Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Róma és Valentin

Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben. Valentin Terni püspöke volt, aki Rómában halt meg vértanúként.

Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt, a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: ˝Ne felejtsétek el Valentint!˝ és ˝Szeretlek benneteket!˝

Mi pedig szeretjük Rómát, ami Európa egyik legnagyobb városaként megannyi nevezetességével turisták tízezreit csábítja évente a mediterrán térségbe. Történelmével, gyönyörű látnivalóival uralkodó szerepet tölt be az utazási irodák kínálatában. De mint minden, e város is magában hordozza a pozitívumok mellett a negatívumokat is.

Kezdjük mindjárt az egyik legelemibbel, az étkezéssel. Azoknak, akik nem éppen tésztakedvelők, jó pár órájukba telhet, míg találnak egy olyan helyet, ahol a tésztaféleségeken kívül valami mást is tartalmaz az étlap. Azoknak viszont, akik élnek-halnak a pizzáért és a gyrosért, nem kell sokat sétálniuk. Egy utcában ugyanis legalább egy, de inkább két-három olyan hely található, ahol ezt kínálják.

Trevi-kút
Trevi-kút

Aztán a szállás. Ez olyan, mint máshol. Az olcsóért és a drágáért is olyat kapsz, amennyit fizettél érte. Van választék bőven, mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet.

Ha az utazást nézzük, hazánkból talán az egyik legpraktikusabb megoldás az, ha egy fapados légitársaság szolgáltatását vesszük igénybe. Az autóút túl hosszú és kényelmetlen. Ezzel szemben a repülőjegyárak megfizethetők, és alig több mint egy óra alatt Rómában lehetünk.

Ha vásárolni támad kedvünk, fel kell rá készülnünk, hogy sok esetben a hazai árak három-négyszeresét képesek elkérni ugyanazért a termékért, amelyet itthon is megkaphatunk.

Ugyanakkor a márkás üzletek tömkelege várja a vásárolni akarókat. Dior, Gucci, Louis Vuitton, mind-mind rengeteg üzletével van jelen a római vásárlópiacon. Ugyanígy a szuvenírboltok is, amelyekbe belépve rengeteg apróság közül választhat az ember.

De jöjjön a lényeg. Mielőtt elindulunk felfedezni a város nevezetességeit, mindenképpen szerezzünk be egy erre alkalmas térképet. Ezeken minden be van jelölve, a legkisebb utcától kezdve a legnagyobbakig. Ha ez megvan, már elvileg nem tévedhetünk el.

Néhány dolog, amit mindenképpen érdemes megnézni: a Colosseum, a Pantheon, a Forum Romanum, a Circus Maximus, a szenátusi palota, a Trevi-kút, a spanyol lépcső, a Tiberis-sziget, na meg a Vatikán. De persze még rengeteg minden van, amely érdekes lehet a turistáknak. Hiszen szinte minden téren van egy csodálatos épület vagy egy hatalmas kút, amely előtt pózolva csodálatos képek kerülhetnek a fényképalbumjainkba.

Colosseum
Colosseum

Viszont van egy dolog, amely az idelátogatók legtöbbjét bosszanthatja. Ezek pedig azok az árusok, akik pofátlan módon próbálják rásózni az emberekre a termékeiket. Legyen az egy kínai sál tíz euróért, vagy egy szál rózsa, ugyancsak tíz euróért. De előfordul az is, hogy sétálsz az utcán, megállít, hogy segíts neki egy pillanatra, ő két perc alatt sodor fonalból egy karkötőféleséget és addig nem enged el, amíg meg nem veszed tőle legalább négy-öt euróért. Szóval vannak ilyenek, ezek sokszor elkerülhetetlenek.

De minden rossz ellenére is azt mondom, hogy ha van rá lehetőségünk, mindenképpen utazzunk el ide, mert az egyedül utazók, a szerelmespárok, a barátok és a családok is felejthetetlen élményeket szerezhetnek ebben az örök városban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hubble a Szaturnusz sarki fényeit fotózta

Ritka alkalmat kihasználva a Szaturnusz sarki fényeit fotózta le a Hubble űrteleszkóp. Tovább olvasom