Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szórakozás > Pénzfelvét ATM-ből - amivel még lehúznak a bankok

Pénzfelvét ATM-ből - amivel még lehúznak a bankok

Sokakban talán felháborodást kelt, mások a hosszú évek gyakorlata alatt már hozzászoktak a gondolathoz, hogy a bankszámlánkon elhelyezett pénz felvételéért, így, vagy úgy, de fizetünk kell. Akadnak persze kivételek, de vérlázítóan magas tranzakciós díjak is!

Pénzcentrum.hu - 2009.01.22. 08:13
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Ha valaki használni szeretné folyószámláján elhelyezett pénzét, egy bankkártya segítségével elköltheti vásárlásra, felveheti ATM-ből, bankfiókból, vagy postai POS-terminál használatával is. Ezen tranzakcióknak természetesen ára van, kivéve a bankkártyás vásárlást.

Sokan talán nem tudják, hogy miért kerül egyáltalán pénzbe a készpénzkiadó automaták használata. A készpénzfelvételi díjak nem csupán a bank költségeinek fedezetéül szolgálnak, hanem az ügyfelek kártyahasználati szokásainak megváltoztatásául is, vagyis az ingyenes vásárlásra próbálnak ösztönözni. Persze a vásárlás sincs ingyen, de annak költsége nem a bankot, hanem a kereskedőt terheli.A készpénzfelvétel díjának többféle költséget is fedeznie kell, így például az ATM üzembe helyezésének és karbantartásának a költségeit, a készpénzkezelés addicionális költségeit, vagyis például az automaták biztonságos kiürítésének és feltöltésének, a páncélozott pénzszállítóknak a díját, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs és kommunikációs ráfordításokat, de még az automatában tartott pénz kamatveszteségét is.

Idegen ATM-használat esetén a díjak általában magasabbak, ekkor ugyanis a számlavezető bankunk díjat fizet az automata használatárét a banknak.

Nem meglepő módon az OTP bünteti legmagasabb összeggel a hűtlen ATM-használókat, mondjuk ezt azért, mert mint tudjuk, az OTP rendelkezik a legtöbb készpénz-automatával.

További elemzés >>
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 23 hozzászólás
Moderálásra küldöm 23. dudi1977 2009.01.24. 13:48

Miracle!

A banki alkalmazott ugyanúgy fizeti a banki díjakat, mint az ügyfelek; a szabályokat nem Ők hozzák, és nem ők találják ki. Tudod pl. az EON-nál (te említetted a céget) kedvezményt kapnak a dolgozók, a "nagy" magyar bank dolgozói pedig semmit....

A számlacsomagokról annyit és ezzel xd86 állítására is reagálnék: minden bank köteles minden hirdetményét és minden költségét az internetes elérhetőségén keresztül nyilvánossá tenni, azaz számoljon nyugodtan mindenki - így pl. a mindenki által "agyon szidott otp" esetén is van 1-2-4 ingyenes felvét, vagy ingyenes utalási lehetőség, csak körül kéne nézni és meg kellene ezt kérdezni a bankfiókban. Ja, és el kell mondani hogy mire használod a számlát, mert az alapján segítenek, és nem "csak a felét" kell elmondani, így volt olyan eset amikor kb a felére csökkent a banki költsége az ügyfélnek....

Szabad bankválasztásban élünk, mindenki döntsön a saját igényének megfelelően, DE NÉZZEN KÖRÜL!

Moderálásra küldöm 22. miracle 2009.01.22. 18:47

Ez egy nagy duma a bankok részéről.
Nem érdekel a nyomoruk, hogy ez nekik mennyibe kerül, a bankban a fűtést, világítást, levegővételt is felszámítják majd, mert annak is költsége van? Esetleg a sorszámadó automatáét, az ingyen dolgozik? Az automatában heverésző pénz kamatvesztesége? Röhej. Úgy mondják, mintha bizony átutaláskor egy kifutófiú vinné egy zsákban a pénzt a másik bankba, meg a közműtársaságokhoz. Rég programokban, egy virtuális világban mozognak ezek, a kutya nem tudja hogy az ACXNakármilyen sorszámú bankó közben éppen az automatában az E.On-nál vagy az ügyfél pénztárcájában heverészik-e.
Javaslom, ha banki alkalmazott vesz kenyeret legyen kiszolgálási költség neki, ha automatából kólát, akkor extra díj stb. Tényleg milyen érdekes az automatás kóla mindig olcsóbb, mint a bolti, a bankoknál meg fordítva van, nahát, nahát.

Moderálásra küldöm 21. xd86 2009.01.22. 17:23

mondjuk ki a bankok nevét, elvileg értünk vannak...
erstéről akarok unicreditre cserélni. szerintetek megéri?
a költségeket szeretném minimalizálni (pénzfelvétel, netes utalás, számlavezetés) - elvileg ezt tekintve nem olyan drága.
mivel sosincs több mint 30ezrem a bankban, fontos, hogy ne legyek hónap végén és átutalások meg pénzfelvételek után mindig mínuszban

Moderálásra küldöm 20. upho 2009.01.22. 15:54

nem irom le nehogy reklam legyen, de az en bankomnal havi szlavezetes 150ft, 1 keszpenzfelvetel ingyen, amugy full elektronikus csomag, netbankon mindent el tudok intezni. 2 ev alatt 2x jartam a bankban, 1x szamlanyitaskor, 1x mikor befizettem kp. aki meg mindig az otp rabja az meg is erdemli. van jopar bank a varosban meg rajta kivul ahol hasonloan jo feltetelek vannak, a havi 1x kp felvetel pedig eleg jol tervezheto szerintem, eltekintve par extrem esettol mint az elso hsz-ek kozt. azt pedig hogy a bank ezeket korlatlanul ingyen nyujtsa azert ne varjuk el, nem tart az emberek nagy resze tobbszaz e. ft-ot a szamlajan amit a "bank hasznal". szerintem.

Moderálásra küldöm 19. larong 2009.01.22. 15:40

Tipikus közel-keleti szokás. Nem hiába üldözték őket - lásd. Shakespeare, Walter Scott, stb. műveit (Velencei kalmár, Ivanhoe).
És ki a leginkább kárvallott? Az a marha közalkalmazott például...

Új Világ kell(ene).

Moderálásra küldöm 18. Szilágyi_Zsolt 2009.01.22. 14:38

Nekem van OTP-s és Erste Bank-számlám is. Nemcsak a pénzfelvételért, de az egyenleglekérdezésért, a telefonkártya-feltöltésért meg minden tranzakcióért vonnak le pénzt, plusz még a havi számlavezetési díj, plusz még évente egyszer egy összegben is levesznek valamennyit, meg még kártyadíj is van (nem tudom, melyik folyószámlához mely tételek tartoznak, de ezekkel szoktam találkozni a havi helyzetjelentésekben). Még csak azt nem találták ki, hogy a pénzbefizetésért is sápot húzzanak, de az lesz az a pillanat, amelyikben rájuk borítom az asztalt, és megszüntetem a számlát.

Moderálásra küldöm 17. Koko04 2009.01.22. 14:28

Plusz info: az OTP alap számlacsomagjában a kártyás vásárlás sem ingyenes. Egyéb tranzakciók nélkül is csak max. havi 4 db ingyenes (lehet hogy egy sem), utána tételdíj terheli, ami 20Ft/db (volt tavaly).

Moderálásra küldöm 16. albatrosz 2009.01.22. 14:04

Sajnos, a bankok is az ügyfeleikből élnek,nem is rosszul! Lehet,hogy belépési dijat is fognak kérni ha bemegyünk?

Moderálásra küldöm 15. matriné 2009.01.22. 13:46

Ha lejár a bevásárló kártya! Vásárolni nem lehet vele. Viszont a bankok, akkor is követelik a használati díjat, sőt egy év múlva értesítik tulajdonost, hogy van vagy 8-ezer forint tartozása mert már kamatozott is,sőt késedelmi kamatot is raktak rá mivel volt egy értéktelen használhatatlan bevásárló kártyája! Vajon melyik ban az amelyik törödik azzal,hogy a kártya érvényes legyen,ha a tulajdonosa nem igényli tovább az érvénysietését?
Szerintem nemis ez a lényeg,hanem hogy ígyis úgyis megtudják vágni az ügyfeleiket e téren.

Moderálásra küldöm 14. Stewe 2009.01.22. 13:42

Szegény bankok, biztosan nem telik szegényeknek karbantartani az ATM-eket ... Röhej. Amennyi haszonnal zárnak évente, az egy hihetetlenül magas összeg. A kisember eltartja őket a havi 250 Ft körüli "számlavezetési díj-jal, néhány Kp felvétellel, pár átutalással, máris havi 600 Ft körül járunk, az évi 7200 plusz a kártyadíj 2-3000 Ft. tehát a habokra fizet egy szürke kisember olyan 10.000 körül évente !!! A kp felvétel díja ha megszűnne, szerintem semmi egetrengető nem történne a bankok életében !!!


23 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...