Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Pénteken fel se keljen!

Az Alvás Világnapja minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre, idén március 13-ára esik.

2015-ben a világnap szlogenje: „When sleep is sound, health and happiness abound", ami körülbelül annyit tesz, mint „a pihentető mély alvás gyümölcse egészség és boldogság." Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára. 2008 óta a világ több pontján kerül megrendezésre, Magyarország először 2009-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az ötlet az Egyesült Államokból indult, de idén már több mint 50 országban tartják meg ezt a napot, és orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy rámutassanak az alvászavarok veszélyeire és aktualitására, hiszen a kialvatlanság napjainkra már népegészségügyi problémává nőtte ki magát.

Egyes kutatások szerint a magyarok mintegy fele találkozott már az alvászavar kellemetlen tüneteivel, de sajnos sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást a problémáról. Túlhajszolt, rohanó életritmusunknak (felborult bioritmus, elektronikai eszközök túlzott mértékű használata, stimulánsok – koffein, nikotin – túlfogyasztása, nagyfokú és tartós stressz) köszönhetően csak ritkán adottak a nyugodt éjszakai pihenéshez szükséges körülmények.Az alvás nélkülözhetetlen a szervezetünk számára
Az alvás szervezetünk nélkülözhetetlen aktív állapota, amely elengedhetetlen a testi és szellemi megújulásunkhoz. A nem megfelelő minőségű vagy hosszúságú alvásnak nem csupán fizikai, de szellemi tünetei is lehetnek. A kialvatlanság korai tünetei a fáradtság, ingerlékenység esetleg fejfájás, koncentrációs nehézség és a feledékenység is.

Az alvászavarok megszüntetése nem feltétlenül igényel orvosi beavatkozást. Tudatos stratégiával, életmódváltással dolgozhatunk a problémán. Számos praktika és szabály létezik, melyek betartása megkönnyítheti az elalvást és elősegítheti a nyugodtabb éjszakai pihenést: a sötét, hűvös, csendes szoba, kényelmes matrac, rendszeres lefekvési és felkelési idő, rendszeres napközbeni testmozgás, esti órákban a nehéz ételek, koffein és alkohol elkerülése.

Ha azonban a mindennapi rohanó életritmusunk nem mindig teszi lehetővé az ideális életkörülményeket, alvászavar esetén érdemes először a gyógynövényekhez, gyógynövényt tartalmazó készítményekhez fordulnunk.

Az alváskutatással foglalkozó, független amerikai alapítvány, a National Sleep Foundation közleménye szerint a 18-64 év közötti felnőttek alvásigénye napi 7-9 óra.

Svájci minőségű gyógynövény alapú gyógyszer alvászavarokra
A klinikailag igazolt hatású hatóanyagokat tartalmazó ReDormin hspt® filmtablettát a mintegy másfél évszázados múlttal rendelkező svájci gyógyszercég, a Max Zeller Söhne AG fejlesztett ki alvászavarok kezelésére és enyhe idegfeszültség csökkentésére.

A ReDormin hspt® macskagyökér és komlótoboz kivonatot tartalmaz (valeriana: 187 mg, komló: 41,88 mg), illetve azon kevés gyógynövény alapú altatók közé tartozik, melyeknek hatását és biztonságosságát klinikai vizsgálatok is igazolják. 1 2 Ennek a gyógynövény-kombinációnak a jótékony hatását az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) „well established use" („Jól megalapozott gyógyászati felhasználás") minősítéssel ismerte el.

Az alvásban szervezetünk által termelt két hormon, a melatonin és az adenozin, illetve ezek szintjének ciklikus változása (az ún. cirkadián ritmus) játszik kulcsfontosságú szerepet. A készítmény macskagyökér összetevője adenozinszerű hatást fejt ki, vagyis csökkenti az elalvási időt, míg a komló komponens a melatonin hatását utánozva az alvás-felébredés ritmusát szabályozza.

A legújabb kutatások eredményei

a. A modern technika hátulütője

Akárcsak a televízió, a gyakran az ágyba is becipelt laptopok, tabletek és okostelefonok is olyan frekvencia tartományú fényt bocsátanak ki, melyek elalvás előtt fokozottan káros hatással vannak a szervezetre. Ez a „kék fény" jelentősen gátolja a melatonin hormon termelődését, mely elalvási nehézségekhez, nyugtalan alváshoz, ezáltal csökkent teljesítőképességhez vezet.

Norvég tudósok megállapították, hogy nemcsak a lefekvés előtti, de a nappali elektronikus eszköz használat is befolyásolja az éjszakai pihenésünk minőségét. A mintegy 10.000 fős kutatásban 16 és 19 év közötti fiataloknál vizsgálták az alvási, illetve az internet és az elektronikus eszközhasználati szokások közti kölcsönhatást.
Mari Hysing, a kutatás vezetője az eredményeket összefoglalva rámutatott, hogy minél többet tölt valaki képernyő előtt, annál kevesebbet alszik az éjszaka és annál nehezebben merül álomba.

Az ilyen bioritmusunkra veszélyes eszközök például a televízió, a számítógép, a tablet, az okostelefon és minden olyan egyéb készülék, ami elektromos hullámot bocsát ki.

b. Alvással a jó memóriáért

A Perspectives on Psychological Science szakoldalon megjelent publikációban amerikai kutatók elemezték és összegezték 50 év több mint 200 alváskutatását az alvás memóriára gyakorolt hatásáról, és arra jöttek rá, hogy a pihentető alvás jótékony hatása évtizedekkel később a kitűnő memória formájában is jelentkezik, vagyis akik a húszas, harmincas és negyvenes éveikben elegendő időt töltenek pihentető mély alvással, azoknak az életében akár három évtizeddel is később kezdődhet majd a memóriájuk romlani.

Arra is rámutattak a szakemberek, hogy a napközben beiktatott rövid alvások is jó hatással lesznek a memóriára a nyugdíjas években.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön egy csontvázat lát ezen a képen?

A látvány bizarr, ehhez nem fér kétség. De a képen nem egy csontváz látható. Tovább olvasom