Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Pozsony karácsonyi fényei – Jól csúszik a forró mézsör!

Pozsony – Már csak néhány nap, s jön a Jézuska. Mi azért addig még végighaknizzuk a régió összes nagyobb karácsonyi vásárát. Ezúttal Pozsonyban kalandoztunk, forralt bort ittunk és mézsört kóstoltunk. Videóval.


Az egykori magyar koronázó város főterén felállított karácsonyi vásáron 107 sátras fabódét húztak fel szlovák testvéreink. Ezek fele kínál körülbelül különböző ünnepi finomságokat; meleg ételt és italt egyaránt.

Aranyos, ám drága csecsebecsék

Mielőtt rátérnénk a kulináris élvezetekre, ejtsünk pár szót a tér kirakodó vásáráról. Elsősorban szlovák nemzeti kézművességi termékek találhatóak itt, főleg kerámia­, fa­, üveg­, kukoricalevél és textiltermékek.

A kedves adventi ajándékok többnyire nagyon jópofák, más kérdés, hogy többségüket aranyárban mérik. A kézzel faragott, parányi fadíszek darabja például 60-70 koronától kezdődik. Átszámítva: testvérek között is 500-600 forintba kerülnek ezek a csecsebecsék.

A hűtőmágnesek még drágábbak: darabjuk 90-110 korona, azaz 750-950 forint. Persze, fizetni szinte mindenhol lehet euróban is. Ne feledjük a szlovák korona napjai megvannak számlálva.

Videó: Cseh RóbertA cigánypecsenyéből azért ne legyen magyar-szlovák háború

A lacikonyhákon nem kínálnak sokféle ételt, de az a kevés igazán remek. A nézelődők szeme előtt sűlt húsok, kolbászok illata ínycsiklandó. A sült húst egyébként cigánypecsenyeként vesztegetik.

Még mielőtt azonban diplomáciai konfliktusba kerülünk emiatt – mondván: ellopták tőlünk a cigánypecsenyét is! –, bátorkodunk megjegyezni: a szlovákok cigánypecsenyéje más, mint a miénk. Egyrészt nem fokhagymásan találják, másrészt zsemlébe pakolják. Egy-egy porció ára 75-80 korona, míg a kolbász 50 korona körül mozog.

A tésztafélék közül a legnépszerűbb a palacsinta, de árulnak rétest és pogácsát is.

A pozsonyi vásár csak úgy pompázik
A pozsonyi vásár csak úgy pompázik


Medovina, a rég elfelejtett mézsör

A pozsonyi forralt bor korrekt; az olcsóbb 20, a drágább 30 korona. Ha azonban igazi "unikumra" vágynak, bátran kóstolják a medovinát, a nálunk rég elfelejtett mézsört.

A pozsonyi karácsonyi vásár remek hangulatát egyetlen pillanatképpel festenénk alá. Van ingyenpia is, s hiszik vagy sem, de fiatal, szlovák (kis)lányok kedvesen töltik a likőrszerűséget.

Még magyaroknak is.

Harminc méteres fenyőfa, kilenc millió korona bevétel

November végén kezdődött és december 23-ig tart a hagyományos karácsonyi vásár Pozsonyban.

A Fő teret 30 méter magas fenyőóriás teszi még emelkedettebbé.

Az Új szó szerint fővárosnak az idei karácsonyi vásárból várhatóan több, mint 9 millió korona bevétele lesz.


Karamellázós pozsonyi
 
A pozsonyi fő téren, a követségek (görög, japán, arréb a magyar) szomszédságában hatalmas felirat: Schokocafe Maximilian Delikateso. A hatalmas üvegtáblákon jól belátni, a pult mögött mennyezetig érő  polcokon válogatott minőségi csokoládék a világ minden tájáról, pralinék és kávékülönlegességek.

Belépve igazi édességboltban érezzük magunk, ahol még hellyel is kínálnak. A kávézó berendezése barátságos. Vidáman, remek étcsokoládékkel megpakolva zárjuk magunk mögött az ajtót, vidáman, arctorzulás nélkül hagyjuk el a Maximiliant, még arra gondolok, a jövőben már csak oda megyek, ahol az örög ad bált, de előtte egyeztetek Bulgakovval. Ha eljön, nem hozom szóba az orosz realizmust. 
-isj-
 
Schokocafe Maximilian Delikateso
(Pozsony, 2008. december 11.)

Olvasóink írták

 • 20. vonLichthofen 2008. december 16. 02:40
  „T. Moderator,
  miként sikerült idevarázsolni a Dunaszerdahelyi hepaj kapcsán irt hozzászólásomat?

  Még csak annyit ehhez a témához: a nyáron voltam Pozsonyban legutoljára és a guta majdnem megütött az irigységtől. Jó, jobbára a belvárosban kószáltunk, de akkor is a tisztaság, a kulturáltság, a bohém lazaság féltékenységgel és keserűséggel töltött el. Miért nem lehet ezt nálunk is? Miért kell lesüllyedni a felemelkedés helyett. Miért jobb az alpáriság, a hangoskodó bunkóság mint a finom európaiság?
  Nem tudom ki tervezte a Pozsonyi belváros, és ki tervezi a Pozsonyi vár felújítását, de az biztos, hogy nagy hozzáértéssel és izléssel teszi. Gratuláljunk a tótoknak és tanuljunk tőlük amit lehet.”
 • 19. joco 2008. december 14. 09:54
  „T.T4-es arra a d.szerdahelyi csapatra gondoltál, ahol a focisták 99% külföldi(több néger mint magyar) a tulajdonos és az edzö is külföd.i? ja arra a meccsre gondoltál ahol az elv-társaid elöbb a bécsi döntés emlékére turul szobrot avattak. Hát haver ha Te ilyen meccsekre és ilyen bandával jársz meg is érdemled, hogy a slovák DRUKKEREK( érted nem a slovák rendöröket irtam) jol meg INZULTÁLJANAK.
  DE BÖVEBBET TALÁLHATSZ" akinemfél 2008.12.12. 18:07 " REAGÁLÁSÁBAN”
 • 18. viryg 2008. december 13. 19:59
  „Ma voltam Szlovákiában vásárolni magyar rendszámú autóval. Nem köptek le nem vertek meg.Még csak csúnyán sem néztek.Ez a normális ugye?”
 • 17. Imcsi 2008. december 13. 19:04
  „Tudod Takács Tamás szerintem nem az utca emberei verték meg Hedviget, hanem szélsőségesek! De te erről lehet, hogy nem hallottál!”
 • 16. mega 2008. december 13. 17:53
  „Ritkán szólok hozzá, de most őszinte csodálkozás fogott el : vannak normális emberek és már meg is szólalnak.
  Az üresfejű vagy átmosott aggyal rendelkezők hozzászólásait el sem olvasom / ismerem már mindkét oldal sablonjait / a féligazság pedig a leggonoszabb dolog a világon.”
 • 15. TakácsTamás 2008. december 13. 15:04
  „Tudod Imcsi, azért megkérdezhetnéd a Malina Hedviget, milyen érzés volt, amikor az utca emberei összeverték azért, mert magyarul telefonált.”
 • 14. Imcsi 2008. december 13. 12:53
  „Szerintem sem jó ötlet testvérnek nevezni az egyik szomszédunkat, a másikat meg sógornak! Ugyanis ezt egyik sem viszonozza!
  Egyik szomszédom Szlovákiából költözött ide, magyar rendszámú(!) autóval jár Pozsonyba dolgozni. Kérdeztem, hogy nem probléma a cég parkolójában a magyar rendszám? -Nem, mért volna? A problémákat fenn csinálják, az utca embere nem foglalkozik ezzel!”
 • 13. glotz 2008. december 13. 11:56
  „Kedves Olvasótárasak!

  Mindenek előtt szeretnék gratulálni az 5-ös ("akinemfél") és a 12-es (vonLichthofen) hozzászólásához!!!! Öröm volt olvasni!!!!
  Én is hasonló képp gondolkodok, mint ők. Jómagam bejártam már szinte egész északi szomszédunk területét - bizonyos helyeken úgy emlegetik "Felföld" (felvidék helyett). Voltam egészen a lengyel határ mellett is, szálltam is meg hotelben. Mindenfelé kedvesen fogadtak, és örültek, hogy megszólaltam sk-ul. Genetikailag, nyelvileg semmi közöm a nyelvhez, de megtanultam. És ma is ha kimegyek, abból élek!!!!!
  Hála a jó istennek nem ragadok ott le, hogy "´Prosím si jedno pivo" - de hogy ha még csak ezt a mondatot is tudja egy két honfitársunk, már az is reményt keltő Felföldi "honfitársaink" szemében!!!!
  Nekünk magyaroknak is milyen jól esik, ha magyarul szól hozzánk egy német, ír, angol, spanyol, olasz... és még sorolhatnám. Már csak azért is, mert érdeklődik Hazánk és a nyelvünk iránt! Nem? Én akár hány egyetemistával beszélgettem, soha nem ért semmilyen inzultus, mert magyar lennék. Magyar állampolgár, magyar személyivel. Beszélgethettem Jogásszal, bölcsésszel, orvostan hallgatóval vagy természettudományissal, mind-mind csodálkozással, ámde annál nagyobb örömmel fogadtak, mint sk-ul megtanult magyart.
  És hogy mi az, amiért mi kirándulunk egyet Északra, ők meg Délre? Nekik több és hosszabb ideig működő sípályáik vannak, mint nálunk, nekünk meg sok a termál és gyógyvízünk. Szóval 1:1!
  Zárszóként csak annyi:

  M E R J Ü N K F E L N Ő N I A M Ú L T Ö R Ö K S É G E K É N T R Á N K B Í Z O T T F E L A D A T O K H O Z ! ! !”
 • 12. vonLichthofen 2008. december 13. 01:52
  „  Egy  józan megjegyzés a vad/szittya magyarok számára: Pozsony, Nyitra, Losonc gyünyürű, tiszta, öröm sétálni az utcáin. Ugyanigy Brassóban, Fogarasban vagy éppen Szebenben.
  Mi okozza a különbséget?
    Budapest koszos, büdös, tele van hontalan kéregetővel, a falak telefirkálva. Egy hontalannak tűnó asszony a Rákócsi Úton szoknyáját diszkréten félrehuzva brunzol az árkádok alatt. Győr belvárosában az útburkolat hiányos, a Kettes híd Ujvárosi lejárójánál egy nagy kupac szar üdvözli az ott sétálót, a Kossuth utcán benszülöttek ajánlanak illegális tevékenységet az arra haladó állampolgároknak.   Még a az igazi keményfejű ősmagyaroknak is ajánlatos, hogy menjenek ki Szlovákiába vagy Erdélybe, mielőtt verik a nyálukat Trianonról. És ha már a cikk emlegeti Bulgakovot: jobb ma egy Beherovka a Pozsonyi vár alatti sörözőben mint egy másodlagos frissességű halászlé a Győri Matróz kocsmában.”
 • 11. TakácsTamás 2008. december 12. 22:05
  „Agent fiam!

  Te vagy a szuicid, mert azon fel sem háborodsz, ha egy Ajax-Feyenoord holland bajnokin meglátsz egy izraeli zászlót, de a Slovan-Dunaszerdahely meccsen bassza a csőröd a magyar. Látod, ettől vagy te pondró!!!”
 • 10. Agent 2008. december 12. 20:22
  „Ehh, megleszesz:)”
 • 9. ZéZé 2008. december 12. 20:13
  „Ja, tényleg inkább magunkba kéne fordulni. Ha már itthon mindent elrendeztünk, akkor "lehet" menni előítéleskedni északra, keletre, délre na és nyugatra....

  Sok havat holnapra a JC-seknek :)))”
 • 8. viryg 2008. december 12. 19:45
  „hogy lehet Testvére egy görbelábú mongoloid egy felsőbbrendű civilizált szlávnak:)?. Azért egy karácsonyi vásárból karácsonyi hangulatból igazán ki lehetne hagyni a z ellenségeskedést. Semmi értelme sem magyarkodni sem szlovákkodni. Tisztrára gyermeteg és szánalmas dolog.”
 • 7. Agent 2008. december 12. 19:18
  „Ok, szerintem semmi baj nincsen azzal, ha azok akik fujjognak nem mennek ki a karácsonyi vásárra, mindenki jobban jár, végülis magyar zászlóval slovan meccsre menni nem kevésbé szuicid cselekedet, mint pl. Harlembe "White Power" feliratú pólóban, vagy klukluxklan maskarában, kinek mi tetszik:)”
 • 6. pancser 2008. december 12. 18:16
  „A mi szélsőségeseink rosszabbak a szlovákoknál. Nem kell másra gondolni, mint az elmúlt napok videóira. Ostoba emberek mindig vannak, csakhogy mi egy egész nemzet, egy ország létét kérdőjelezzük meg, ha a szélsőségeseinket nézzük. Béke Szlovákiára és Magyarországra!”
 • 5. akinemfél 2008. december 12. 18:07
  „Hát igen Pozsony fantasztikusan fejlodik. Az emberek mosolygosak,és mindegy hogy valaki szlovákul beszél vagy magyarul. Itt szép a jelen - a magyarországinak tízszerese a gazdasági novekedés és az életszínvonalban is látványosan megeloztek minket. Jobb itt Magyarnak lenni mint ma Magyarországon. Miért nem koltoznek Magyarországra a szlovákiai Magyarok ? Hallják,hogy ott annyira nem szabad tuntetni,hogy az Országház elotti tér le van zárva március végéig ? Tapasztalják,hogy Magyarországon az emberek félnek a politikai problémáikrol beszélni ? A fradi szurkolok dunaszerdahelyi randalírozásához hasonlobol hány volt eddig Budapesten ? Láttátok,hogy a fradi szurkolok felemelt,nyujtott karral hitlerista koszontéssel ordítottak a magyar zászlok alatt ? Titeket ez nem zavar ? Leégetik a Magyarokat. Szlovákiában az onkényuralmi jelek használata torvény által szigoruan tiltva van. Es Magyarországon ?
  A Szlovákok kedvesek,aranyosak,pozitívak. Jo itt kozottuk Magyarnak lenni. Gyertek ki Pozsonyba,beszélgessetek magyarul,kérjétek a boltokban a kiszolgálot magyarul - meg lesztek elégedve.
  Mellesleg a város tele van "Gyertek Magyarországra wellness hétvégére" feliratu oriásplakátokkal. Miért ?
  Gyertek Pozsonyba ! Kellemes élményben lesz részetek.”
 • 4. TakácsTamás 2008. december 12. 16:22
  „Kedves Misi!

  Mentél volna ki egy Slovan-meccsre, magyar zászlóval, dunaszerdahelyi szurkolóként. Akkor majd megtudtad volna, milyen emberek a szlovákok...A többi ködösítés!”
 • 3. Agent 2008. december 12. 16:06
  „Tamás, szerintem ezt ők nem is bánják.”
 • 2. Misi85 2008. december 12. 15:36
  „Nem tudom kedves TakácsTamás, hogy te találkoztál-e már szlovák emberrel, mert szerintem nem... Én kb hetente találkozok, dolgozok velük. Ugyanolyan normálisak mint mi... na jó kivétel mindig van. Annyi a különbség, hogy más nyelvet beszélnek, meg más a kultúrájuk, mást tanultak az iskolákban. Ez a szlovák magyar ellenségeskedést többnyire csak felülről szítják... egy két maki, aki elhiszi az meg megvan győződve, hogy a szlovákok f@..ok..., pedig saját maga az. (Az írásom az én vélemenyemet tükrözi, nem muszály elfogadni! Ui.: amíg nem tudtam mi az a Szlovákia, meg kik azok a szlovákok, én is hasonlóan gondolkodtam, mint te...)”
 • 1. TakácsTamás 2008. december 12. 15:03
  „Csak megjegyzem a tisztelt szerzőnek: Lehet, hogy neki "testvérei" a szlovákok, de nekem ugyan nem! Na csá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz nélkül maradhat Magyarország az orosz-ukrán vita miatt

Elképzelhető, hogy januártól gáz nélkül marad Magyarország - nyilatkozta a Gazprom szóvivője a… Tovább olvasom