Kisalföld logö

2015. 10. 10. szombat - Gedeon 10°C | 15°C

Pénzfelvét ATM-ből - amivel még lehúznak a bankok

Sokakban talán felháborodást kelt, mások a hosszú évek gyakorlata alatt már hozzászoktak a gondolathoz, hogy a bankszámlánkon elhelyezett pénz felvételéért, így, vagy úgy, de fizetünk kell. Akadnak persze kivételek, de vérlázítóan magas tranzakciós díjak is!

Ha valaki használni szeretné folyószámláján elhelyezett pénzét, egy bankkártya segítségével elköltheti vásárlásra, felveheti ATM-ből, bankfiókból, vagy postai POS-terminál használatával is. Ezen tranzakcióknak természetesen ára van, kivéve a bankkártyás vásárlást.

Sokan talán nem tudják, hogy miért kerül egyáltalán pénzbe a készpénzkiadó automaták használata. A készpénzfelvételi díjak nem csupán a bank költségeinek fedezetéül szolgálnak, hanem az ügyfelek kártyahasználati szokásainak megváltoztatásául is, vagyis az ingyenes vásárlásra próbálnak ösztönözni. Persze a vásárlás sincs ingyen, de annak költsége nem a bankot, hanem a kereskedőt terheli.A készpénzfelvétel díjának többféle költséget is fedeznie kell, így például az ATM üzembe helyezésének és karbantartásának a költségeit, a készpénzkezelés addicionális költségeit, vagyis például az automaták biztonságos kiürítésének és feltöltésének, a páncélozott pénzszállítóknak a díját, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs és kommunikációs ráfordításokat, de még az automatában tartott pénz kamatveszteségét is.

Idegen ATM-használat esetén a díjak általában magasabbak, ekkor ugyanis a számlavezető bankunk díjat fizet az automata használatárét a banknak.

Nem meglepő módon az OTP bünteti legmagasabb összeggel a hűtlen ATM-használókat, mondjuk ezt azért, mert mint tudjuk, az OTP rendelkezik a legtöbb készpénz-automatával.

További elemzés >>
123 következő >> végére >>> 23 hozzászólás
Moderálásra küldöm 23. dudi1977 2009.01.24. 13:48

Miracle!

A banki alkalmazott ugyanúgy fizeti a banki díjakat, mint az ügyfelek; a szabályokat nem Ők hozzák, és nem ők találják ki. Tudod pl. az EON-nál (te említetted a céget) kedvezményt kapnak a dolgozók, a "nagy" magyar bank dolgozói pedig semmit....

A számlacsomagokról annyit és ezzel xd86 állítására is reagálnék: minden bank köteles minden hirdetményét és minden költségét az internetes elérhetőségén keresztül nyilvánossá tenni, azaz számoljon nyugodtan mindenki - így pl. a mindenki által "agyon szidott otp" esetén is van 1-2-4 ingyenes felvét, vagy ingyenes utalási lehetőség, csak körül kéne nézni és meg kellene ezt kérdezni a bankfiókban. Ja, és el kell mondani hogy mire használod a számlát, mert az alapján segítenek, és nem "csak a felét" kell elmondani, így volt olyan eset amikor kb a felére csökkent a banki költsége az ügyfélnek....

Szabad bankválasztásban élünk, mindenki döntsön a saját igényének megfelelően, DE NÉZZEN KÖRÜL!

Moderálásra küldöm 22. miracle 2009.01.22. 18:47

Ez egy nagy duma a bankok részéről.
Nem érdekel a nyomoruk, hogy ez nekik mennyibe kerül, a bankban a fűtést, világítást, levegővételt is felszámítják majd, mert annak is költsége van? Esetleg a sorszámadó automatáét, az ingyen dolgozik? Az automatában heverésző pénz kamatvesztesége? Röhej. Úgy mondják, mintha bizony átutaláskor egy kifutófiú vinné egy zsákban a pénzt a másik bankba, meg a közműtársaságokhoz. Rég programokban, egy virtuális világban mozognak ezek, a kutya nem tudja hogy az ACXNakármilyen sorszámú bankó közben éppen az automatában az E.On-nál vagy az ügyfél pénztárcájában heverészik-e.
Javaslom, ha banki alkalmazott vesz kenyeret legyen kiszolgálási költség neki, ha automatából kólát, akkor extra díj stb. Tényleg milyen érdekes az automatás kóla mindig olcsóbb, mint a bolti, a bankoknál meg fordítva van, nahát, nahát.

Moderálásra küldöm 21. xd86 2009.01.22. 17:23

mondjuk ki a bankok nevét, elvileg értünk vannak...
erstéről akarok unicreditre cserélni. szerintetek megéri?
a költségeket szeretném minimalizálni (pénzfelvétel, netes utalás, számlavezetés) - elvileg ezt tekintve nem olyan drága.
mivel sosincs több mint 30ezrem a bankban, fontos, hogy ne legyek hónap végén és átutalások meg pénzfelvételek után mindig mínuszban

Moderálásra küldöm 20. upho 2009.01.22. 15:54

nem irom le nehogy reklam legyen, de az en bankomnal havi szlavezetes 150ft, 1 keszpenzfelvetel ingyen, amugy full elektronikus csomag, netbankon mindent el tudok intezni. 2 ev alatt 2x jartam a bankban, 1x szamlanyitaskor, 1x mikor befizettem kp. aki meg mindig az otp rabja az meg is erdemli. van jopar bank a varosban meg rajta kivul ahol hasonloan jo feltetelek vannak, a havi 1x kp felvetel pedig eleg jol tervezheto szerintem, eltekintve par extrem esettol mint az elso hsz-ek kozt. azt pedig hogy a bank ezeket korlatlanul ingyen nyujtsa azert ne varjuk el, nem tart az emberek nagy resze tobbszaz e. ft-ot a szamlajan amit a "bank hasznal". szerintem.

Moderálásra küldöm 19. larong 2009.01.22. 15:40

Tipikus közel-keleti szokás. Nem hiába üldözték őket - lásd. Shakespeare, Walter Scott, stb. műveit (Velencei kalmár, Ivanhoe).
És ki a leginkább kárvallott? Az a marha közalkalmazott például...

Új Világ kell(ene).

Moderálásra küldöm 18. Szilágyi_Zsolt 2009.01.22. 14:38

Nekem van OTP-s és Erste Bank-számlám is. Nemcsak a pénzfelvételért, de az egyenleglekérdezésért, a telefonkártya-feltöltésért meg minden tranzakcióért vonnak le pénzt, plusz még a havi számlavezetési díj, plusz még évente egyszer egy összegben is levesznek valamennyit, meg még kártyadíj is van (nem tudom, melyik folyószámlához mely tételek tartoznak, de ezekkel szoktam találkozni a havi helyzetjelentésekben). Még csak azt nem találták ki, hogy a pénzbefizetésért is sápot húzzanak, de az lesz az a pillanat, amelyikben rájuk borítom az asztalt, és megszüntetem a számlát.

Moderálásra küldöm 17. Koko04 2009.01.22. 14:28

Plusz info: az OTP alap számlacsomagjában a kártyás vásárlás sem ingyenes. Egyéb tranzakciók nélkül is csak max. havi 4 db ingyenes (lehet hogy egy sem), utána tételdíj terheli, ami 20Ft/db (volt tavaly).

Moderálásra küldöm 16. albatrosz 2009.01.22. 14:04

Sajnos, a bankok is az ügyfeleikből élnek,nem is rosszul! Lehet,hogy belépési dijat is fognak kérni ha bemegyünk?

Moderálásra küldöm 15. matriné 2009.01.22. 13:46

Ha lejár a bevásárló kártya! Vásárolni nem lehet vele. Viszont a bankok, akkor is követelik a használati díjat, sőt egy év múlva értesítik tulajdonost, hogy van vagy 8-ezer forint tartozása mert már kamatozott is,sőt késedelmi kamatot is raktak rá mivel volt egy értéktelen használhatatlan bevásárló kártyája! Vajon melyik ban az amelyik törödik azzal,hogy a kártya érvényes legyen,ha a tulajdonosa nem igényli tovább az érvénysietését?
Szerintem nemis ez a lényeg,hanem hogy ígyis úgyis megtudják vágni az ügyfeleiket e téren.

Moderálásra küldöm 14. Stewe 2009.01.22. 13:42

Szegény bankok, biztosan nem telik szegényeknek karbantartani az ATM-eket ... Röhej. Amennyi haszonnal zárnak évente, az egy hihetetlenül magas összeg. A kisember eltartja őket a havi 250 Ft körüli "számlavezetési díj-jal, néhány Kp felvétellel, pár átutalással, máris havi 600 Ft körül járunk, az évi 7200 plusz a kártyadíj 2-3000 Ft. tehát a habokra fizet egy szürke kisember olyan 10.000 körül évente !!! A kp felvétel díja ha megszűnne, szerintem semmi egetrengető nem történne a bankok életében !!!


23 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Ötperces pornót forgatott tanárnőjével a diákfiú (videóval)

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!