Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Pintér: meg kell találni a leghatékonyabb játékrendszert

Pintér Attila március 5-én ül majd először a magyar labdarúgó-válogatott kispadján. A mérkőzést a Sport1 HD közvetíti, a kapitány pedig exkluzív interjút adott a Sport TV Mai helyzet című műsorában, ahol a magyar védők hibái mellett a legtehetségesebb fiatalokat is megnevezte.
A szurkolók kíváncsian várják, milyen teljesítménnyel mutatkozik majd be Pintér Attila csapata március 5-én Finnország ellen. Fazekas Erzsébet a Sport TV Mai helyzet című műsorában jelentette be, hogy a találkozót a Sport1 HD közvetíti, és a bejelentés kapcsán Pintér Attilát látta vendégül. A kapitány a beleki edzőtábor tapasztalatairól is beszélt. „A labdakihozataltól a támadásba, valamint a támadásból a védekezésbe való átmenetet, illetve az azonnali labdavisszaszerzéseket próbáltuk gyakorolni. Bízom benne, hogy a Finnország elleni mérkőzésen is viszontlátjuk majd ezeket!"

Az edzőkkel való találkozók a párbeszédről és a tapasztalatcseréről szólnak, hiszen kapitányként ő kevesebbet van a keret tagjaival, de elmondhatja milyen hibákat lát ez idő alatt, amire a klubedzők is oda tudnak figyelni. Pár példát ki is emelt, amin javítani kell: „Azt látom, hogy a magyar védők a labdakihozatalban nagyon keveset vagy egyáltalán nem vesznek részt. Ha a labda hátrakerül a kapushoz, akkor 10-ből nyolcszor biztosan felrúgja, nem próbálja meg felépíteni a játékot. A felrúgott labda után olyan energiákat kell mozgósítani, hogy újra visszaszerezzük a labdát, amit a játékosok pozitív dolgokra tudnának felhasználni. Nem mindegy az sem, hogy egy labdavesztés után azonnal megszerezzük 5-6 méteren vagy futunk 80 métert."

A kapitány elmondta, nem csupán egy rendszerben kell mozognia a válogatottnak. Mindig más taktikát, stratégiát kell választani – az ellenfél erősségétől függően. „Meg kell találni azokat a játékrendszereket, amelyekben a válogatott a legjobban és a leghatékonyabban tud működni. Ki kell derülnie, hogy a jobb csapatokra milyen rendszerben tudjuk az akartunkat ráerőszakolni, illetve hogyan tudjuk kihasználni egy topcsapat kevés hibáját."


Pintér Attila véleménye szerint összefogásra és pozitív hozzáállásra van szükség, hogy a nemzeti csapat kijusson egy világversenyre, és örül neki, hogy erre most lehetőség van. „Nem Pintér Attiláért dolgoznak, hanem a nemzetért, a nemzet labdarúgásáért. A nemzet szurkolótábora már bebizonyította, mire képes a nemzeti tizenegyért, mi is szeretnénk bebizonyítani ezt a játékosokkal együtt."

Az idegenlégiósok nem tudnak részt venni minden összetartáson, a klubjaik ragaszkodnak, hogy csak az előre meghatározott FIFA-napokon engedik el a játékosaikat. A tréner szerint ez nem olyan nagy baj, hiszen a keret nagyobbik része a hazai bajnokságban játszik. „Maximum 10-11 olyan játékos tud hazajönni külföldről, aki pozitív irányba tereli a játékunkat. Könnyebb 4-5-6 embert beépíteni a csapatba. Nem 11 emberre van szükségünk egy ilyen sorozathoz, hanem sokkal többre – összegzett Pintér, aki a bő keretnél a tehetséges fiatalokra is számít. - Pölöskei, Vécsei vagy a kis Kalmár olyan dolgokat mutatott, hogy igenis el kell vinnünk magunkkal, fel kell tudnunk őket építeni, nekik is tudniuk kell, hogy mit kíván a rendszerünk. Ha pedig olyan helyzet áll elő, nyugodt szívvel betehetjük őket a csapatba."

A kapitánynak kifejtette, a bő keret mellett az is fontos, hogy mindenki pontosan tudja, mi a feladata. „Ne álmodozzunk, hogy egy magyar válogatott bejön 2 vagy 3 napra, és kimagasló teljesítményt nyújt! Mi nem tartunk ott, ahol a spanyolok és a németek, nekünk azért kellenek az összetartások, hogy minél többet együtt legyen a keret és minél jobban hasonlítson a nagyokra."

A finnek elleni mérkőzés is szóba került. „A játékosoktól csak olyan dolgokat kérünk, amiket eddig az edzéseken megvalósítottak. Minden mérkőzés fontos, a kilátogató szurkolóknak és a tévénézőknek látniuk kell, a csapat akaratban és játékban is a maximumot nyújtja. Ha ez jelen pillanatban még nem is párosul eredményességgel, de megmutatja, mekkora haszna volt az összetartásoknak – nyilatkozta Pintér Attila, aki csapatával minden felkészülési mérkőzést meg szeretne nyerni, de szerinte sok korrigálásra váró hibára csak az ilyen mérkőzéseken derül fény. – Én örülnék a legjobban, ha nem jönnének, de jobb itt, ahol még lehet úgymond „pontokat hullajtani", mert az Eb-selejtezőkön már nem szabad hibázni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 Corvette-et nyelt el a föld - fotók

Beszakadt a padló a kentucky-i Nemzeti Corvette Múzeumban. Tovább olvasom