Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Római Műrepülő Show

A rendezvény a 2011-es Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás keretében zajlik a "Hódítsd meg – fedezd fel – éld át Carnuntum egykori római város területén" mottó jegyében.


Augusztus utolsó hétvégéjén a Spitzerberg repülőtéren kerül sor a legnagyobb idei osztrák légi show-ra. Neves hazai és külföldi pilóták, légi akrobaták felejthetetlen mutatványokkal bűvölik el a közönséget.

A Spitzerberg repülőtér főnökének, Wolfang Oppelmayernek sikerült az augusztus 27-28-i hétvégére összehívnia a műrepülés legjobb pilótáit, és gazdag programot biztosítania egy egyedülálló légi show keretében.

Az igazi légi show programja mindkét nap az osztrák légi haderő hangos bemutatójával kezdődik az EUROFIGHTER géppel, amely átrepül Spitzerberg felett, 280 km/ó „alacsony" sebességgel. Ez a pillanat egy soha vissza nem térő alkalom lesz az Eurofighter közelről való megtekintésére, mert később a pilóta felgyorsít, s az égboltot 850 km/ó sebességgel fogja átszelni, amíg el nem tűnik a felhők fölött.

„A légi show kétségkívül legnagyobb csillagai az osztrák Hannes Arch, a Red Bull Air-Race versenyeinek világbajnoka és kollégája, a magyarországi Bessenyei Péter, a Red Bull Air-Race rendszeres résztvevője, egyúttal a motoros repülők műrepülő világbajnoka" – mondja Wolfgang Oppelmayer, majd folytatja. „A motor nélküli repülőgépek mesterei is itt lesznek Dietmar Poll világbajnok részvállalásának köszönhetően, s minden bizonnyal megint elámítja a közönséget Peggy Krainz, aki a kétfedeles gép szárnyain viszi végbe akrobációs mutatványát." Hogy az adrenalinból még több legyen, az osztrák Team Blanix csoport elkápráztató műrepülő trükkökkel áll elő kettes formációban, a csehországi CZ Flying Bulls Aerobatics Team pedig Martin ©onkával, a Red Bull Air Race pilótájával az élen gyors egyéni, illetve lassúbb négyformációs akrobációkat mutat be. Dinamikus programról gondoskodik a németországi Toni Eichhorn Jet 29 Viper típusú vadászgépén. További légi csemegét kínál Peter Rohn, aki a Christian Eagle típusú gépet repülő modell szerint irányítja. A repülőgép modellek hívei is találnak kedvükre valót, hiszen a kínálatban több ilyen bemutató is szerepel. A műsor végén nemcsak repülőgépek fognak röpködni a közönség feje fölött, hanem az extrém bázisugrás művelői is, éspedig: Gernot Schlesinger, Christian Wagner és Marco Waltenspiel.

A szervezők arra is gondoltak, hogy a látogatók ne csak a röpködő gépekben gyönyörködjenek, hanem maguk is kipróbálják a repülést. A közönség tehát sétarepüléseken vehet részt motoros és motor nélküli gépeken, helikopteren, sőt az Antonov 2 típusú kétfedelű harci gépen is, amely egyszerre 12 ember szállítására képes.
A légi oktatók szívesen nyújtanak tájékoztatást az érdeklődőknek a repülőgépekről és a repülésről. „A repülés nemcsak a gazdagok szórakozása. Igaz, hogy anyagilag igényesebb, de elérhető kedvtelés, amelyet kisebb csoportokban vagy sportklubokban művelhetünk“ - meséli Wolfang Oppelmayer, aki a motor nélküli repülés és verseny többszörös osztrák bajnoka. „Ha megnézik a csúcsteljesítményű repülősök életrajzát, láthatják, hogy többen szerény környezetből származnak. De mindegyikükre jellemző, hogy a repülés iránti szenvedély nagyon korán kialakult bennük, s már ifjú korukban elkezdtek foglalkozni a motor nélküli repüléssel.“

A rendezvény két napja alatt a látogatók szabadon mozoghatnak a szomszédos Spitzerberg hegyoldalon, amelyről magát a repülőteret is elnevezték. A domb tetején elterülő rét kellemes természetbeni környezetet kínál, ahonnan az egész légi parádé végigkísérhető. Ami az étkezést illeti, a nézők válogathatnak a helyi gasztronómiai specialitások széles kínálatából.

A Spitzerberg hegy mentén - amely védett természeti terület és gazdag állatállomány (egész Ausztriában itt él a legtöbb mezei ürge), valamint védett növények területe - vezet a piros jelzésű „Bor út" egyenesen Prellenkirchen község borospincéihez.

Hogy a légi show mindenki számára igazi élményt jelentsen, beleértve a legkisebb látogatókat is, a szervezők az Alsó-Ausztriai Tartománnyal együtt családi műsort is készítettek Niederösterreich Familien-Kinderfest elnevezéssel. A gyerekeket játékokkal teli program, sok-sok tevékenység, kreativitási megnyilvánulás lehetősége várja az alkotóműhelyekben. Ilyen lesz például a repülőgép modellezés, a gyerekek időutazása, melynek során megismerkednek a repülés történetével.

Az NÖ Familienpass gyermektulajdonosai ingyen vehetnek részt a légi parádén. A légi show belépőjegyeinek ára: felnőttek számára 15,- € , gyermekek számára 3,- € , minden harmadik, 14 éven aluli gyermek számára 0,- €. A belépő (színes karkötő) felmutatásával az Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás standján belépőjegyet kapnak a kiállítás keretében szervezett többi rendezvényre. Az Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás november 15-ig tart Hainburg, Petronell és Bad Deutsch-Altenburg községekben.

A sétarepülések és kísérőprogramok mindkét nap délelőtt kilenc órakor kezdődnek. A légi bemutatók délután háromtól fél hatig tartanak. Ezután folytatódik a sétarepülés napnyugtáig, kb. fél nyolcig. „A rendezvényre szlovákiai és magyarországi érdeklődőket is várunk, hiszen a Spitzerberg repülőtér a szlovák és a magyar határ közelében található, Hegyeshalomtól kb. 20 kilométerre. Pozsony felől is könnyen megközelíthető, Járfalun át nem egészen 10 kilométer az út" – mondja végül Oppelmayer úr. „Aki augusztus utolsó hétvégéjét erre a show-ra szánja, biztosan nem bánja meg, hiszen felejthetetlen élményekben lesz része."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakánként rabolni járt az óvónéni

Elfogtak egy román óvónőt, aki élettársával együtt Bonnie és Clyde-ként sorozatos betöréseket követett el. Tovább olvasom