Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Philip Seymour Hoffmant gyászolja Hollywood

Az Oscar-díjas színészt vasárnap holtan találták Greenwich Village-i lakásában, rendőrségi források szerint valószínűleg kábítószer-túladagolás okozta halálát.
Hollywood Philip Seymour Hoffmant gyászolja: Jim Carrey "érzékeny, szép lélekként", Kevin Spacey "páratlanul tehetséges színészként", Jeff Bridges "igazi kincsként" méltatta a 46 esztendős korában váratlanul elhunyt Oscar-díjas művészt.

Hoffmant vasárnap holtan találták Greenwich Village-i lakásában, rendőrségi források szerint valószínűleg kábítószer-túladagolás okozta halálát. A színész-rendező a közelmúltban fejezte be Az éhezők viadala két részre bontott A kiválasztott című epizódjának forgatását, amelyben az egyik fontos szerepet alakította és rendezőként nekilátott az Ezekiel Moss című misztikus filmdráma elkészítésének."Szavakkal nem lehet leírni azt a hatalmas veszteséget, amelyet most érzünk. Philip csodálatos ember volt, kivételes tehetség, összetört a szívünk" - fogalmazott Az éhezők viadalának teljes stábja közleményben.

"Drága Philip, egy szép lélek. Túl sok volt a zaj számára, aki a legérzékenyebb volt közöttünk" - írta Twitter üzenetében Jim Carrey.

"Tragédia egy olyan páratlanul tehetséges színész elvesztése, amilyen Philip Seymour Hoffman. Elmondhatatlan veszteség a film, a színház és mindannyiunk számára, akik ismertük őt" - osztotta meg a Twitteren Kevin Spacey.

"Nemzedéke egyik legnagyszerűbb színésze és édes, mulatságos, szerény ember volt" - jegyezte mikroblogjára Ricky Gervais.

Anton Corbijn filmrendező, akinek A Most Wanted Man című alkotása januárban debütált a Sundance Filmfesztiválon Hoffmannal a főszerepben, közleményében a legtehetségesebb színésznek nevezte, akivel valaha dolgozhatott és aki egyúttal hihetetlenül inspiráló egyéniség volt, emellett pedig támogató barát.

Philip Seymour Hoffman 46 éves volt.
Philip Seymour Hoffman 46 éves volt.

"Élvezetes volt vele együtt játszani A nagy Lebowskiban. Olyan nagyszerű fickó volt és annyira átkozottul tehetséges, egy igazi kincs" - írta Facebook oldalán Jeff Bridges.

"Philip nagyon jelentős színész volt és elfoglalta a helyét a valóban kiváló színészek között. Nagy kár érte. Ki tudja mire lett volna még képes? De ránk maradt munkásságának hagyatéka, ami magáért beszél. New York a színházban talált rá először, a többiek pedig a filmvásznon élvezhették tehetségét. Szomorúak vagyunk, hogy elment" - nyilatkozta Kevin Costner az AP hírügynökségnek.

James Franco ugyancsak Twitter-üzenetben búcsúzott Hoffmantól: "a legjobbak közül is a legjobb volt, elképzelhetetlennek tűnik, hogy távozott".

"A veszteség valódi és személyes, amikor a tehetség ilyen szokatlanul nagy. Valahányszor megjelent a színen, az ember agya magasabbra szintre került" - írta mikroblogján James L. Brooks író, producer.

Mike Nichols, aki a filmvásznon a Charlie Wilson háborújában, a színpadon pedig Az ügynök halálában rendezte Hoffmant, úgy nyilatkozott: "erre nincsenek szavak. Túl nagyszerű volt és mi túlságosan össze vagyunk törve".

Philip Seymour Hoffman a Capote főszerepéért 2006-ban Oscar-díjat kapott.
Philip Seymour Hoffman a Capote főszerepéért 2006-ban Oscar-díjat kapott.

Hoffman az évek során őszintén beszélt arról, hogy a múltban meg kellett küzdenie drogfüggőségével. Tavaly néhány interjúban elismerte, hogy 23 évi józanság után ismét a szerekhez nyúlt és meggyűlt a baja a heroinnal, ezért kezeltetnie is kellett magát.

Philip Seymour Hoffman 1967-ben született a New York-i Fairportban. Sportoló akart lenni, de egy nyaksérülés miatt erről le kellett tennie. 12 évesen egy helyi előadásban Arthur Miller Édes fiaim című darabjában játszott, kamaszként már a színpadra készült és a New York-i Egyetemen is drámát tanult.

Színházban és filmen is egyaránt emlékezetes alakításokat nyújtott, a Broadwayn Willy Lomant játszotta Az ügynök halálában, Jamie-t a Hosszú út az éjszakába című darabban és a főszerepet a Valódi vadnyugat című Sam Shepard-színműben. Ezekért az alakításaiért Tony-díjra jelölték. 

A film világában az áttörést a Boogie Nights hozta meg számára, később még több produkcióban forgatott a film rendezőjével, Paul Thomas Andersonnal. Vígjátéki szerepeket játszott a Derült égből Pollyban és A nagy Lebowskiban, legfontosabb munkái közé tartozik A csodálatos Mr. Ripley, a Hideghegy vagy a Capote, amelynek főszerepéért Oscar-díjat kapott 2006-ban. Az amerikai filmakadémia még háromszor nevezte díjára: 2008-ban a Charlie Wilson háborúja, 2009-ben a Kétely és 2013-ban A mester című filmért.


Élettársával és fiával, Cooper-el.
Élettársával és fiával, Cooper-el.

Hoffman 15 éve élt együtt élettársával, Mimi O\'Donnell-lel, három gyermekük született.

"Le vagyunk sújtva szeretett Philünk elvesztése miatt és nagyra értékeljük a mindenhonnan felénk áradó szeretetet és támogatást" - köszönte meg a család közleményben a művészvilág és a rajongók együttérzését.

Rendőrök őrzik a kábítószer-túladagolásban elhunyt Philip Seymour Hoffman New York-i lakását

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új lemezt ad ki a Cure

A Robert Smith által vezetett, csaknem négy évtizede létező brit gothic rock zenekar 2014-re egy… Tovább olvasom