Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Pénzfelvét ATM-ből - amivel még lehúznak a bankok

Sokakban talán felháborodást kelt, mások a hosszú évek gyakorlata alatt már hozzászoktak a gondolathoz, hogy a bankszámlánkon elhelyezett pénz felvételéért, így, vagy úgy, de fizetünk kell. Akadnak persze kivételek, de vérlázítóan magas tranzakciós díjak is!

Ha valaki használni szeretné folyószámláján elhelyezett pénzét, egy bankkártya segítségével elköltheti vásárlásra, felveheti ATM-ből, bankfiókból, vagy postai POS-terminál használatával is. Ezen tranzakcióknak természetesen ára van, kivéve a bankkártyás vásárlást.

Sokan talán nem tudják, hogy miért kerül egyáltalán pénzbe a készpénzkiadó automaták használata. A készpénzfelvételi díjak nem csupán a bank költségeinek fedezetéül szolgálnak, hanem az ügyfelek kártyahasználati szokásainak megváltoztatásául is, vagyis az ingyenes vásárlásra próbálnak ösztönözni. Persze a vásárlás sincs ingyen, de annak költsége nem a bankot, hanem a kereskedőt terheli.A készpénzfelvétel díjának többféle költséget is fedeznie kell, így például az ATM üzembe helyezésének és karbantartásának a költségeit, a készpénzkezelés addicionális költségeit, vagyis például az automaták biztonságos kiürítésének és feltöltésének, a páncélozott pénzszállítóknak a díját, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs és kommunikációs ráfordításokat, de még az automatában tartott pénz kamatveszteségét is.

Idegen ATM-használat esetén a díjak általában magasabbak, ekkor ugyanis a számlavezető bankunk díjat fizet az automata használatárét a banknak.

Nem meglepő módon az OTP bünteti legmagasabb összeggel a hűtlen ATM-használókat, mondjuk ezt azért, mert mint tudjuk, az OTP rendelkezik a legtöbb készpénz-automatával.

További elemzés >>

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. dudi1977 2009. január 24. 13:48
  „Miracle!

  A banki alkalmazott ugyanúgy fizeti a banki díjakat, mint az ügyfelek; a szabályokat nem Ők hozzák, és nem ők találják ki. Tudod pl. az EON-nál (te említetted a céget) kedvezményt kapnak a dolgozók, a "nagy" magyar bank dolgozói pedig semmit....

  A számlacsomagokról annyit és ezzel xd86 állítására is reagálnék: minden bank köteles minden hirdetményét és minden költségét az internetes elérhetőségén keresztül nyilvánossá tenni, azaz számoljon nyugodtan mindenki - így pl. a mindenki által "agyon szidott otp" esetén is van 1-2-4 ingyenes felvét, vagy ingyenes utalási lehetőség, csak körül kéne nézni és meg kellene ezt kérdezni a bankfiókban. Ja, és el kell mondani hogy mire használod a számlát, mert az alapján segítenek, és nem "csak a felét" kell elmondani, így volt olyan eset amikor kb a felére csökkent a banki költsége az ügyfélnek....

  Szabad bankválasztásban élünk, mindenki döntsön a saját igényének megfelelően, DE NÉZZEN KÖRÜL!”
 • 22. miracle 2009. január 22. 18:47
  „Ez egy nagy duma a bankok részéről.
  Nem érdekel a nyomoruk, hogy ez nekik mennyibe kerül, a bankban a fűtést, világítást, levegővételt is felszámítják majd, mert annak is költsége van? Esetleg a sorszámadó automatáét, az ingyen dolgozik? Az automatában heverésző pénz kamatvesztesége? Röhej. Úgy mondják, mintha bizony átutaláskor egy kifutófiú vinné egy zsákban a pénzt a másik bankba, meg a közműtársaságokhoz. Rég programokban, egy virtuális világban mozognak ezek, a kutya nem tudja hogy az ACXNakármilyen sorszámú bankó közben éppen az automatában az E.On-nál vagy az ügyfél pénztárcájában heverészik-e.
  Javaslom, ha banki alkalmazott vesz kenyeret legyen kiszolgálási költség neki, ha automatából kólát, akkor extra díj stb. Tényleg milyen érdekes az automatás kóla mindig olcsóbb, mint a bolti, a bankoknál meg fordítva van, nahát, nahát.”
 • 21. xd86 2009. január 22. 17:23
  „mondjuk ki a bankok nevét, elvileg értünk vannak...
  erstéről akarok unicreditre cserélni. szerintetek megéri?
  a költségeket szeretném minimalizálni (pénzfelvétel, netes utalás, számlavezetés) - elvileg ezt tekintve nem olyan drága.
  mivel sosincs több mint 30ezrem a bankban, fontos, hogy ne legyek hónap végén és átutalások meg pénzfelvételek után mindig mínuszban”
 • 20. upho 2009. január 22. 15:54
  „nem irom le nehogy reklam legyen, de az en bankomnal havi szlavezetes 150ft, 1 keszpenzfelvetel ingyen, amugy full elektronikus csomag, netbankon mindent el tudok intezni. 2 ev alatt 2x jartam a bankban, 1x szamlanyitaskor, 1x mikor befizettem kp. aki meg mindig az otp rabja az meg is erdemli. van jopar bank a varosban meg rajta kivul ahol hasonloan jo feltetelek vannak, a havi 1x kp felvetel pedig eleg jol tervezheto szerintem, eltekintve par extrem esettol mint az elso hsz-ek kozt. azt pedig hogy a bank ezeket korlatlanul ingyen nyujtsa azert ne varjuk el, nem tart az emberek nagy resze tobbszaz e. ft-ot a szamlajan amit a "bank hasznal". szerintem.”
 • 19. larong 2009. január 22. 15:40
  „Tipikus közel-keleti szokás. Nem hiába üldözték őket - lásd. Shakespeare, Walter Scott, stb. műveit (Velencei kalmár, Ivanhoe).
  És ki a leginkább kárvallott? Az a marha közalkalmazott például...

  Új Világ kell(ene).”
 • 18. Szilágyi_Zsolt 2009. január 22. 14:38
  „Nekem van OTP-s és Erste Bank-számlám is. Nemcsak a pénzfelvételért, de az egyenleglekérdezésért, a telefonkártya-feltöltésért meg minden tranzakcióért vonnak le pénzt, plusz még a havi számlavezetési díj, plusz még évente egyszer egy összegben is levesznek valamennyit, meg még kártyadíj is van (nem tudom, melyik folyószámlához mely tételek tartoznak, de ezekkel szoktam találkozni a havi helyzetjelentésekben). Még csak azt nem találták ki, hogy a pénzbefizetésért is sápot húzzanak, de az lesz az a pillanat, amelyikben rájuk borítom az asztalt, és megszüntetem a számlát.”
 • 17. Koko04 2009. január 22. 14:28
  „Plusz info: az OTP alap számlacsomagjában a kártyás vásárlás sem ingyenes. Egyéb tranzakciók nélkül is csak max. havi 4 db ingyenes (lehet hogy egy sem), utána tételdíj terheli, ami 20Ft/db (volt tavaly).”
 • 16. albatrosz 2009. január 22. 14:04
  „Sajnos, a bankok is az ügyfeleikből élnek,nem is rosszul! Lehet,hogy belépési dijat is fognak kérni ha bemegyünk?”
 • 15. matriné 2009. január 22. 13:46
  „Ha lejár a bevásárló kártya! Vásárolni nem lehet vele. Viszont a bankok, akkor is követelik a használati díjat, sőt egy év múlva értesítik tulajdonost, hogy van vagy 8-ezer forint tartozása mert már kamatozott is,sőt késedelmi kamatot is raktak rá mivel volt egy értéktelen használhatatlan bevásárló kártyája! Vajon melyik ban az amelyik törödik azzal,hogy a kártya érvényes legyen,ha a tulajdonosa nem igényli tovább az érvénysietését?
  Szerintem nemis ez a lényeg,hanem hogy ígyis úgyis megtudják vágni az ügyfeleiket e téren.”
 • 14. Stewe 2009. január 22. 13:42
  „Szegény bankok, biztosan nem telik szegényeknek karbantartani az ATM-eket ... Röhej. Amennyi haszonnal zárnak évente, az egy hihetetlenül magas összeg. A kisember eltartja őket a havi 250 Ft körüli "számlavezetési díj-jal, néhány Kp felvétellel, pár átutalással, máris havi 600 Ft körül járunk, az évi 7200 plusz a kártyadíj 2-3000 Ft. tehát a habokra fizet egy szürke kisember olyan 10.000 körül évente !!! A kp felvétel díja ha megszűnne, szerintem semmi egetrengető nem történne a bankok életében !!!”
 • 13. todoer 2009. január 22. 13:13
  „Erste-nek 6 ATM-je van Győrben ( a két bankfióknál , a Teleki u ,Pláza,Pannon baromfinál , Lajta u postánál )

  eskorpio persze hogy nem tetszik a gyógyszertárban mert a kártyás fizetés nekik kerül pénzbe , nekem is vágta már a grimaszt a boltos mikor kb 800 ft fizettem kártyával ,én is felajánlottam hogy ott hagyom az árut , a pénztárgépben pedig sztornózza .”
 • 12. KedvesOlvasó 2009. január 22. 12:52
  „eskorpio, nekem szerintem ugyanebben a patikában mutogatták az 1500 forintos limitet. én meg mondtam nekik, hogy akkor átmegyek a következő patikába és legközelebb is ott vásárolok majd.
  csináld ezt te is, biztos visszavesznek a stílusból.”
 • 11. Cancer 2009. január 22. 12:21
  „Csambo, ott van az, csak a "labjegyzet"-ben
  Inkabb arrol kene irni, hogy kulfoldon nem vesznek le egy fityinget sem kartyahasznalatert....”
 • 10. eskorpio 2009. január 22. 11:39
  „Minap egy soproni gyógyszertárban akartam bankkártyával fizetni, mire a gyógyszerés egy papirra mutatot, csak 1500 Ft- felett lehet kártyával fiztni! Nesze neked pénzvilág.”
 • 9. csambo 2009. január 22. 11:30
  „A Raiffeisennél havonta 1-2 pénzfelvétel ingyes bármelyik belföldi automatából. Kedves Kisalföld ha ez az adat nem hiteles, akkor a többi is hibás?”
 • 8. ungi 2009. január 22. 10:48
  „Hunicum! Igazad van, mert en speciel az Erste-röl irtam. De sajna, egesz mas a rendszer itt, es ott. De ezert irtam azt is, hogy van meg mit tanulniuk.”
 • 7. Hunicum 2009. január 22. 10:42
  „Írtétok, hogy külföldön rugalmasabbak a bankok. Nem ugyanazok vannak itt is pár kivételével?”
 • 6. Hunicum 2009. január 22. 10:39
  „Posta banknak mennyi ATM-e van Győrbe? 2-3? Ugyanannyi ezeknek a fenntartása mint az OTP- nek a 20-25?”
 • 5. Alajos 2009. január 22. 10:35
  „Egy kis visszatekintés: anno köteleztek(!!!) arra, hogy nyissak bankszámlát, mert fizetés előtti napon nem porciózzák ki a pénzemet a cég pénztárában, azt nem őriztetik fegyveres őrrel reggelig, és nem fogják aláírásom ellenében a kezembe adni, hanem átutalják a számlámra.
  A pénzem hosszabb-rövidebb ideig a bankban dolgozott (nem nekem!), míg egyben vagy darabokban fel nem vettem. A számlanyitás és egyéb díjak természetesen engem terheltek.
  Most biztonsági okokból nincs kártyám; személyesen megyek "kedvenc" bankomba -havonta egyszer- a pénzemért. Majdnem egy ezresembe és félórámba kerül ez havonta. Kinek az érdekében?
  Motto: A készpénzforgalom csökkentésével jelentős költségek takaríthatók meg, mert nem használódik el oly gyorsan a bankjegy, pénzérme. Akkor most mindez kinek-minek az érdekében történik? Kinek a költségére?”
 • 4. KedvesOlvasó 2009. január 22. 09:47
  „Tőlünk nyugatra (Ausztriában is) bármelyik bank által kibocsátott kártya bármelyik más bank ATM-jében használható, plusz levonás nélkül. Nem kell keresgélni az embernek a saját automatáját.

  Itt Mo-on még az internetes átutalásért is fizetni kell, pedig az azért lett kitalálva, hogy ne másszunk a bankos Rozika idegeire az átutalgatásainkkal, ne raboljuk az idejét...

  OTP-be, K&H-ba csak símaszkban :)”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötperces pornót forgatott tanárnőjével a diákfiú (videóval)

Pornófilmet forgatott egy középiskolai tanárnő a dél-morvaországi Znojmóban. A 35 éves pedagógus egy… Tovább olvasom