Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Ritka dinócsontvázakat árul a Sotheby´s Párizsban

Több értékes dinoszaurusz-csontváz is szerepel a Sotheby's keddi párizsi árverésén.
Az őshüllők tetemei között egy 10 méter hosszú alloszauruszt és egy plezioszauruszt (erről a tengeri dinoszauruszról mintázták a Loch Ness-i szörnyet) is elárvereznek október 5-én. Ez lesz Franciaországban a Sothebyís első olyan aukciója, amelyet teljesen a természettudománynak szentelnek. Az aukció legfeltűnőbb darabja egy alloszaurusz csontváza, hiszen ilyet korábban még soha nem bocsátottak áruba. A rettegett ragadozó 135-150 millió évvel ezelőtt, a késő jura korszakban élt.

A 10,12 méteres hüllő 70 százalékban ép tetemére az amerikai Wyoming államban bukkantak rá, és előtte egy német gyűjteményt gazdagított. Értékét 800 ezer euróra becsülik. A Sothebyís 1997-ben 8,4 millió dollárért adott el egy teljesen épen maradt 13 méteres tirannoszaurusz-csontvázat, ez jelenleg egy chicagói múzeumban található. Az árverés másik gyöngyszemét, az 1990-es években Angliában felfedezett plezioszaurusz-tetem leütési árát 320-370 ezer euróra taksálják. Azoknak a gyűjtőknek, akik megfizethetőbb darabokat keresnek, maradnak a kardfogú tigrisek, gyapjas rinocéroszok és barlangi medvék maradványai.

A ritka példányokat - méretük és áruk miatt - általában intézményeknek vagy gazdag mecénásoknak tartják fenn, akik aztán kölcsönadják őket a múzeumoknak. A szenvedélyes, de vékonyabb pénztárcájú műgyűjtők megkövült rákokat vagy más tengeri ízeltlábúakat szerezhetnek be: ezek mintegy 250 millió évesek, és néhány ezer euró körül mozog az áruk. Egy 50 millió éves pálmalevél-fosszília, amelyet a társaságában található különféle halkövületek egy modern kollázshoz hasonló, 2x2,5 méteres faliképpé varázsoltak, 80-100 ezer euróba kerül.

A csontvázakon kívül ásványokat (holdkő, pirit, akvamarin) is elárvereznek. A gyűjtemény éke a "Varázsvirág": a citrinből és füstös kvarcból álló brazíliai ásvány értéke 320-350 ezer euró között mozog.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta gyógyszer a gyomorégés kezelésére

Sok embernek okoz súlyos, rendszeresen visszatérő panaszokat, ha a gyomorsav a nyelőcsőbe följutva… Tovább olvasom