Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Puszi vagy nem puszi? - illemtan

Eltérőek a válaszok arra a kérdésre, miszerint bemutatkozáskor illik-e puszit adni az új ismerősnek.

Van, akit kifejezetten zavar ez a fajta intimitás, ám így még mindig jobban járnak, mint évezredekkel ezelőtt a mongol népcsoportok tagjai. A fiatalok körében a három puszi dívik, és akadnak olyan szülők, akik amerikai mintára szájon csókolják csemetéiket.

– Halálom, amikor bemutatkozásnál egy vadidegen megpuszil. Olyankor legszívesebben elhúznám a fejemet, de nem akarom megbántani az illetőt, így összeszorított foggal viselem, ahogy közel hajol – panaszolta egy fiatal lány barátnőjének a minap a villamoson. Főleg a fiatalok körében elterjedt szokás, de a felnőtteknél is előfordul, hogy bemutatkozásnál ˝körbepuszilják˝ egymást. Ez a fajta üdvözlésmód megosztja az embereket. Van, akit kifejezetten zavar, mások azonban teljesen természetesnek tartják. Eredetéről azonban legtöbbünknek fogalma sincs. Állítólag a mongol népcsoportok etetési szokásából származik. Eszerint a csecsemőt kizárólag a rokonok, barátok vagy az édesanya által előrágott falatokkal szabadott táplálni. A keleti nomád népeknél a szájból szájba juttatott falatokkal később egymást is megjutalmazták az üdvözlés és befogadás jelképeként. Ennek szelídebb formája a levegőbe vagy közvetlen ismerőseink arcára cuppantott puszi.

A kétszeres Európa-bajnok búvárúszót, Dudás Zitát nem annyira zavarja, ha bemutatkozáskor nem csak a keze érintkezik az új ismerőssel, ám ha nem szimpatikus számára az idegen, arckifejezésével próbálja tudtára adni: mellőzzék a puszit.

– Nem vagyok az a nagy puszilkodós, a baráti társaságból is csak a legjobb barátnőimnek adok, a haver csajoknak és az olyan ismerősöknek, akik nem állnak olyan közel hozzám, nem szívesen – hallottuk a szegedi sportolótól, akinek az arcán akkor is gyakran csattan puszi, amikor a versenyeken érmet akasztanak a nyakába.

Valóságos pusziáradatnak lehetünk szemtanúi, ha tanítási idő után egy általános iskola elé állunk. Évek óta nagy divat a fiatalok körében, hogy három puszival köszöntsék egymást. Bár ez a szokás nekünk, magyaroknak is megmosolyogtató, Ausztráliában valószínűleg még ferde szemmel is néznének rájuk, hiszen ott például az egyetlen puszi a trend.
Amerikában is dívik az egy puszi, méghozzá, ha a szülő a gyerek szájára adja, és ez a szokás már néhány magyar anyukánál és apukánál is felfedezhető. Vannak azonban, akikből ez ellenérzéseket vált ki.Brezsnyev csókja

A világ leghíresebb puszijai között szerepel Brezsnyev csókja, melyet a szintén kommunista pártvezérnek, Erich Honeckernek adott. Tettét valószínűleg arra a hagyományra alapozta, miszerint a pravoszláv egyházban szokás volt szájon csókolni a szomszédot a misén. A csókot egyébként a berlini fal megmaradt szakaszából kialakított szabadtéri galériában is megtekinthetjük – egy graffiti állít emléket az ominózus történelmi köszöntésnek.


Olvasóink írták

  • 2. tricse 2010. május 03. 15:58
    „Legközelebb majd bemutatkozáskor a pasik megcsöcsörészhetik a bemutatottat? Én se vagyok a híve a puszis bemutatásnak,főleg egy bizonyos kor felett és főleg ha a puszilkodóknak ott van épp a párjuk is!”
  • 1. Epoxigyanta 2010. május 03. 12:31
    „Kersek egy csinos hölgyet,akit megpuszilhatnék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töri érettségi tételek: fogalmak, személyek, évszámok

Nagyon hasznos gyűjteményt ajánlunk - nem csak a vizsgázók - figyelmébe. Tovább olvasom