Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Öt éve halt meg Michael Jackson

A pop királya tizenháromszoros Grammy-díjas énekes, zeneszerző, táncos és üzletember volt. Tragikus hirtelenséggel hunyt el, 2009. június 25-én.
A pop királyát 2009. június 25-én eszméletlen állapotban találták Los Angelesben, Holmby Hillsben, a North Carolwood Drive-on lévő kastélyában. Conrad Murray, az énekes magánorvosa megpróbálta újraéleszteni a sztárt, sikertelenül.

A 911-es segélyhívó telefonszámra este 19 óra 22 perckor érkezett hívás, három perccel ezután már megérkezett a rohammentő az énekes házához. A jelentés szerint az énekes ekkor már nem lélegzett és újraélesztést hajtottak végre rajta.

MTI/AP/PA/Barry Batchelor
MTI/AP/PA/Barry Batchelor

Jacksont a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállították, út közben folytatták az újraélesztést még teljes egy órán keresztül a kórházba való megérkezés után is. Halálát hivatalosan 21 óra 26 perckor jelentették be, ami világszerte megdöbbenést váltott ki az emberekből.

2009. augusztus 24-én néhány újság ismeretlen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a Los Angeles-i halottkém úgy döntött, hogy az énekes halálát emberölési ügynek minősíti; ezt később, augusztus 28-án a halottkém cáfolta. A halála előtt Jackson propofolt, lorazepamot és midazolamot kapott.

Az énekes haláláért orvosát, Dr. Conrad Murray-t gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettében az esküdtszék elmarasztalta.


A pop királyaMichel a Jackson család hetedik gyermeke volt. 1966-tól bátyjaival (Jackie Jackson, Tito Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson) megalakították a The Jackson 5 együttest. Michael 1971-ben szólókarrierbe kezdett, és sikerei miatt „a pop királyának" is nevezték.

1982-es albuma, a Thriller minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma lett; négy másik stúdióalbuma, az Off the Wall (1979),a Bad (1987), a Dangerous (1991) és a HIStory (1995) szintén a világ legjobban eladott nagylemezeinek listáján szerepel.
A 80-as évek elejére Jackson meghatározó alakja lett az amerikai popzenének és popkultúrának. Ő volt az első afroamerikai előadóművész, akinek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV, ami más, addig mellőzött fekete előadók sikerét is elősegítette.

A Billie Jean című dalhoz készített klip volt az áttörés, ezt követte a Beat It és a Thriller című dalok klipje.

Jackson több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation nevű alapítványának és 39 segélyszervezetet támogatott.
Plasztika és pedofília


Személyes élete jelentős problémákat és vitákat váltott ki, amelyek rombolták a közönségben róla kialakult pozitív képet.

Két plasztikai műtéten esett át, de bőrének kifehéredése nem a műtétek következménye volt, hanem egy vitiligo nevű betegség okozta az elváltozásokat.

Kétszer is pedofíliával vádolták meg. Az első alkalommal, 1994-ben peren kívül megegyezett vádlójával, Jordan Chandlerrel, így az ügy nem került bíróság elé. Az énekes halála után a médiában is elismerte a molesztált fiú, hogy nem történt közötte és Michael között semmi sem, és azt is beismerte, apja kényszerítette a hazugságra.

MTI/AP/Los Angeles Times/Spencer Weiner
MTI/AP/Los Angeles Times/Spencer Weiner

A második alkalommal, 2005-ben, amikor Gavin Arvizo megrontásával vádolták az esküdtszék felmentette az összes vádpont alól. Gavin Arvizo édesanyját azóta letartóztatták többrendbeli csalás vádjával.

Az énekes az 1990-es évek elejétől egészségi problémákkal küzdött, majd ezen évtized végétől ellentmondó pénzügyi jelentései is problémát okoztak életében. Michael kétszer nősült meg, és három gyermeke született.

A világsiker


Michael Jackson egyike azon kevés előadónak, akit a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója" címmel.Tizenhárom Grammy-díjat kapott, tizenhárom alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében –, és több mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetetlen küldetés: a kisfiú, aki karúszóban próbál kekszet enni - videó

A karúszóban evés egy új, szuperhatékony fogyókúrás módszer is lehetne. Kár, hogy a felnőtteknél már… Tovább olvasom