Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Rammstein-koncert: tűzben edzett férfiak - képekkel

Mindennek és mindenkinek alápörkölt a Rammstein harmadik magyarországi fellépésén kedden este a budapesti Papp László Sportarénában. A német indusztriál-metál zenekar amit lehetett, felgyújtott. Még egy embert is.


No, de ne szaladjunk ennyire előre. Bizonyára mindenki hallott már a csúnya germán nyelv zenei népszerűsítése érdekében legtöbbet tett hat berlini piromániásról. Ha nem, zanzásítva ennyit érdemes tudni róluk: zenéjük kőegyszerű riffekkel teli, dalszövegeik kétértelműek, olykor perverzek, videoklipjeik általában botrányt kavarnak, színpadi produkciójuk leírhatatlan.

A legutóbbi - öt évvel ezelőtti - lángolásuk alkalmával az aréna lelátójának hátsó részét nyitották csak meg, most viszont az egész nézőteret ellephette a nép.


Rammstein

Nevüket közvetve a nyugat-német város, Ramstein-Miesenbach szolgáltatta, ahol 1988-ban egy légibemutató katasztrófába fulladt. A banda Rammstein című száma a tragédiára való megemlékezés, ami a Ramstein légibázisnál történt. Egyébként a német rammen ige magyarul azt jelenti, hogy "döngölni/cölöpözni".

Bár a Rammsteint ipari metálként általánosítják, különböző ehhez kapcsolódó stílust hidal át, beleértve a keményebb rockot, elektronikus zenét, heavy metalt és a gothic rockot, mivel billentyűket is használnak gitárral, kórussal és zongorával. Annak ellenére, hogy a Rammstein igyekszik brutális képet festeni magáról, sok számukban felfedezhető bizonyos fajta humor illetve számos dalban német irodalomra, népmesékre való utalás. A szójáték is alapvető alkotóeleme a Rammstein dalszövegeinek., továbbá sok esetben a mondatai többértelműen vannak megfogalmazva.

A zenekar hatalmas hírnevet (és ismeretséget) szerzett élő show-jairól, mivel sok pirotechnikai eszközt használnak, amitől a rajongók kitalálták a mottót, miszerint "A többi együttes játszik, Rammstein éget!"

Tagok:
Richard Z. Kruspe  – szólógitár
Paul Landers – gitár
Till Lindemann – ének
Oliver Riedel – basszusgitár
Christoph Schneider – dob
Christian "Flake" Lorenz – billentyű

Lemezek:
Herzeleid (1995)
Sehnsucht (1997)
Live aus Berlin (1999, koncertalbum)
Mutter (2001)
Reise, Reise (2004)
Rosenrot (2005)
Völkerball (2006, koncertalbum)
Liebe ist für alle da (2009) Az Egyesült Államokból érkezett előzenekar Combichrist névre hallgatott és az első percek meglepetését leszámítva meglehetősen egysíkú műsort adott le, afféle indusztriális techno-metált. Két dobosuk 30 percen keresztül püfölt (olykor a hangszeren állva), szintisük non-stop headbangelt, énekesük fel-alá járkált és kiabált. Stylist-juk valószínűleg Mad Max 3 vagy Conan, a barbár típusú filmeken szocializálódott, mert a négy, klasszikus lányos-apukák-réme fiatalember mindegyike úgy nézett ki, mintha az említett művek valamelyikéből mászott volna elő.

Pontban kilenckor a reflektor által megvilágított színpadi díszletbe csákányvágással tört utat magának a két gitáros, pillanatok múlva az énekes, Till Lindemann is megérkezett - természetesen ő lángok kíséretében.

Meglehetősen extrém látványt nyújtott: világított a szája és nehéz volt eldönteni, hogy most épp bohócnak vagy hentesnek öltözött.
A színpad mintha egy posztapokaliptikus világ gyárába vitt volna minket, motorblokkokkal, ventilátorokra vagy üstre emlékeztető lámpákkal.Kissé rontotta az élvezeti értéket, hogy a nyitó Rammlied alatt borzasztóan recsegtek Richard Z. Kruspe gitárjai, Till énekéből pedig alig lehetett hallani valamit - szerencsére később a hangmérnökök összekapták magukat. Az első szakaszban a friss lemezről játszottak el három dalt a legkülönbözőbb helyekről (például a dobfelszerelés) felbukkanó lángcsóvák és robbanások közepette, majd a "dagis" klipjéről elhíresült Keine Lust következett: Till tőle kissé szokatlan módon közönséget énekeltetett, mielőtt még beledugta volna a fejét a színpad aljából feltörő gőzfelhőbe. Kellemes meglepetést jelentett a nagyon régi (és igen perverz szövegű) Weisses Fleisch feltűnése, ami „amúgy" nem tartozik a kedvenceim közé, ellenben élőben nagyot ütött.

A Tripla X című film kapcsán ismert Feuer Frei nyitányát visítva fogadta a kb. 13.000 fős tömeg, mert mindenki tudta, mi várható: fejre csatolt lángszórók.

A cristiano ronaldósan lenyalt hajú Kruspe és Paul Landers ritmusgitáros mellett az énekes ember kobakjára szereltek ilyen szerkezetet pillanatok alatt és hát a fiúk nem spóroltak a lángnyelvekkel.

Egyébként meglehetősen jó erőben van a zenekar annak ellenére, hogy nem a húszas éveiket tapossák a tagok. Lindemann továbbra is masszív és félelmetes látványt nyújt, hangja nemhogy rezegteti, betöri az ablaküveget és még mindig képes olyan energikusan püfölni a térdeit a legzúzósabb részeknél, mint a megboldogult kilencvenes évek elején.A (számomra) legsokkolóbb látványt az amstetteni rém történetét (a férfi saját lányának nemzett gyereket, akit pincébe zárva tartott hosszú éveken át) feldolgozó Wiener Blut előadása nyújtotta.

A levegőből (megszámoltam) huszonnégy műanyag kisbaba lógott lefelé,
melyek a dal elhangzása után egyenként szétrobbantak. Ezek után kellett egy kis nyugalom, amit az akusztikusan indult, végig vörös fényárban ("a tavasz vérzik Párizsban...") úszott Frühling in Paris-ban kaptunk meg, és annyi.

Ami utána következett, nem felejtjük el egy hamar. Az Ich tu dir weh (Bántani akarlak) közben a nyüzüge szintetizátoros, Christian "Flake" Lorenz addig-addig provokálta a nagyembert, míg az elkapta, megverte, leköpte, egy kádba (koporsóba?) vágta, majd nemes egyszerűséggel szikrákat zúdított rá és felrobbantotta.


Forrás: YouTube.com.


Persze a kis vigyori billentyűs sértetlenül szállt ki - rohamosztagos ruháját csillogó, giccses diszkócuccra cserélve, hogy aztán egy futópadon folytassa a munkáját… Az áll-leesős szakasz a Benzinnel ért véget, elvégre ha már különféle éghető anyagokról szól a dal, miért is ne gyújtanának fel egy szerencsétlen stábtagot (Mindenki megnyugodhat, eloltották).

Visszamentünk az időben, jöttek a klasszikusok, az igazi menetelős, katonás Rammstein-nóták, melyek hallatán az ember hátán lévő szőr késztetést érzett a felállásra. A Christoph Schneider belsőszerv-szaggató lábdobjai által kísért Links 2,3,4-nél ténylegesen meneteltek, míg a kétakkordos Du hast három sorát Till helyett gyakorlatilag a közönség énekelte - ebből is látszott, hogy a legnagyobb tombolás a régi dalokra ment. Először szólt hozzánk a frontember, mindenki meglepetésére magyarul, majdnem tökéletes kiejtéssel ("Köszönjük szépen").
A ráadás előtti részt a botrányfelelős Pussy zárta. Aki nem tudná, az angol szavakat is tartalmazó számhoz készült klip olyan lett, mint amilyen filmeket éjfél után vetítenek a felnőtt csatornák. Hölgyekkel ugyan nem szolgáltak, egy hatalmas, Till által a közönségre fehér habot kilövellő ágyúval viszont igen (na, vajon mire utalhat?). Az egészet biztos, ami biztos alapon megküldte még vagy 50 ezer darab, német zászló színeiben pompázó konfettivel.

Pici szünet után a félmeztelenre vetkőzött Schneider tért vissza elsőként, s az ütemeiből sejteni lehetett, hogy a Sonne révén újabb régi kedvencre bólogathatunk. Ekkor már minden elképzelhető helyről törtek elő a lángok, milyen lehetett  átélni ezt az első sorban?

Szokásos koncertelemként nem maradhatott ki Flake magánszáma sem: a kb. 60 kilós fickó szürke gumicsónakba szállva szörfözött a tömeg tetején a Haifisch alatt, szép gesztusként elővarázsolt egy magyar zászlót - volt ám üdvrivalgás.

 
   
A műsor két klasszikussal fejeződött be, az elmaradhatatlan Ich will-nél Till ismét magyarul szólt ("Kezeket a magasba!"), aztán a női vokállal kísért, fütyülős Engelt elképesztő méretű, hátára szerelt angyalszárnyakkal adta elő - kell mondani, hogy a dal végén kigyulladt?Az immár végleges befejezést megható búcsú zárta, mind a hatan letérdelve hajoltak meg (Till: "szeretünk mindenkit!"), de látva ezt a profi, végletekig pontosan kidolgozott produkciót, köszönettel inkább mi tartozunk.

Setlist

1. Rammlied
2. B*******
3. Waidmanns Heil
4. Keine Lust
5. Weisses Fleisch
6. Feuer Frei
7. Wiener Blut
8. Frühling in Paris
9. Ich tu dir weh
10. Du riechst so gut
11. Benzin
12. Links 234
13. Du hast
14. Pussy
15. Sonne
16. Haifisch
17. Ich will
18. Engel  A fotókért hálás köszönet LoviGabinak, további képek itt!

Kapcsolódó linkek:

Hivatalos oldal: www.rammstein.de
Myspace: www.myspace.com/rammstein
Wikipedia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rammstein

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába Tímea anyaszerepben

Rába Tímea időről időre feltűnik a televízió képernyőjén. Bár mostanában nincs önálló műsora,… Tovább olvasom