Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Piros tálból kevesebbet eszünk: segíthetnek a színek a fogyásban

A színek megválasztása is segíthet a lefogyásban: kevesebbet fogyasztunk piros színű tálról.
Oliver Genschownak és a Bázeli Egyetem többi kutatójának feltételezése szerint a vörös szín egyfajta finom tiltójelzésként működik, hiszen nem hiába használják veszély vagy tiltás jelzésére.

A pszichológusok két kísérlettel próbálták vizsgálni, hogy a piros szín a tudatalatti segítségével képes-e irányítani az evési és ivási viselkedést.
Az első vizsgálat alkalmával 41 egyetemista férfit kértek fel, hogy próbáljanak ki különböző édes italokat. A résztvevők fele vörös címkével ellátott műanyag pohárból, a többiek pedig kékből ittak.

A szakértők az Appetite című szaklapban megjelent tanulmányukban leírták, hogy a piros pohárból ivó egyetemisták negyven százalékkal kevesebbet fogyasztottak, mint a többiek. Ez nem attól függött, mennyire régen nem ittak előtte: a vizsgálatot megelőzően mindannyian annyit ittak, hogy ne legyenek szomjasak.

A színnek arra nem volt hatása, hogyan ízlett az ital a kutatásban résztvevőknek: a vörös sokkal inkább a viselkedést befolyásoló közvetlen jelzés - írja Genschow és csapata.

A szín tehát olyan stopjelzés, amely talán még az egészségtelen italok fogyasztását is megfékezheti.

A második vizsgálat alkalmával a szakértők azt vizsgálták, a szín hatása a rágcsálnivalók fogyasztásánál is megmutatkozik-e. A kutatók 109 embert kértek fel egy kérdőív kitöltésére, miközben egy tíz perecet tartalmazó tálat tettek eléjük. A tál piros, kék vagy fehér színű volt.

Ismét megmutatkozott, hogy a piros szín önmegtartóztatásra ösztönöz. A piros tálon kínált résztvevők ugyanis mintegy a felét fogyasztották annak, amit a többiek.

A szakértők most azt próbálják kideríteni, hogy vajon a stratégia segíthet-e például diéták alkalmával is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Milka tehén˝ született Szerbiában - fotók, videó!

Fehér alapon lila foltos borjút ellett a közelmúltban a szerbiai Glavonjić család tehene. A… Tovább olvasom