Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Röhej a köbön: alkotmányellenes a luxusadóról szóló törvény

Magyarország – Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a luxusadóról szóló törvényt hétfőn. Így akár perre is mehetnek a pénzükért a milliomosok, igaz, aggodalomra semmi ok: eddig is alig fizettek be valami kis pénzt az ingatlanjuk után.
Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint alkotmányellenes a luxusadóról szóló törvény, ezért a testület hétfőn hozott határozatában megsemmisítette a helyi adókról szóló törvény egy részét és a luxusadóról szóló törvény egészét – közölte az Ab.


Az adókötelezettséggel van gond

Az alkotmányellenesség és a megsemmisítés alapvető indoka az ingatlanokra megállapított adókötelezettség szabályozási módja.

A megsemmisített rendelkezések a luxusadó esetén előírták, illetve a helyi építmény- és telekadó esetén lehetővé tették, hogy egy ingatlan után a helyi adókról szóló törvény mellékletében, valamint a helyi önkormányzati rendeletekben (azaz normatív módon) megállapított számított érték alapján fizessenek adót.


"Bírósági felülvizsgálata csak formális lehetőség"

Az Alkotmánybíróság szerint ellentétes az alkotmány több rendelkezésével, hogy az adókötelezettség alapjául szolgáló érték normatív meghatározásával szemben az adózók nem élhetnek ellenbizonyítással, valamint emiatt a jogorvoslat és az adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálata csak formális lehetőség.


Összejött kétmillió a Lövérekből

Más kérdés, hogy megyénk eddig sem a luxusadó könyörtelen beszedéséről volt híres.

Úgy is fogalmazhatnánk: a helyi önkormányzatok ott szabotálták el a luxusadó bevezetését, ahol tudták.

Sopronban például 2007-ben összesen körülbelül kétmillió forint fizettek be a városháza büdzséjébe a milliomosok. Holott a Löverekben kis túlzással egymást követik az értékesebbnél értékesebb ingatlanok.


Kemény 1 millió 80 ezer forint

A győri tapasztalatok legalább ilyen tanulságosak. Hét milliomos összesen 1 millió 80 ezer forintot fizetett be a város kasszájába idén. Csak viszonyításképp: a város az iparűzési adóból 14 milliárd, építményadóból mintegy másfél milliárd, az idegenforgalmi adóból csaknem 50 millió forintos bevétellel kalkulál.

A luxusadó bevezetése utáni első évben mindössze egy mosonmagyaróvári tulajdonos vallott önkéntesen a luxusingatlanáról, s fizetett is a Lajta-parti önkormányzatnak 280 ezer forintot. Ez azóta sem változott.


Perre mennek?

Most azonban változhat: az Ab döntése értelmében a milliomosok akár vissza is perelhetik a pénzüket.

A soproni önkormányzatnál a luxusadó megszűnése előreláthatóan 2 millió forint bevételkiesést jelent. Érdemben nem foglalkoznak a döntéssel, de ha kell, megteszik a szükséges módosításokat (rendeletekről, határozatokról van szó - a szerk.).

Olvasóink írták

 • 5. Imcsi 2008. december 17. 13:09
  „Csakhogy az AB nem vehet el, illetve nem rakhat hozzá a törvényhez! Ha talál benne hibát, akkor az egészet vissza kell dobnia a Parlamentnek, mert csak ott módosíthatnak rajta!”
 • 4. Rocky 2008. december 16. 22:58
  „Mivel alkotmanyellenesnek talaltak, ezert visszamenoleges hatalyu az eltorles.
  Amit viszont nem ertek: ha abba kotottek bele, hogy hatosagilag merik fel az ingatlan erteket, es nincs lehetosege a tulajdonosnak igazolni, hogy kisebb az ertek, ill. nincs megfelelo jogorvoslati lehetoseg, akkor abbol csak az kovetkezne, hogy a jogszabaly egyes rendelkezesei alkotmanysertoek, es azt korrigalni kene, nem pedig az, hogy ez az ado ugy, ahogy van alkotmanyellenes.
  Ezzel kb. az lett volna egy szinten, ha anno a halalbuntetes alkotmanyellenessegenek kimondasaval az egesz Btk.-t hatalyon kivul helyeztek volna, es mindenki, aki az alapjan kerult bortonbe, szabadlabra lett volna helyezve. :)”
 • 3. Imcsi 2008. december 16. 12:29
  „Egyébként valaki megkérte az AB-t a a törvény felülvizsgálatára, vagy hivatalból kellett ezt megtennie? Ha ez utóbbi, akkor ott is lassan őrölnek a malmok!”
 • 2. zotya975 2008. december 16. 10:27
  „Persze law! Nálunk egymást érik a tisztességes, becsületesen meggazdagodott emberkék villái. Mind.mind adóztak az utolsó fillérig! Én is ezt álmodtam, csak aztán beleért a bilibe a kezem. De a másik oldalról meg azt nem írták, hogy visszamenőleg szüntették meg a rendeletet, vagy csak ezután nem kell fizetni. Mert ha az utóbbi, akkor nem jár vissza a pénz, hiszen a haláladó megszüntével sem kapja vissza senki a szülei adózótt jövedelméből, adózótt épitőnyagból, adózott munkával felépített házának az örökösödési adóját. Pedig ezt is megszüntették.”
 • 1. law 2008. december 15. 18:34
  „Csak azt kérdezném meg, hogy a luxusadót nem valami nagy értékű ingatlanok után akarták bevezetni?
  Azokat pedig minden nagggyon gazdag honfitársunk nyilvánvalóan naggyon adózott jövedelméből vásárolta.
  Na ezért alkotmányellenes a törvény: kéccer adózzanak? Hát arról szó sem lehet. Alkotmányellenes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rubint Rékának elege lett a vádakból és kitálalt

Rubint Réka nem hagyja szó nélkül az őt ért vádakat a múlt heti, Hal a tortán című műsorban tett… Tovább olvasom