Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Regulatív orvoslás: van új a nap alatt!

Egyre többen fordulnak egészségük és szépségük érdekében természetgyógyászhoz. Az ágazat fejlődéséről Dr. Andrea Reupke, a düsseldorfi Interdiszciplináris Gyógyászati Központ vezetője beszélt a kisalfold.hu-nak. A szakember a szkeptikusok aggályaiknak eloszlatására is módszert kínál.


Hol helyezkedik el a természetgyógyászat és regulatív orvoslás ma a gyógyászatban?

Közép- Európában a természetgyógyászok fantasztikus változáson, fejlődésen mentek keresztül, emiatt orvosként azért küzdök, hogy ezen ágazat szakemberei a doktorokkal azonos praxisban dolgozhassanak. A németországi orvosi centrumomba három természetgyógyászt hívtam, ezért megtámadott az orvosi kamara. Pert nyertünk, s ezzel bebizonyosodott, hogy nem csak hatékonyabban gyógyíthatunk, etikai és jogi akadályba sem ütközik a hagyományos orvoslás és a természetgyógyászat kohéziója. Bízom benne, hogy rövidesen az egész kontinensen általánossá válik, hogy az egyes szakterületek képviselői érdeklődnek egymás munkája iránt. Magyarországon is egyre több fórumot szolgál lehetőségül.


Helyesen értelmezik és ítélik meg napjainkban a természetgyógyászatot?

Annyiféle véleménnyel találkozunk a természetgyógyászatról, ahány embert megkérdezünk. Az egyének elképzelése is más-más, valakinek a tenyérjóslás és sámánizmus jut eszébe, másnak a gyógynövények. Nincs definiálva a fogalom, így az álláspontok és megoszlanak. Ha a természetgyógyászatnak adunk egy tudományosan kifundált arcot, mely által egységesebb lesz, az emberek könnyebben ítélik meg.

Dr. Andrea Reupke
Dr. Andrea Reupke


Hol tartanak hazánkban a szakemberek? Tudásuk nemzetközileg is elismert?

Ha erre a kérdésre 5- 10 évvel ezelőtt válaszolnék, azt mondanám, katasztrofális a természetgyógyászat képviselőinek helyzete. Az utóbbi időszak azonban forradalmi. Az emberek valahol csalódtak a hagyományos orvoslásban, új utat keresnek, mikor az orvosok lemondanak róluk. Innentől viszont csak a szerencse dolga, hogy milyen szakembert talál a panaszos, s hogyan hatnak rá az alkalmazott módszerek.


Ez alapján joggal bizonytalan a páciens. Mit javasol a szkeptikusoknak?

Ma a hírnévre, ismerősök ajánlására támaszkodhat a beteg, ha természetgyógyászhoz szeretne fordulni. Erre a problémára szolgál megoldásul fő célkitűzésünk, a regulatív orvoslási rendszer, mely során az orvosok és természetgyógyászok szoros kapcsolatban dolgoznak. Így ellenőrizhetőbb a gyógyítás, a páciens kontrolált felügyelet alatt van. Egymás módszereinek ismeretében hatékonyabb munka végezhető minőségi ellenőrzéssel. Mindez komoly szervezést igényel. Az orvosok, szakemberek számára workshopokon nyílik lehetőség tanulásra, az érdeklődők konferenciákon, különböző fórumokon informálódhatnak. A legfontosabb azonban, hogy az elhatározás szülessen meg, s a gyógyászat fejlődése és az egészség legyen a közös cél.


A Győrben tartott I. Magyar Természetgyógyász Konferenciáról az istenhozta.kisalfold.hu oldalon olvashat >>

Olvasóink írták

 • 2. Zoé 2010. március 17. 21:15
  „Jenő!

  Ide mutat ám a cikkben elhejezett link:

  http://aktualis.istenhozta.kisalfold.hu/termeszetgyogyasz-konferencia-gyorben/1802/”
 • 1. Jenő 2010. február 11. 00:21
  „Győrben nagyon rég óta működnek jó nevű orvos-természetgyógyászok, természetgyógyászok a Magyarországon engedélyezett szakmákat képviselve. Van kiváló eredményeket felmutató természetgyógyász képzés is a városban, magam is az Egészség Esély Alapítványnál tanultam a szakmát Győrben.
  Az természetes, hogy mindig van új a nap alatt és a technikai fejlődés ráirányítja egy-egy kiváló új eljárásra a figyelmet. Ilyen eljárást hallhattunk a cikkben megszólaló előadótól, aminek az alapja az 1998-ban orvosi Nobel díjjal elismert sejtbiológián alapuló hatékony gyógymód is. A cikk nem szól arról, hogy az estébe nyúlt délután még számos értékes előadás is volt, például a homeopátiáról, amit Mészárosné dr. Glázer Mária győri gyermek háziorvos tartott. Volt kiváló fül és testgyertya bemutató is, amit a gyártó hozott el. Összegezve: Győrben jól működő alternatív orvoslás van évek óta, de a helyi sajtó keveset mutat be az olvasói részére belőle. D. Jenő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testmozgás csökkenti az epekő kockázatát

Drasztikusan csökkenti a fájdalmas epekövek kialakulásának kockázatát, ha sokat mozog valaki -… Tovább olvasom