Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Poénfüzet, papírcetlik és diktafon – a stand-up alapjai

Kiss Ádám, a stand-up comedy egyik legnagyobb hazai képviselője szerint erre a műfajra csak a nap huszonnégy órájában lehet készülni.

A műsorok összeállításában oroszlánrésze van a poénfüzetnek, a szinte minden zsebben előforduló papírcetliknek és a mobiltelefon diktafonjának is.

A hazai stand-up comedy műfaj egyik jeles képviselője a minap Kapuváron járt, a Dumaszínház előtt az öltözőben adott interjút portálunknak.


– Huszonöt évesen miért pont a stand-up comedy mellett döntöttél?

– Öt éve kezdtem a ˝szakmát˝, miután felfedeztem, hogy az iskolai ˝ökörködéseknek˝ van egy hivatalos fóruma is, ahol a hirtelen született ötleteimet közönség előtt is elmondhatom. Kiskoromban Fábry Sándor akartam lenni, ő a mai napig a példaképem is. Azt azonban hozzá kell tennem, Hofi Gézáról sajnos korom miatt már lemaradtam.– Hogyan lesz valakiből a stand-up ˝sztárja˝?

– Farkasházy Tivadar szerint úgy lesz Magyarországon valaki humorista, hogy először megnyer egy Humorfesztivált, majd ezt követően kap egy ˝diplomát˝. Én azonban már a Humorfesztivál előtt egy évet lehúztam a Dumaszínházban és természetesen dolgoztam Fábry Sándornak is.


– Hogy születik maga a műsor?

– Úgy vélem, egy humorista ˝munkaideje˝ a nap huszonnégy órájában tart, hiszen sokat kell a médiát olvasni, nézni, hallgatni, hogy a megfelelő poénalapanyag meglegyen. Mindig jár az agyam, a kitalált poénokat egy úgynevezett poénfüzetbe gyűjtöm, a környezetem legnagyobb bánatára szinte minden ruhám tele van cetlikkel és a telefonom diktafonját is rendszeresen használom. Először szűk családi vagy baráti körben elmondom a műsor egy részét, és ha fiatal barátaim vagy édesanyám nevetnek a poénokon, akkor kezdem a színpadi műsor kidolgozását. A komolyabb önálló estet az idei évre dolgoztam ki.– Meddig tarthat a humoristakarrier, ˝mi leszel, ha nagy leszel˝?

– Ezen egyelőre nem gondolkodom, most az a fontos, hogy vicces legyek. Voltam már árufeltöltő, ez utóbbi munkára később sem vágyom. Jelenleg közgazdásznak készülök, de a diplomamunka megírása egyfajta kettősséget jelent számomra, hiszen napközben a dolgozatomat kellene írnom, este pedig humorizálok. Nem mindig tudom e kettősséget összeegyeztetni. Az is felmerült bennem, hogy ezáltal vicces lesz a diplomadolgozatom, csak nem biztos, hogy ezt a professzorok is díjaznák. Nem most kezdtem a tanulást, talán mire végzek vele, azt is kitalálom, mi leszek, ha nagy leszek.

Olvasóink írták

 • 5. Spitfire 2010. március 28. 22:52
  „respect!”
 • 4. maradando 2010. március 28. 16:14
  „A poénok az utcán hevernek ,a hajléktalanok mellett . Csak le kell porolni őket .”
 • 3. látó55 2010. március 27. 16:12
  „Ja, felejthetetlen volt amikot elsütötte ezt a szakállas viccet:
  -Gyurcsanyt holnap műtik, állítólag új gerincet kap.
  Humoros nem volt ugyan, de legalább nyalt egy jó nagyot Fábrynak.”
 • 2. viperetta335 2010. március 27. 13:46
  „Imádom őket!Mikor Ádám előadta,hogyan járt iskolába és árusította az anyjától otthon lenyúlt dolgozatkérdéseket,felejthetetlen volt.Azóta figyelem őket és még soha nem volt olyan,hogy nem szórakoztam jól vagy nem találtam őket viccesnek.”
 • 1. Mankapunka 2010. március 27. 13:30
  „Nagy arcok ezek a srácok,ezek legalább jól tudják érezni magukat.

  Ez jó"iskolai ˝ökörködéseknek˝ van egy hivatalos fóruma is" Hát ja,mi si sokat ökörködtünk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyahír: visszatér rokkant párjához a gólyahím

Továbbra is hű párjához egy Horvátországba érkezett gólyahím, jóllehet tojója sérülés miatt már öt… Tovább olvasom