Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ötéves koruktól oktatják programozásra a brit gyerekeket

Miközben a legtöbb felnőtt számára a programozás jelek és számok megfejthetetlen sorozatát jelenti, a brit gyerekek számára az egész nem több egyszerű tananyagnál.
"A XXI. században a számítógépes programozás nem pusztán jövedelmező többlet-tudást, hanem nélkülözhetetlen ismereteket jelent" - vélte George Osborne brit pénzügyminiszter tavaly.

London ennek szellemében új oktatási programot vezetett be az iskolai számítástechnika-oktatás megújítására. Ennek keretében jelenleg a programozás és a számítógépek működésének megértése áll a tananyag középpontjában, míg korábban inkább a szövegszerkesztés és a táblázatkezelés kapott hangsúlyt.

Az AFP francia hírügynökség vasárnapi írásában arról számolt be, hogy a dél-londoni Lancelot nevű általános iskolában a tízéves Joe milyen büszkén mutatta a tanító néninek, ahogy az általa programozott elektronikus sárkány tüzet okádott. A kisfiúval együtt tanuló hatéves Jemimah ugyancsak örvendezve állapította meg, hogy neki is sikerült a mutatvány.

Egyszerű appoktól a programozásigEgy másik iskolában az iPad-re kifejlesztett Daisy, a dinoszaurusz nevű program segítségével sajátítják el a nebulók a programozáshoz szükséges alapvető ismereteket. A hatéves Ashley megmutatta az AFP munkatársának, hogyan "táncoltatja meg" a szóban forgó virtuális dinoszauruszt néhány parancsszó megadása után. Kis ujjaival a "forogj" és "lépj" szavakat írta fel az iPad érintőképernyőjére, és Daisy néhány pillanat után táncba kezdett.

A brit általános iskolákban egyáltalán nem számítanak szokatlannak a fenti jelenetek, a gyerekeknek szóló informatikaoktatás keretében egyszerű animációkon keresztül vezetik be már a legkisebbeket is a számítógépes programozás rejtelmeibe. Amy Riley, Ashley tanító nénije úgy vélte, a gyerekek számára a hasonló, játékos programokon keresztül izgalmasabbá és élvezhetőbbé válnak a számítástechnika-órák.

Daisy a dínó játékosan tanítja a programozást
Daisy a dínó játékosan tanítja a programozást
Hiány van a szakemberekből


A brit kormány azonban természetesen nem pusztán a gyerekek szórakoztatását tartotta szem előtt, amikor bevezette a programozás kötelező iskolai tananyaggá tételét.

Más fejlett országokhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is hiány mutatkozik megfelelően képzett informatikai szakemberekből. A GfK gazdaságkutató intézet egyik felmérése szerint 2013-ban az ágazat vezetőinek 45 százaléka vélte úgy, hogy a szakképzett alkalmazottak hiánya jelenti számukra a legnagyobb kihívást.

Alex Hope, a brit Double Negative nevű, speciális filmes effekteket gyártó cég igazgatója nagyszerűnek találta, hogy a programozást lényeges kompetenciaként ismerte el a brit kormány, és úgy vélte, ez nem csupán a kreatív ágazatoknak, hanem általában véve az egész brit gazdaságnak is a hasznára válhat.

"Ezek a gyerekek fognak a helyükre lépni" - mondta bizakodóan Paul Hooper iskolaigazgató, és megjegyezte, tanulói milyen könnyedén kezelik táblagépeiket.

A Leonardo DiCaprio amerikai színész főszereplésével készített, nagysikerű Eredet című film vizuális képi világának megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott brit cég jelenleg világszerte mintegy ezer embert alkalmaz. Alex Hope hozzátette, kénytelenek voltak sok külföldit alkalmazni, és úgy vélte, Izrael nagyszerű példája annak, hogyan lehet iskolai keretek között hatékonyan tanítani a programozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

És megettem 300 dollárt, szólt a macska

Az embernek ritkán jut eszébe, hogy megszégyenítse macskáját. De most aztán! Tovább olvasom