Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Polanski ügyvédei újabb kérvényt nyújtottak be

Roman Polanski ügyvédei csütörtökön újabb kérvényt nyújtottak be a rendező felmentésére, az ellen zajló bírósági ügy beszüntetésére.

A beadványban új bizonyítékokra hivatkozva több ponton támadták az eljárást.

A rendező már több mint száz napja várja svájci házi őrizetben, hogy eldőljön kiadatásának ügye. A Los Angeles-i ügyészség 32 évvel ezelőtt egy 13 éves lányon elkövetett liliomtiprás miatt akarja felelősségre vonni, mivel annak idején 42 napos elzárás után Franciaországba szökött az ítélethirdetés előtt.

A Los Angeles Times beszámolója szerint az ügyvédek a három évtizeddel ezelőtti eset ügyészének közelmúltbeli titkos vallomására hivatkoztak, amelyből kiderült, hogy eljárási hibák miatt annak idején többször megpróbálta leváltatni a bírót, de felettesei utasítására végül elállt tőle. Az ügyvédek kezdeményezték, hogy az akkori eljárási - bírói és ügyészi - hibák kivizsgálására nevezzenek ki rendkívüli ügyészt.

A védelem a kérvényben arra is rámutatott, hogy az ügyben jelenleg eljáró ügyész félretájékoztatta a svájci hatóságokat. A svájci törvények ugyanis csak súlyos esetben, illetve várhatóan hat hónapnál hosszabb börtönbüntetéssel járó ügyekben teszik lehetővé a kiadatást, míg a vádalkut kötött, magát bűnösnek valló Polanskira annak idején nem várt volna 90 napot meghaladó büntetés.

A svájci hatóságok tavaly szeptemberben tartóztatták le a 76 éves rendezőt nemzetközi elfogatóparancs alapján. Polanski 69 napot töltött rács mögött, mielőtt házi őrizet alá helyezték gstaadi alpesi nyaralójában.

A svájciak az év elejére ígértek döntést kiadatása ügyében, ám közben arra az álláspontonra helyezkedtek, hogy csak akkor adják ki az Egyesült Államoknak, ha kiderül, hogy hat hónapnál hosszabb börtönbüntetés vár rá.

A rendező ügyvédeinek előző kérvényeit, amely arra irányultak, hogy az ügyet Polanski távollétében tárgyalják, illetve a 32 évvel ezelőtti eljárás hibái miatt töröljék azt, korábban elutasította a Los Angeles-i bíróság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb film készül Michael Jacksonról halálának évfordulójára

Halálának első évfordulóján újabb filmet készülnek bemutatni Michael Jacksonról. A 88 perces… Tovább olvasom