Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Prostik, cigi, benzin: ebből dől a lé a maffiához

A bulgáriai bűnszervezetek számára a prostitúció, a cigarettacsempészet, és az üzemanyag feketekereskedelme vált a legjövedelmezőbb iparággá.
A bulgáriai bűnszervezetek számára a prostitúció, a cigarettacsempészet, valamint az üzemanyag feketekereskedelme vált a legjövedelmezőbb "iparággá" az ország 2007-es európai uniós csatlakozása után - derül ki abból a tanulmányból, amelyet kedden mutattak be Szófiában.

A Demokrácia Tanulmányi Központ (CSD) becslése szerint 11-21 ezer prostituált űzi a legősibb mesterséget külföldön, évente 1,46 milliárd eurós forgalmat bonyolítva. A lányokat futtató bolgár bűnszövetkezetek az utóbbi időben főleg Németországban és Svájcban működnek, kivonultak ugyanis Franciaországból és a Benelux-államokból, ahol rendkívül szigorúan üldözik őket a hatóságok.

A bolgár bűnszervezetek ugyanakkor egyre aktívabbak a cigarettacsempészet terén, melynek forgalma 2010-ben a becslések szerint elérte a 25 millió eurót, háromszor annyit, mint 2008-ban.

A CSD jelentésében azt tartja a legveszélyesebbnek, hogy a bolgár maffiaszervezetek tartós és kölcsönösen jövedelmező kapcsolatokat építettek ki a nemzetközi bűnözői hálózatokkal, amelyek folyamatosan csempésznek cigarettát az Európai Unió országaiba.

Bulgáriában a csempészett cigaretta kereskedelme az ország piacának 30-40 százalékát teszi ki. A fogyasztók rendkívül vonzó áron vehetik meg az adózatlan árut, különösen most, a gazdasági válság időszakában. Az állam ugyanis rendkívül magas adókat vet ki a dohányárukra, ezek az állami költségvetés 10 százalékát teszik ki, míg az Európai Unióban ez az átlag mindössze 1,4 százalék.

A tanulmány szerint Bulgáriában egyre terjed a dohányzás szenvedélye, a cigarettázás nyilvános helyeken való betiltását már többször elhalasztották, a tiltó rendelet várhatóan csak júniusban lép életbe.

Az üzemanyag feketepiacának forgalma - elsősorban a gázolajé - a tanulmány szerint vetekszik a cigarettáéval. Az eladott üzemanyag 20-40 százalékát feketén értékesítik, ez évente 0,8-1,9 milliárd eurós illegális bevételt jelent, mintegy 500 millió eurós bevételtől fosztva meg az államot. A CDS szerint a feketén vásárló kliensek között helyi építési és szállítási nagyvállalatok is vannak.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2012. április 03. 22:49
    „Ganxta Zolee már megénekelte anno. Jó is lehet ott az élet a maffiában. Ők legalább jól érzik magukat,és a rendőrség felett vannak. Szép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dokumentumfilmet forgat Robert Redford

A dokumentumfilmek vették át a tényfeltáró újságírás szerepét - nyilatkozta Robert Redford, aki a… Tovább olvasom