Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

PET palackokból építettek hajót, elakadtak a határon

Az 5000 pillepalackból készült dereglyével egy cseh aktivistacsoport Hamburgba akart eljutni az Elbán, hogy felhívja a figyelmet az egyre több műanyaghulladék okozta problémákra.
Elakadt a cseh-német határon egy több mint 5000 pillepalackból készült dereglye, amellyel egy cseh aktivistacsoport a németországi Hamburgba akart eljutni az Elbán, hogy felhívja a figyelmet az egyre több műanyaghulladék okozta problémákra.

A kizárólag eldobott PET-palackokból, vagyis szemétből épült tutajt a német hatóságok tartóztatták fel Decinnél, mivel kiderült, hogy a hajó vízkiszorítása meghaladja az egy tonnát, márpedig az utasok közül senkinek nincs vízijártassági igazolványa, amely ilyen hajónagyság fölött elengedhetetlen. A Decinnél rekedt csoport ezért felhívásban keres olyan, hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkező segítőt, aki elkísérné őket a közel 900 kilométeres útra.

Forrás: Deník/Karel Pech
Forrás: Deník/Karel Pech

Az alapanyagra utalva Petburgnak elnevezett tízméteres, emberi erő hajtotta pillepalackhajó utasai augusztus közepére tervezték az eljutást a közép-csehországi Nymburgból Hamburgba, de a váratlan malőr miatt az út késedelmet szenvedhet. Az ötfős legénységből négyen pedállal hajtják a hajót, ötödik társuk autóval a szárazföldön kíséri őket. A tutajon egy kis kabin is található - ugyancsak pillepalackokból -, amelyben a személyzet tagjai álomra hajthatják fejüket. A pilletutaj kormányát biciklialkatrészekből fabrikálták.

Jan Kara, az expedíció vezetője elmondta, hogy csigatempóban haladnak, s olykor még a gyalogosok is megelőzik őket a folyó parton. Céljuk azonban nem gyorsasági rekord felállítása, hanem az, hogy a nagy német kikötővárosban pár napot elidőzve felhívják a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és ott a jövő nemzedékeknek szóló üzenetet helyezzenek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 5 legőrültebb kozmetikai termék

Szépségápolási termékek bátor variációi, a viccestől a sokkolóig. Tovább olvasom