Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ötvenmilliárd bolygó lehet a Tejútrendszerben

Ötvenmilliárd planéta lehet a Tejútrendszerben, közülük ötszázmillió a lakhatósági zónában van - számították ki az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) asztronómusai, akik galaxisunk első "népszámlálását" végezték el a bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler csillagászati műhold felvételei alapján.
Az űrteleszkóp eddig 1235 bolygót fedezett fel úgynevezett fedési módszerrel, a csillag fényének az előtte elhaladó planéta által okozott parányi elhalványulását észlelve. A bolygók közül 54 az úgynevezett lakhatósági zónában van, vagyis felületükön mérsékelt hőmérsékleti viszonyok uralkodnak - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

Mint William Borucki, a Kepler-program tudományos vezetője rámutat, az űrteleszkóp működésének első évében felfedezett bolygók számát vették alapul, amelyeket a csillagászati műhold az égboltnak mindössze négyszázadnyi területét megfigyelve regisztrált. Majd számításokat végeztek, hogy egy-egy csillag körül hány bolygó keringhet.
Sokáig a tudósok azt feltételezték, hogy a Tejútrendszerben több mint százmilliárd csillag lehet, tavaly viszont a Yale Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy számuk közelíthet a háromszázmilliárdhoz.
William Borucki és kollégáinak számításai szerint minden második csillag rendelkezik bolygóval, vagy akár többel is, és minden kétszázadik nap planétái a lakhatósági zónában találhatók. Így galaxisunkban legkevesebb ötvenmilliárd bolygó lehet, közülük ötszázmillióra tehető az élhetők száma. S ez csupán a Tejútrendszerben, holott a világegyetemben százmilliárd galaxis létezik.

William Borucki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy számításaik felvetik a kérdést, létezik-e másutt az élet az univerzumban, s ha vannak ilyenek, miért nem látogattak meg minket.

"A válasz - fogalmunk sincs róla" - tette hozzá a Kepler-program tudományos vezetője.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2011. február 24. 19:36
  „Jó lesz az Pandoranak is.”
 • 3. széchenyi12 2011. február 23. 22:17
  „Avatar is egy bolygó ám!”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2011. február 23. 19:53
  „Akkor számold újra.”
 • 1. miracle 2011. február 23. 19:03
  „Nekem 4-gyel több jött ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Olivért kidobta szerelme

Sajtóértesülések szerint a kapuvári születésű villabetyár szíve összetört. Bombaként robbant ugyanis… Tovább olvasom