Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Perli a BBC-t és a rendőrséget Sir Cliff Richard

Cliff Richardot gyermekmolesztálás vádjával nemrég feljelentettek, és az angliai otthonában ezután elvégzett házkutatást a brit közszolgálati televízió élőben közvetítette.
A 73 éves angol popveterán Berkshire megyei házát egy évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélés gyanúja miatt augusztusban kutatták át a rendőrök. A feljelentés szerint az incidens 1985-ben, az észak-angliai Sheffieldben történt, sértettje pedig egy fiú volt, aki a közelebbről nem részletezett állítólagos visszaélés idején még nem töltötte be a 16. életévét.

Az énekes a komoly nemzetközi feltűnést keltő házkutatás idején portugáliai nyaralójában tartózkodott, ám nem sokkal később hazatért, és önként megjelent a területileg illetékes Dél-Yorkshire megyei rendőrségen, ahol kihallgatták.

A popsztárt nem vették őrizetbe, és azóta sem emeltek vádat ellene. Ügyvédei szerint valószínűleg nem is várható vádemelés.

Sir Cliff maga is teljesen megalapozatlannak és hamisnak minősíti a feljelentésben foglalt állításokat, és a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglap beszámolója szerint az énekes most kártérítési pert indít a BBC és várhatóan az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen is, magánéletéhez fűződő jogainak durva megsértése címén.

A BBC 24 órás hírtelevíziója, a BBC News stábja, amelyet a rendőrség az időközben kiszivárgott üzenetváltások tanúsága szerint előre értesített, már a helyszínen várta a házkutatásra érkező rendőri egységet, és egyenes adásban közvetítette a fejleményeket.

A házkutatást a nézők a földről és a levegőből is figyelemmel kísérhették, a BBC ugyanis egy helikoptert is a helyszínre küldött. A helikopteres stáb kamerái a ház ablakain keresztül arról is részletekbe menő ráközelítéses képeket sugároztak, ahogy a rendőrök Sir Cliff személyes holmijai között kutakodnak.

Cliff Richard márt az eset után kérdőre vonta a BBC-t azzal kapcsolatban, hogy a stáb honnan szerzett előre tudomást a készülő házkutatásról. Azóta kiderült, hogy a rendőrség sajtóosztálya folyamatosan tájékoztatta a részletekről a BBC-riportereket.

Lord Tony Hall, a BBC vezérigazgatója nem sokkal a házkutatás után közleményben szögezte le, hogy a cég újságírói "megfelelő módon" jártak el, ám az ügy komoly felzúdulást keltett Sir Cliff rajongói körében és a brit parlamentben is.

A BBC-hez 762 nézői panaszbejelentés érkezett, Keith Vaz, az alsóház belügyi bizottságának elnöke pedig meghallgatásra idézte be a BBC vezérigazgatóját és a dél-yorkshire-i rendőrkapitányság parancsnokát is.

A bizottság a meghallgatás után kiadott jelentésében leszögezte, hogy bár a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, a házkutatás élő közvetítése azonban ennek ellenére "óriási, helyrehozhatatlan károkat" okozott Sir Cliff Richard közmegítélésében.

Sir Cliff minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, és kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Két éve a brit uralkodó trónra lépésének 60. évfordulóján rendezett gyémántjubileumi szuperkoncerten is fellépett, és 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte II. Erzsébet királynőt, aki 1995-ben emelte őt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiásta anyját a sírból, hogy utoljára szelfizzen vele

Mint kiderült, a férfi nem első alkalommal vetemedett hasonló tettre. Szerinte semmi rosszat nem… Tovább olvasom