Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Rágógumi-ragasztás az Uffizi-képtárban

Emlékbe viszik el magukkal a firenzei képtárak falainak darabjait a turisták, és cserébe megrágott rágógumit hagynak a múzeumokban. A műemlékek igazgatói nem győzik fizetni a költséges tisztítást.

Vandáloknak tartják a firenzei képtárak igazgatói a bejáratuknál hosszú sorokban kígyózó látogatókat. "Nincs finomabb kifejezés azokra, akik a belépésre várva azzal töltik az időt, hogy unalmukban leszedik az épület külső és belső falairól a festéket. Kezdetben csak kapargatták, most már egész faldarabokat törnek le. Szuvenírként viszik el magukkal"- panaszolta az Akadémiai Képtár (Galleria dellíAccademia) igazgatója, Franca Faletti.

A Michelangelo világhírű alkotását, a Dávid-szobrot őrző firenzei múzeum igazgatójának elege van a romboló turistákból. "A képtár XVIII. századi épületének fala leginkább a telefirkált, majd széthordott berlini falra emlékeztet.

Hiába festjük újra, pár órán belül ismét ott ragyog a falon a felirat, hogy itt járt Gianni, vagy hogy Stefania szereti Francescót!" - számolt be Faletti, megjegyezve, hogy a turisták a Dávid-szobor közelében sem tudják tartóztatni magukat.

Hiába a kamerák és teremőrök, a michelangelói alkotást övező falak is a látogatók emlékbe hagyott üzeneteivel vannak tele. A képtár vezetője szerint a megoldás az lenne, ha graffitivel festenék le legalább a külső falat, így a turisták nem tudnának ráírni, bár a színes falvédő nem igazán illene az Accademia épületéhez. Addig is évi 15 ezer euróba kerül a képtár falainak tisztítása.

"A képtár falát hazavivő turistánál is rosszabb a rágógumis"- tette hozzá az Uffizi-képtárat vezető Antonio Natali. Elmondta, hogy a folyosókon és a termekben elég megfordítani a látogatók pihenésére szolgáló székeket: alsó részük tele van az odaragasztott rágógumi-maradványokkal.

"Persze még mindig jobb, mintha a képekre vagy a szobrokra ragasztanák rá, de annyi van a ragacsból, hogy havonta kell eltávolítanunk. Évi 10 ezer euróba kerül" - mondta el Olaszország harmadik leglátogatottabb múzeumának igazgatója.

Az Uffizi-képtárat évente 2 millióan keresik fel; az Akadémiai Képtár a 2008-as adatok szerint az ötödik volt a legtöbb jegyet eladó olasz múzeumok rangsorában. Két évvel ezelőtt történt, hogy egy japán diáklány a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore loggiájának márványfalára fekete filctollal felírta a nevét. Szintén turistaként itt járt honfitársai fedezték fel a vandalizmust, a feliratot lefényképezték és elküldték a japán sajtónak.

A szigetország közvéleményének felháborodására a fiatal lánynak hazájától és Firenze városától is bocsánatot kellett kérni szégyenletes tettéért.

Olvasóink írták

  • 1. anikopeter 2010. június 27. 14:36
    „Qui non Uffizit, deficit !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapcsolat koncert: Rod Stewart remek formában

Kipihenten, igazán fiatalosan és láthatóan remek formában lépett színpadra Rod Stewart szombaton… Tovább olvasom