Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Róma II. János Pált ünnepli

II. János Pál pápára szombat éjszaka a Circus Maximusban tartott virrasztással emlékeztek, miközben a Szent Péter térnél a zarándokok már sorban álltak, hogy az elsők között juthassanak be a mai boldoggá avatási szentmisére.
A lengyel pápa eddig ismeretlen leveléről beszélt az olasz sajtónak Stanislaw Dziwisz, krakkói érsek. Imádkozó tömeggel telt meg szombat éjszaka a római Circus Maximus: a II. János Pál emlékére tartott virrasztáson a hatóságok szerint kétszázezren vettek részt, főleg fiatalok.
Olasz, francia, német, mexikói és lengyel zászlók lobogtak, még Solidarnosc feliratú zászlót is lehetett látni, és ismét magasba tartották a II. János Pál temetéséről ismert és a pápa szentté avatását sürgető Santo subito! transzparenst.

A II. János Pálra meghatódva emlékező Joaquin Navarro-Valls volt vatikáni szóvivő azt mondta, a lengyel pápa élete remekmű volt. Megtanította a fiatalokat arra, mit jelent szeretni. A pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek úgy fogalmazott, hogy hat évvel ezelőtt, II. János Pál halálakor, a szomorúság töltötte be Rómát, most a boldogság. A SkyTg24 hírtelevíziónak adott interjúban Dziwisz elmesélte, hogy II. János Pál halála után találta meg azt a levelet, amelyet a pápa merénylőjének, Ali Agcának írt, de soha nem küldött el. A levélben a pápa azt kérdezte a fivérének szólított Agcától, hogyan fognak ők ketten megjelenni az Úr színe előtt. A Circus Maximusban felszólalt a Parkinson-kórból a pápa közbenjárására meggyógyult francia apáca, Marie Simon-Pierre is, és köszönetet mondott II. János Pálnak.

A virrasztás résztvevői az éjszaka átvonultak a Szent Péter térhez, mely már szombat estére megtelt, de biztonsági okokból kiürítették és vasárnap hajnalban nyitották meg újra. Az elküldött zarándokok tiltakoztak és a rossz szervezésre panaszkodtak, majd egész éjjel sorban állva várakoztak arra, hogy visszatérhessenek a Szent Péter térre: volt, aki állva, kempingszéken ülve, más a földön feküdve. A Szent Péter tér oszlopsorát a II. János Pál pápasága pillanatait megörökítő fényképek borítják, valamint a néhai pápa Nyissátok meg a kapukat Krisztus előtt jelmondata és óriásvásznak. A boldoggá avatás a Szent Péter téren vasárnap reggel imával kezdődik.

A vatikáni program szerint tíz óra előtt pár perccel a XVI. Benedek pápa vezette körmenet lép ki a Vatikán bronzkapuján és keresztül halad a Szent Péter téren egészen a bazilika lépcsőin felállított szabadtéri oltárig. A boldoggá avatási szentmisét a pápa a bíborosokkal koncelebrálja. XVI.

Benedek elődje misekelyhét használja, és II. János Pálé volt a XVI. Benedek által viselt miseruha és püspöksüveg is. Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismerteti II. János Pál rövid életrajzát és latinul kéri boldoggá avatását. XVI. Benedek szintén latinul mondja el a beatificatio megszokott formuláját. Olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezi el az oltáron a boldog ereklyéit, így a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát. Bemutatják a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült.

A Szent Péter téren és környékén nyolcszáz pap segédkezik majd az áldozásban. A szentmise után elsőként a pápa és a bíborosok járulnak II. János Pálnak a bazilika főoltáránál elhelyezett koporsója elé, majd a jelen levő magas rangú vendégek, püspökök és a hívők, akik hétfőn este hét óráig róhatják le kegyeletüket. Ha a sornak még nem lenne vége, megvárjuk az utolsó hívőt is és csak utána visszük át a koporsót a Szent Sebestyén kápolnába - közölte Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő.

A Szent Péter teret olasz virágok díszítik, a Vatikán és a római egyházmegye kórusa énekel és a Santa Cecilia Zeneakadémia zenekara játszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillag születik: az utolsó négy helyért megy a harc

Az estet a mentalista Molnár Szabolcs nyitotta, aki gondolatolvasó produkciójával döbbentette meg a zsűrit. Tovább olvasom