Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Rakonczay Gábor a DTK Show-ban

Rakonczay Gábor, az Atlanti-óceánt kenuval egyedül átevező sportember beszélt útja viszontagságairól és sikeres megérkezéséről a Magyar Televízió DTK Show című csütörtöki adásában.
Mint azt Rakonczay Gábor elmondta, gyerekkori álma volt, hogy egyedül áthajózza az óceánt. Az első három nap tragikusan nehéz volt a magány szempontjából, de később ez az egyedüllét romantikus hangulatot hozott.

Kifejtette, hogy a normális életben az ember más emberek között mozog és csak pár órát tölt egyedül a gondolataival. Az óceánon ebből a pár órából hetek és akár hónapok is lehetnek, ami eleinte nagyon megterhelő. Arról is szólt, hogy napkelte előtt 2-3 órával kelt fel, reggelizett, majd evezett 10-16 órát éjfél után 1 vagy 2 óráig az időjárástól függően. C

sokoládét egész nap, 3 óránként evett. Amikor pihent, ugyanúgy hátul ült, mintha evezne és a lábával tartotta irányban a hajót. Amikor február elején egy hullám felborította a kenut - akkor már másfél napja nem lehetett evezni, csak sodródott - bent volt éppen a kabinban. Nagyon félt, de ösztönösen és logikusan cselekedett: kinyitotta a kabinajtót, kimászott és próbálta visszafordítani a kenut, melynek a tőkesúlya volt fölül, a kabin pedig víz alatt.

Kint igazi vihar volt, a tomboló szél tarajos hullámokat keltett és szürke volt minden. A tőkesúlyra kötelet hurkolt, ezzel és egy hullám segítségével végül sikerült a hajót visszafordítani. Az összes felszerelés tönkre ment, mivel rengeteg víz került a kenuba, ezt ki kellett merni. A vihar csak másfél nap múlva csendesült el.

Ha az a hullám nem jön, a belekerült vízzel egyedül nem tudta volna visszafordítani a kenut - vélekedett Rakonczay Gábor. Arra a kérdésre, hogyan érintette az a vélekedés, hogy valójában nem is tűnt el és csak a média kedvéért van az egész, Rakonczay azt válaszolta: igazából nem izgatja fel, természetesnek veszi, hogy egy tenger vagy óceán nélküli országban az emberek nem tudják, milyen a nyílt vízen hajózni ilyen kis hajóval. Magáért csinálta, átélte, és nem az a dolog lényege, hogy az emberek mit gondolnak erről - hangsúlyozta.

A feleségét azért kérte, hogy ne küldessen keresőket, mert tudta, bármi történhet: a műholdas telefon beázhat, beeshet a vízbe, vagy lekapcsolhatják a műholdas rendszert. A keresési terület pedig olyan nagy, hogy nem lehet észrevenni az embert, és úgyse találnák meg. Az első szakaszon még mindegyik hajó átszólt, megkérdezték, jól van-e, fölvegyék-e.

A nyílt szakaszon ez már nem működött, hiszen ha pont nem néztek arra, amikor például fellőtte a jelzőrakétát, akkor nem is vehették észre. Egy áruszállító 300 méterre ment el mellette, ekkor füst-jeladóval próbálkozott, sikertelenül. Amikor befutott a kikötőbe, hatalmas éljenzéssel, tapssal és fütyüléssel fogadták.

Egy holland házaspár adta kölcsön a telefonját, melyről fel tudta hívni a feleségét, akinek nagy megkönnyebbülést érzett a hangjából. Most lehiggad - mondta -, és a szárazföldön marad, mert itt is vannak terveik.

Olvasóink írták

 • 7. GeorgeBreen 2012. április 01. 08:26
  „Vajda Attila 2:19 alatt evezett le 25 km-t, a Sinagpore-i VB-n (versenyhajoban). Azert nem nyert, mert nem birta a veget. Mr Rakonczay 90km-t evezett naponta ( a Vitez tomege 20 szoros), szerintem ot kell inditani az Olimpian, ki az osszes versenykenussal!!! Naplopo banda...”
 • 6. ATX 2012. március 30. 11:42
  „5: Az általad belinkelt cikkből idézem az ide vonatkozó részt: "Az AP hírügynökségnek azt mondta, a szállító az utolsó pillanatban emelte az árat, de ő az óceánátevezést már nem akarta halasztani. Így lemondott a nyomkövetőről (Rakonczay Viktória egymillió forintos nagyságrendről beszélt, ezzel szemben miután férje előkerült, rögtön repülőre szállt, most egy jegy Antiguára 360 ezer forint). Rakonczay azt is elmondta, eddig minden úton volt ilyen a hajón, most lett volna rá szükség először." Nos. Ehhez nagyon nincs mit hozzátenni, hacsak azt nem, hogy az előző útjaikon volt ilyen cuccuk. Talán mégis el kellett volna halasztani az utat addig, amíg össze nem jön rá a 2,77 x 360 000 forintnyi repülőjegy ára...”
 • 5. vicenzo 2012. március 30. 10:57
  „Pár ezer forintos nyomkövető?
  Olvass:
  http://sportgeza.hu/sport/2012/03/28/rakonczay_kerdes-valasz/”
 • 4. Nanu 2012. március 30. 10:14
  „Elismerhető teljesítmény az lett volna , ha le lehetett volna követni, hogy naponta hol, merre és mennyit evezett! De mivel nem vitt gpst- nagy átverés az egész! úgy gondolom ha több millió sodródik a vizen akkor egy pár ezer forintos nyomkövető is elfért volna :) el kéne gondolkozni ezen :))))”
 • 3. W118 2012. március 30. 09:02
  „Ekkora túra után kicsit komolyabb izommennyiséget képzeltem az emberre,de legalább a karjainak
  úgy kellene kinézni mint Popeynek a spenótevés után.
  Végülis mindegy..”
 • 2. ATX 2012. március 30. 08:15
  „"Magáért csinálta" Újabban ez a szlogen. Hová tűnt a Guinness-rekord? Mert indulás előtt még az volt a szlogen.”
 • 1. ATX 2012. március 30. 08:12
  „Gratulálok a tördeléshez. c
  sokoládét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokoládémodellek a zürichi csokikiállítás divatbemutatóján

Csokoládébevonatú ruhában vonultak végig a modellek a pénteken kezdődő zürichi csokoládékiállítás… Tovább olvasom