Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Preparált holttestekből nyílt állandó kiállítás Berlinben

Preparált emberi tetemekből nyílt állandó kiállítás Berlinben, a tárlat a maga nemében első a világon.
A Menschen Museum (Embermúzeum) elnevezésű intézményben a Gunther von Hagens anatómus és preparátorművész által speciálisan tartósított, bőr nélküli holttestek, illetve emberi szervek láthatók, 1200 négyzetméteren több mint 200 kiállítási tárgy, köztük 20 komplett emberi test.

Von Hagens 1977-ben fejlesztette ki úttörő tartósítási technikáját, a plasztinációt, amelynek során az emberi szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal teszik időtállóvá a holttesteket. A preparátumokból 1996-ban Japánban tartotta első kiállítását, amely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett.

A művész első állandó kiállítása hosszas jogi huzavona után, némi késéssel nyílt meg szerda este az Alexanderplatzon emelkedő tévétorony tövénél. Az érintett kerület önkormányzata ugyanis meg akarta akadályozni a bizarr múzeum megnyitását, kétszer is bírósághoz fordult, de mindkét alkalommal vesztett, jelenleg egy fellebbviteli bíróság döntésére vár.

Az ellenzők szerint a kiállítás sérti a holtak méltóságát, a pártolók viszont azzal érvelnek, hogy a preparált emberek önszántukból ajánlották fel testüket a halál utáni tartósításra. Mitte kerület polgármestere a megnyitó napján közölte, hogy nem fogadják el egyik eddigi bírói ítéletet sem, szerinte még nem tisztázott, hogy a testdonorok "eddig még sosem látott" beleegyező nyilatkozatai jogszerűek-e.

A bíróság egy decemberi határozata szerint ki lehet állítani a művész által feltalált plasztinációs eljárással emberi testekből készített installációkat, mert azok jogilag nem számítanak emberi maradványnak.

"Véleményem szerint a plasztináción átesett testek inkább csontvázaknak tekinthetőek, amelyek szintén felhasználhatóak az oktatásban" - nyilatkozta Angelina Whalley, a művész felesége és műveinek kurátora.

A kurátor szerint a Körperwelten (Testvilágok) című utazó kiállítás látogatói a tárlat megtekintése után jobban vigyáznak a testükre. Egy hat hónappal a kiállítás megtekintése után végzett felmérés szerint a látogatók 9 százaléka felhagy a dohányzással, 23 százalékuk többet sportol, 30 százalékuk pedig egészségesebben táplálkozik.

A bírálói által gyakran "Doktor Halálnak" nevezett, idén 70 éves Gunther von Hagens művész meghökkentő alkotásait eddig világszerte 40 millióan látták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöktől a mozikban a Liza, a rókatündér

A hosszú utómunkálatok miatt csúszott két évet a premier, hiszen rengeteg számítógépes trükk került a filmbe. Tovább olvasom