Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Roman Polanski, aki színész is: kiállítás a Lengyel Intézetben

Budapesten a Lengyel Intézetben is látható keddtől az a vándorkiállítás, amely Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező és színész életútját mutatja be fotókon, plakátokon és különböző dokumentumokon keresztül.
a tárlat anyagát a lódzi filmmúzeum állította össze. A kiállítás törzsanyaga a világhírű lengyel születésű rendező magángyűjteményéből származik, illetve Polanski barátai, köztük Andrzej Wajda, Andrzej Kostenka, Gene Gutowski, Leopold Rene Nowak bocsátották a múzeum rendelkezésére saját archív felvételeiket - mondta Felvidéky Eszter, a budapesti Lengyel Intézet sajtómunkatársa az MTI-nek. A lódzi filmmúzeum kiállítását már több lengyel városban bemutatták, de látható volt a berlini, a londoni, a prágai és a Sao Paulói filmfesztiválon is.

A most 77 éves Roman Polanski rendezései az egész világon ismertek. Nevéhez olyan ma már klasszikusnak számító filmek fűződnek, mint a Kés a vízben, az Iszonyat, a Chinatown vagy a Zongorista, utóbbiért 2002-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscart. Színészként kevesebben ismerik, pedig már 14 évesen megcsillantotta tehetségét; eleinte rádiójátékokban és színpadon, majd a filmvásznon is szerepelt, feltűnt a lódzi filmművészeti főiskola hallgatóinak filmetűdjeiben is - fejtette ki az intézet munkatársa. Szerepelt például Andrzej Wajda A mi nemzedékünk, az Ártatlan varázslók és a Sámson című filmjében, de feltűnt Andrzej Munk 1960-ban készített kultikus filmjében, a Kancsal szerencse című moziban is.

Roman Polanski nemcsak lengyel filmesekkel forgatott mint színész, hanem Gerard Depardieu oldalán feltűnt a Puszta formalitás című, Giuseppe Tornatore rendezte filmben. Színészként szerepelt Michel Blanc, Brett Ratner és Antonio Luigi Grimaldi alkotásaiban is - összegezte a kiállítás anyagát Felvidéky Eszter. Polanskit tavaly szeptemberben nemzetközi elfogató parancs alapján Svájcban letartóztatták, több hónapig tartották háziőrizetben. A rendezőt egy 33 évvel ezelőtt elkövetett liliomtiprásáért akarják bíróság elé állítani az Egyesült Államokban, ahonnan 1978-ban szökött meg, azóta főleg Franciaországban élt.

A svájci bíróság idén júliusban úgy döntött, hogy nem adják ki Polanskit az USA-nak és megszüntetik a háziőrizetet. A világ 188 országában azonban továbbra is érvényben van ellene a nemzetközi elfogatóparancs. A Lengyel Intézet Polanskiról szóló tárlata 2011. január 15-ig tart nyit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfelelő életvitellel a cukorbetegek állapota, teherbírása sokat javíthat

Gondosan betartott étrenden élő, rendszeresen mozgó cukorbetegek testsúlya és vércukorértéke… Tovább olvasom