Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Rendelettel szabályozzák, hány légy lehet a nyilvános vécében

Négyzetméterenként legfeljebb egy legyet tűrne meg a nyilvános helyek, például pályaudvarok vagy bevásárlóközpontok mellékhelyiségeiben a kínai egészségügyi minisztérium új szabálygyűjteménye, amellyel kapcsolatban a lakosság véleményét is várják a tárca honlapján.
Az önálló nyilvános illemhelyeket illetően a hatóságok elnézőbbek: ezek esetében négyzetméterenként három legyet is megengednének.

Az új WC-kódex szigorúan meghatározza azt is, hogy mennyire lehetnek büdösek a nyilvános illemhelyek: a középületekben lévők semennyire, a különálló nyilvános illemhelyek, a "zöld házikók" pedig csak enyhe bűzzel terhelhetnék környezetüket.

A kódex előírja, hogy ha egy nyilvános illemhelyet nagyjából egyenlő arányban használnak férfiak és nők, akkor nők számára kétszer annyi fülkét kell biztosítani, mint amennyit a férfiak használhatnak. Ez a rendelkezés talán összefügg azzal, hogy egy éve Kantonban mintegy húsz nő a hosszú várakozást megelégelve "fellázadt", és elfoglalták a férfivécét.

A tervezet javasolja, hogy a fülkékre szereljenek ajtót, a piszoárokban pedig legyenek válaszfalak.

A külcsínre nézve is ajánlásokat megfogalmazó szabályzattervezetet az egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a honlapján is, hogy társadalmi konzultációt kezdeményezzen a kényes kérdésről.

Az AFP francia hírügynökség szerint a kínai illemhelyeknek a külföldieket régóta zavarba ejtő állapota már jelentősen javult a minisztérium előző, 1998-as direktívája óta, amely szigorított az előírásokon.

Az új szabályozás hatálya már nemcsak a nagyvárosokra terjed ki, hanem a falvakra és a turisták által látogatott helyekre is.

A pekingi önkormányzat már tavaly kettőre korlátozta a nyilvános WC-ben eltűrhető legyek számát. A 2008-as olimpiára készülve a kínai főváros több kampányt is indított a vécék tisztábbá és szagtalanabbá tételére.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2013. február 22. 12:50
    „Nincs itt kérem semmi látnivaló. Légköbméterről nem esik szó, tehát 1 m2-en egy légy, felette 1 centivel, a következő m2-en megint egy...”
  • 1. oxana 2013. február 22. 10:59
    „Ha egy négyzetméteren van már egy légy, akkor a többiek ebbe beletörödve kinnt maradnak vagy mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Super TV2 megint megverte az RTL 2-t

A Nagy Duett jót tett a Super TV2 nézettségének. Tovább olvasom