyon örülnek ennek, hiszen ez a turizmus fellendüléséhez vezethet - magyarázta Havas Tamás.

A Mária-út kialakítása érdekében Magyarországon létrejött egyesülethez Erdélyben az Erdélyi Kárpát-Egyesület, illetve a Caritas szervezet csatlakozott, a Hargita megyei tanács pedig külön embert alkalmazott, aki főállásban foglalkozik a Mária-úttal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anya terhesség alatti étrendjétől is függ a gyerek későbbi testsúlya

Az anya terhesség alatti étrendje epigenetikai változásokat okoz a magzat DNS-ében. Tovább olvasom