Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Pistorius: előre eltervelt gyilkosság a vád

Elkezdődött a barátnője meggyilkolásával vádolt dél-afrikai paralimpikon, Oscar Pistorius meghallgatása Pretoriában.
Szándékos emberöléssel vádolta meg a dél-afrikai államügyészség kedden a barátnőjét lelövő Oscar Pistorius paralimpikont, aki viszont azt állítja, hogy véletlenül lőtte le a házának egyik zárt fürdőszobaajtaja mögött tartózkodó barátnőjét, mert azt hitte róla, hogy betörő. Az óvadékról döntő tárgyalást szerda reggel hét órára elnapolták.

Gerrie Nel államügyész szerint a sportoló felhelyezte művégtagjait és átsétált hálóján, mielőtt négy golyót eresztett a szobához tartozó fürdő ajtajába, hidegvérrel megölve az ajtó mögött tartózkodó barátnőjét. A 30 esztendős Reeva Steenkamppal az atléta 9 milliméteres pisztolyából származó három golyó végzett.

 Oscar Pistorius dél-afrikai hatszoros paralimpiai bajnok (b) édesapja, Henke Pistorius (j) társaságában az óvadékról döntő tárgyalásán a pretoriai városi bíróságon 2013. február 19-én. Fotó: MTI/AP/
Oscar Pistorius dél-afrikai hatszoros paralimpiai bajnok (b) édesapja, Henke Pistorius (j) társaságában az óvadékról döntő tárgyalásán a pretoriai városi bíróságon 2013. február 19-én.
Fotó: MTI/AP/Pretoria News/Masi Losi

A 26 esztendős sportoló esküvel megerősített írásbeli nyilatkozatát ügyvédje, Barry Roux olvasta fel az óvadékról döntő tárgyaláson. A vallomás szerint Pistorius "szívből szerette" barátnőjét, akivel november óta alkottak párt, és nem állt szándékában megölni a nőt. Az atléta a korábban kapott halálos fenyegetések és betörések miatt tartott 9 milliméteres pisztolyt az ágya alatt.

A nyilatkozat szerint a pár helyi idő szerint nem sokkal este tíz után tért nyugovóra szerda éjszaka, Valentin-nap előtt. Pistorius azonban felébredt az éjszaka közepén és a vaksötétben azt hitte, hogy valaki bemászott az ablakon és bement a fürdőszobába. Művégtagjainak felhelyezése nélkül - vallomása ezen a ponton eltér az államügyész verziójától - odament a hálójához tartozó fürdőszobához, meglátta a zárt ajtót, ám nem vette észre az a mögött lévő Steenkampot.

A vádlotti verzió szerint Pistorius rákiabált a betolakodóra, hogy hagyja el a házat, majd többször belelőtt az ajtóba, mielőtt szólt volna barátnőjének, hogy hívja a rendőrséget. Amikor a nő nem válaszolt, magához ragadott egy krikettütőt, hogy betörje a fürdőszoba ajtaját, amely mögött meglátta a földön heverő modellt. "Teljesen megbénítottak az események és szeretett Reevám elvesztése" - fogalmazott a sportoló. Pistorius zokogva hallgatta végig, ahogy ügyvédje felolvasta nyilatkozatát.

Oscar Pistorius dél-afrikai hatszoros paralimpiai bajnok (b3) édesapja, Henke Pistorius (b2) társaságában az óvadékról döntő tárgyalásán a pretoriai városi bíróságon 2013. február 19-én.
Oscar Pistorius dél-afrikai hatszoros paralimpiai bajnok (b3) édesapja, Henke Pistorius (b2) társaságában az óvadékról döntő tárgyalásán a pretoriai városi bíróságon 2013. február 19-én. Fotó: MTI/AP

Az óvadékról döntő tárgyalást szerda reggel hét órára elnapolták.

Reeva Steenkamp keddi búcsúztatásán csak a család, illetve az általuk meghívott kilencven ember vehetett részt a Port Elizabeth-i Victoria Park temetőben. Az istentisztelet után néhány családtag jelenlétében temették el a jogot végzett, majd modellként és műsorvezetőként ismertté vált Steenkampot.

A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája volt 2012-ben Londonban, ahol 400 méteren elődöntőt, míg a dél-afrikai váltóval döntőt futott, és nyolcadik lett. Utána a paralimpián 400 méteren megvédte címét, és a 4x100-as váltóval is aranyérmet szerzett, 200-on pedig ezüstöt nyert.

Korábban írtuk:

A sportoló a gyanú szerint csütörtökre virradóra fővárosi otthonában lelőtte 29 éves modell barátnőjét, Reeva Steenkampet.

Videó: Live Info

Több száz újságíró várta a barátnőjét múlt csütörtökön meggyilkolt műlábú futót, aki ezúttal sem mutatott semmit az arcából, egy kapucnis pulóvert húzott a fejére, és ellökte magától a fotósokat. Közben a bíróság épülete előtt a nők elleni erőszak ellen demonstráltak - áll az origo.hu tudósításában.A vád: szándékos emberölés. A jegyzőkönyv szerint Pistorius nem tervezgette hónapokig a gyilkosságot, de előre kitervelt emberölésről van szó, mint ahogy azt is eltervezte, hogy betörőnek tünteti majd fel barátnőjét.

A védelem kérdőre vonja a vádat: mit jelent az, hogy előre kitervelte?

A vád ügyvédje közölte: egy fegyvertelen nőt támadott meg a sportoló, az elhangzottakra Pistorius azonnal sírni kezdett. A vád folytatta: az áldozat délután öt és hat óra között érkezett meg a helyszínre. A gyilkosság idejében két ember volt a házban, Pistorius és Steenkamp, aki egy veszekedés után a fürdőszobába menekülve bezárkózott. Az ágyon fekvő Pistorius felcsatolta a lábait, és elment a fegyveréért, ami hét méterre volt tőle, a barátnő után ment, és a fürdőszobaajtón keresztül négy lövést eresztett meg.

Állítólag komoly problémák voltak a kapcsolatukban, a nő szakítani akart, és a barátainak azt mondta, hogy retteg Pistoriustól. A nő SMS-eket kapott aznap éjszaka - folytatta a vád.

"Dél-Afrikában mindennapos, hogy rálőnek egy betörőre, most is ez történt. Mondta egy szóval is a védencem, hogy tudta, hogy ki volt az ajtó mögött?"

Az ügyvéd azt is állította, hogy utána nem azért törte be a fürdőszobaajtót Pistorius, mert bántani akarta a barátnőjét, hanem mert segíteni akart neki.

"Ha nem is előre eltervelt, de szándékos gyilkosság volt. Felkelt az ágyból, fegyvert ragadott, és lőtt. Nem érdekelte semmi, gyilkolni akart. A házban csak két ember volt. Ha azt hitte, hogy egy betörő van a fürdőszobában, akkor miért nem kérdezte meg tőle, hogy hol a barátnője?" - tette fel a kérdést a vád.

A fürdőszoba 1,4 x 1,4 méteres volt. "Szörnyű lehetett, hogy nem tudott hova menekülni, és ezt a támadó nagyon jól tudta" - tette hozzá a vád.

"Honnan tudják, hogy így történt? Volt szemtanú, aki látta, hogy felkelt az ágyból, és bekergette a nőt a fürdőszobába?" - próbált védekezni Pistorius ügyvédje.

"Ki fogjuk deríteni, hogy miért zárkózott be, mert biztos, hogy okkal tette" - szólt közbe a bíró.

A vád közölte: el kell magyaráznia, hogy miért vitte le ezután a nőt a lépcsőn.

A védőügyvéd továbbra is azt sulykolja, hogy az nem előre eltervelt emberölés, ha valaki pisztolyt ragad, és lő. Azért próbálják nem előre megfontolt emberölésnek beállítani, mert ez esetben óvadék ellenében távozhatna Pistorius, és szabadon védekezhetne, továbbá előre eltervelt gyilkosság esetén 25 év börtönt kapna.

A bíró közölte, hogy az eddig elhangzottak alapján előre eltervelt emberölés a vád, a védelemnek komoly bizonyítékot kell felmutatnia ahhoz, hogy a vád változzon, és óvadék fejében Pistorius távozhasson. A hallottakra a sportoló ismét zokogni kezdett, a bátyja próbálja tartani benne a lelket.

A rendőrbíró szerint Gerrie Nel, a vád képviselője objektív bizonyítékokkal rendelkezik, mint a barátnő táskája, amiben alvós cucc volt, a lövések az ajtón, a kívülről betört ajtó és az, hogy Pistorius levitte Steenkamp holttestét a lépcsőn a földszintre. Minden a szándékosságra utal.

A bíró ismét megjegyzi, hogy vajon miért zárta volna be magát egy betörő a fürdőszobába?

Desmond Nair bíró közölte: nem sikerült őt meggyőzni, hogy nem előre eltervelt gyilkosság történt, így úgynevezett hatos besorolást kapott az ügy. Ez azt jelenti, hogy Pistorius életfogytiglant kaphat, leghamarabb 25 év múlva szabadulhat, és óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon.

Pistorius sírni kezdett, a bíró elhagyta a termet, néhány perc szünet következik.

A Pistorius család körbeáll, és egymást öleli át, vakuk villannak körülöttük.

Közben eltemették Port Elizabeth-ben Reeva Steenkampot.
Koporsóvívők viszik a meggyilkolt Reeva Steenkamp dél-afrikai manöken koporsóját a temetési szertartáson Port Elizabethben 2013. február 19-én. A 30 éves manökent barátja, Oscar Pistorius dél-afrikai hatszoros paralimpiai bajnok ölte meg négy lövéssel 2013. február 14-re virradó éjjel pretoriai otthonában. (MTI/AP/Schalk van Zuydam)
Az ebédszünet után a védőügyvéd felolvassa Pistorius nyilatkozatát: "Nem értem, hogy miként lehetek gyilkossággal, ráadásul előre kitervelt emberöléssel vádolva, amikor nem állt szándékomban megölni a barátnőmet, Reeva Steenkampet" - kezdődött a nyilatkozat. Pistorius állítása szerint megbeszélték a barátnőjével, hogy otthon maradnak. Este 10-kor már ágyban voltak, ő tévét nézett lecsatolt lábbal barátnője pedig jógázott. Nagyon szerelmesek voltak egymásba, Reeva Steenkamp ajándékot is vett neki Valentin-napra.

A nyilatkozat szerint Pistorius be akarta húzni a tolóajtót, amikor észrevette, hogy van valaki a fürdőszobában. Azt hitte, hogy a barátnője az ágyban fekszik, és egy betörő van a fürdőszobában. Mivel nem volt felcsatolva a lába, ezért sebezhetőnek érezte magát. Nagyon megijedt, halálféleme volt, ezért elővette az ágy alatt lévő 9 mm-es pisztolyát, amit azért tartott ott, mert korábban már betörtek hozzá. Azt kiabálta a fürdőszobába a "betörőnek", hogy hagyja el a házat, miközben a barátnőjét felszólította, hogy hívja a rendőrséget. Ekkor vette észre, hogy Reeva Steenkamp nincs az ágyban, de addigra már leadta a lövéseket. Ezután odament a fürdőszobához, az ajtó zárva volt, ezért betörte egy krikettütővel. A barátnője még életben volt, azonnal hívta a rohammentőket, és elindult vele a lépcsőn lefelé. "Megpróbáltam megmenteni az életét, de a karjaim között meghalt. Nem vagyok erőszakos ember, a vizsgálatok be fogják bizonyítani, hogy nem szándékosan öltem meg" - állt a nyilatkozatban, amelyben Pistorius leszögezte, hogy átadja az útlevelét is, garantálva ezzel, hogy nem szökik el az országból akkor sem, ha óvadék fejében szabadlábra helyezik.

A keddi tárgyalás véget ért, ítélet nem született, szerdán reggel folytatódik a meghallgatás.

Olvasóink írták

 • 2. lamadrugada 2013. február 19. 22:27
  „Nekem az ilyen véletlen (?) gyilkosságokkal mindig problémám van.
  Mert miért lő valaki addig, amíg nem győződik meg arról, hogy akit lelőni készül, az valóban az, akinek gondolja???
  Ő sem volt közvetlen életveszélyben, mégis előbb lőtt, aztán nézett körül. Bepánikolt? Lehet. De egy fegyvert elsütni egy olyan házban, ahol addig csak a kedvese volt... hát engem sem győzött meg.
  De sok más esetet sem értek, ahol ilyen véletlen gyilkosságok történnek. Az emberéletet nem lehet visszaadni. Mielőtt lövök (és nem vagyok életveszélyben!), azért csak körülnézek, nem?!”
 • 1. Mankapunka 2013. február 19. 16:02
  „Nem akarta, hogy másé is legyen ez a szép nő. Önző nagy <moderálva>, ebből elég sok van a világon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefüggést mutattak ki az ózonszint és a hirtelen szívmegállás között

Egy tanulmány készítői 8 évet átfogóan vizsgálták Houston levegőminőségre vonatkozó adatokat. Tovább olvasom