Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Pénzhiány miatt bezárják a látássérültek dél-dunántúli rehabilitációs központját

Pályázati támogatás és újabb kiírás hiányában forrás nélkül maradtak a látássérültek regionális rehabilitációs központjai, így a hat másik vidéki centrum mellett március elsejével bezárják a dél-dunántúli központot is - közölte a létesítményt működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán az MTI-vel.
Dányádiné Molnár Cecília, a Ki-Látás Alapítvány kuratóriumának, egyúttal a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének vezetője kiemelte, hogy a 2008 júliusa óta működő regionális központban mintegy 300 látássérültnek nyújtottak segítséget az önálló életvitelhez a három dél-dunántúli megye székhelyén.

Közlése szerint jelenleg is 150 látássérülttel foglalkoznak speciális programokkal, segítőkkel és eszközökkel, ám mivel márciustól megszűnnek az uniós pályázati források, újabb pályázatok pedig nincsenek, nem biztosított a működéshez szükséges forrás, ezért kénytelenek szüneteltetni a szolgáltatásaikat.

Ahhoz, hogy a régióban a kaposvári, a pécsi és a szekszárdi szolgáltató központot fenn tudják tartani, havonta 2,8 millió forintra lenne szükségük - mondta a kaposvári székhelyű alapítvány kuratóriumi elnöke.
Hozzátette: volt, hogy hetente többször is tárgyaltak a szaktárca illetékeseivel, köztük Bernáth Ildikó miniszteri biztossal, megoldást azonban eddig nem találtak. A minisztérium álláspontja szerint a működtetés mellett a fenntartás is a központok feladata, míg utóbbiak szerint ők csak a fejlesztésre, illetve működtetésre vállalkoztak.

A regionális központ 25 dolgozójától, köztük nyolc főállású alkalmazottjuktól kénytelenek megválni, ez Dányádiné Molnár Cecília szerint azért is nagy veszteség, mert nagyon nehéz lesz újból ilyen jól képzett és elkötelezett szakembereket maguk mellé állítani.
Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos a Közelkép Hírügynökségnek adott - a portálon február 15-étől olvasható - nyilatkozatában elmondta: az elemi rehabilitációt végző központok vezetőivel több alkalommal személyesen is találkozott, és megvitatták a lehetséges megoldási módokat annak érdekében, hogy a minisztérium fejezeti előirányzatából, költségvetési forrásból biztosítsa az elemi rehabilitációs szolgáltatás folytonosságát.

"A kormány és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra törekszik, hogy az elemi rehabilitációs szolgáltatás a látássérültté vált emberek számára továbbra is elérhető legyen. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a szolgáltatást, azaz a látássérültek ellátását, a feladat megvalósítását támogatjuk és nem az egyes szervezeteket" - tette hozzá.

Közlése szerint az ehhez szükséges egységes szakmai módszertan és ellenőrzési metodika, szakmai monitoringrendszer kidolgozását megkezdte a minisztérium, annak kialakításához továbbra is partnerként várja a szakmai szervezetek javaslatait és észrevételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kiújuló mellráknál kisebb a szűrés hatékonysága

Az Egyesült Államok legnagyobb mammográfiás regiszteréből származó információkon alapuló új… Tovább olvasom