Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Photoshopot használt, kirúgták a fotóst

Megszakította kapcsolatát egy szabadúszó fotóssal az AP hírügynökség, mert a fotós megszegte a hírügynökség etikai szabályait azzal, hogy megváltoztatott egy képet, amelyet 2013-ban a szíriai háborúban készített.
A hírügynökség szerdai közleménye szerint Narciso Contreras a közelmúltban ismerte el az AP szerkesztőinek, hogy egy szíriai lázadó harcosról készített digitális fotójának bal alsó sarkáról szoftver segítségével eltávolította egy kollégája videokamerájának képét. Contreras és kollégája tavaly szeptemberben a szíriai kormányerők és a lázadók tűzharca közben készített felvételeket Telata faluban.

A hírügynökség a bejelentést követően Contreras összes, mintegy ötszáz képét felülvizsgálta, amelyeket a fotós az AP számára küldött azóta, hogy 2012-ben dolgozni kezdett a hírügynökségnek. Santiago Lyon, az AP alelnöke és fotóigazgatója szerint egyetlen további képen sem találtak változtatást.

Forrás: AP
Forrás: AP

Contreras is annak az AP számára dolgozó öttagú fotóscsoportnak a tagja volt, amely a szíriai háborúról készített fényképeiért tavaly áprilisban Pulitzer-díjat kapott. A hírügynökség szerint a csoport díjazott fotói közül egy sem volt manipulált.

Az AP közölte, hogy megszakította kapcsolatát Contrerasszal, és nyilvánosan elérhető archívumából a fotós minden képét eltávolította.

Lyon leszögezte, hogy a hírügynökség számára kardinális kérdés hírnevének tisztasága, és minden esetben határozottan és erélyesen lépnek fel az etikai kódex megszegőivel szemben.

A több más amerikai sajtóorgánumnak is dolgozó mexikói Contreras szerdán elmondta: a kamerát azért törölte ki a képről, mert úgy érezte, elvonja a figyelmet, ugyanakkor hangsúlyozta, most már sajnálja, hogy megváltoztatta a felvételt. Arra hivatkozott, hogy a rossz döntést egy feszült pillanatban, nehéz körülmények között hozta meg, de - mint hozzáfűzte - megtörtént, és vállalnia kell a következményeit.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meryl Streep ösztöndíjakat alapít

Két ösztöndíj alapítására készül a lowelli Massachusetts Egyetemen Meryl Streep Oscar-díjas… Tovább olvasom