Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Rejtélyes festmény miatt perlik az egyik neves aukciósházat

A vád szerint a Sotheby's tévesen ítélt másolatnak egy 10 millió fontot érő Caravaggio-festményt.

A Hamiskártyások című festményt 2006-ban adták el az aukciósházon keresztül, akkor Sir Denis Mahon neves brit gyűjtő 42 ezer fontért (16 és fél millió forintért) szerezte meg az alkotást. Mahon később azzal állt elő, hogy a festményt nem Caravaggio egyik tanítványa, hanem maga a mester festette, és így legalább 10 millió fontot (majdnem 4 milliárd forintot) ér.

A 2011-ben elhunyt Mahon, aki a barokk kor szakértője, azzal szerzett nevet magának, hogy több elveszetnek hitt Caravaggio-képet azonosított, köztük a fiatal Keresztelő Szent Jánost ábrázoló alkotást is, amely korábban a római polgármester irodájában lógott és puszta másolatnak gondolták - olvasható a The Independent brit napilap online kiadásában.

A képet eladó Lancelot Thwaytes most beperelte a Sotheby's aukciósházat, amelyet azzal vádol, hogy nem végeztetett megfelelő számú vizsgálatot és nem kérdezett meg elég szakértőt a képről, és így jelentős anyagi kárt okozott neki.

A festmény egyébként majdnem teljesen azonos egy másik, szintén a Hamiskártyások címet viselő Caravaggio képpel, amely jelenleg a texasi Kimbell Művészeti Múzeum tulajdonában van. A művek egy kártyázás közben csalók áldozatává váló gazdag ifjút ábrázolnak.

A kérdéses festményt jelenleg a Johannita Lovagrend londoni múzeumában lehet megtekinteni.
A kérdéses festményt jelenleg a Johannita Lovagrend londoni múzeumában lehet megtekinteni.

A Sotheby's aukciósház visszautasította Thwaytes vádjait, mondván, az eladott festmény nyilvánvalóan alacsonyabb minőségű, mint a Texasban őrzött eredeti kép.

"A kimbelli Hamiskártyásokat Caravaggio azzal a mellbevágó virtuozitással és realizmussal festette meg, amelyről a korai munkái híresek" - olvasható az aukciósház által a bírósághoz benyújtott dokumentumokban.

A vitatott képen látható cselekmény ábrázolása "messze elmarad a Kimbell múzeumban lévő eredetitől" - olvasható a Sotheby's állásfoglalásában, amely több neves Caravaggio-kutató véleményére hivatkozik.

Thwaytes szintén szakértőket idéz keresetében, köztük Mina Gregorit, több, Caravaggióról szóló könyv szerzőjét, aki a múlt héten azt állította, hogy egy privát gyűjteményben eredeti Caravaggio-képre talált, valamint Antonio Paoluccit, a Vatikáni Múzeumok igazgatóját, akik szerint a szóban forgó festmény valóban a 38 éves korában elhunyt Caravaggio munkája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világegyetem ifjúkori 3D-s térképét alkották meg

A világegyetem "ifjúkori" háromdimenziós térképét alkották meg a Max Planck Csillagászati Intézet… Tovább olvasom