Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Ötmilliós álommeló: feküdne az ágyban három hónapig?

A NASA önkénteseket keres, hogy három hónapon keresztül csak feküdjenek és meg se mozduljanak. A kísérletért mintegy ötmilliónyi összeget kapnak.
Az embert próbáló programban az alanyoknak az első két héten át mindennapi életvitelt kell élniük, hogy a tudósok vizsgálhassák testüket normál körülmények között - írja a Metro.

Ezután következik 70 napos folyamatos fekvés, amely idő alatt az alanyok egyáltalán nem kelhetnek fel az ágyból, vécére és zuhanyozni sem mehetnek ki. Kis- és nagydolgaikat ágytálba kell végezniük, zuhanyoztatni pedig más fogja őket.  Csakis akkor és annyit mozoghatnak, amennyi testük tudományos vizsgálataihoz szükséges.

Megkötés azonban, hogy a tömegük ne változzon a 70 nap alatt. A lusta vállalkozók sem megfelelőek a programra, ugyanis fitt, kifogástalan egészségű embereket várnak önkéntesnek.

A program végén két hét rehabilitáció vár az önkéntesekre, amely során helyreállítják a végtagok működését és vérellátását. Ha mindennel végeztek, minden önkéntesnek 12 ezer font üti a markát.

S hogy mindez miért fontos? Az emberi testet nagyon megviseli a súlytalanság, a kutatókat leginkább a csontritkulás aggasztja, amely egy űrút hosszával egyre fokozódik. Egyebek közt csontritkulást, az izomtömeg csökkenését, a keringést, az immunrendszer változásait tesztelik.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatura lőtt a kertben, az anyósát találta el

A férfi véletlenül lőtte le a házban üldögélő anyósát, amikor a kertben akart végezni egy tatuval. Tovább olvasom