Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rajzmaratonnal varázsolnak műtermet a világból

Ceruzákkal, ecsetekkel és vaskos vázlatfüzetekkel felszerelkezett művészlelkek lepik el az év meghatározott napjain a világ különböző városaink utcáit.

Miközben egyetlen közös cél lebeg a szemük előtt: papírra vetni minden apró szépséget és különlegességet, ami a nap folyamán a szemük elé tárul.

A január 22-én harmincadik alkalommal megrendezett SketchCrawl nevű kezdeményezésre évente négy alkalommal kerül sor. Ilyenkor a világ különböző pontjain élő művészlelkek kis csoportokba verődve egy egész napon át a rajzolásnak szentelik az idejüket. A serényen dolgozó kezek nyomán izlandi hósapkák, hawaii pálmafák vagy norvég kávéházakban üldögélő emberek képei kelnek életre. A most elkészült alkotásokat a kezdeményezés hivatalos honlapján nézhetik végig az érdeklődők (SketchCrawl.com).

"Csodálatos érzés látni, hogy a világ olyan pontjai is életre kelnek egy-egy művész keze alatt, amelyeket talán sohasem pillanthatunk majd meg a saját szemünkkel" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Enrico Casarosa, a rajzmaraton ötletgazdája és egyben a honlap alapítója. A kezdeményezés arra bátorítja a művészi képességekkel rendelkező embereket, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a mindennapi környezetükre és megosszák egymással a rajzolás, illetve festészet iránti szenvedélyüket.

"Nagyon jó dolog olyan emberekkel találkozni, akik hozzám hasonlóan szeretnek rajzolni, festeni és skicceket készíteni" - mondta a londoni rajzcsapat egyik tagja, aki a januári reggelen a brit főváros szívében álló Somerset House kulturális központ korcsolyapályájánál látott munkához társaival. Egyesek az épület neoklasszicista szerkezetére koncentráltak, mások a korcsolyázókat keltették éltre tollaik és ceruzáik segítségével. Ezalatt több ezer mérfölddel távolabb, a perzselő napsütésben sziesztázó brazil művészlelkek egy parkban üldögélve készítettek skicceket Rio de Janeiro híres Cukorsüveg-hegyéről. "Egyszerre látod a tengert és a hegyeket, a szállodákat és a nyomornegyedeket, a várost és a természetet" - áradozott egy 21 éves építész hallgató. "Az ember ilyenkor elkezdi megbecsülni azokat az apró részleteket, amelyek mellett máskor észrevétlenül elmenne".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajor csak nyugdíjasként iszik újra alkoholt

Ellentétben a pletykákkal, nem akart öngyilkos lenni. Annál sokkal önzőbb. Tovább olvasom