Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Öt év börtön vár a szoborhamisítóra

Az 56 éves, meg nem nevezett vádlott bűnbandájával több mint ezer hamisított Giacometti-szobrot értékesített.
Egy stuttgarti bíróság öt év három hónap börtönbüntetésre ítélte a világ legdrágább szobrászának hamisítóját, aki bűnbandájával több mint ezer hamisított Giacometti-szobrot értékesített.

Az 56 éves, meg nem nevezett vádlott terjedelmes beismerő vallomást tett, az ítélethirdetés előtt pedig elmondta: nagyon sajnálja, ami történt.

A szobrászművész a svájci Alberto Giacometti (1901-1966) több mint ezer szobrát hamisította. Csalással és iparszerű okirathamisítással vádolták. Az általa okozott kár legalább 4,75 millió euró (1,5 milliárd forint). A bíróság szerint a szobrász 390 ezer eurós nyereségre tett szert, a szobrok anyagára darabonként száz euró volt.

A férfi bűntársakkal dolgozott, a hamisított szobrok mellé az eredetükről szóló legendát is kreáltak. Az egyik bandatag Waldstein birodalmi grófnak, Alberto Giacometti testvérének, Diegónak adta ki magát. A jóhiszemű és pénzes művészetkedvelőknek azt mesélték, hogy a szobrok Giacometti titokban tartott hagyatékából származnak. A műkincsek "valódiságát" hamisított eredetiségigazolásokkal bizonyították.

A banda hat éve bukott le. A "grófot" kilenc év börtönbüntetésre ítélték, a bíróság az esettel kapcsolatban már összesen öt ítéletet hozott, további ügyek függőben vannak. A szobrokat készítő hamisító az ítélethirdetés után elmondta, nem kíván fellebbezni.

Alberto Giacometti a világ legdrágább szobrásza. A Líhomme au doigt (A mutató ember) című életnagyságú alkotása idén rekordáron, 141 millió dollárért (38,6 milliárd forintért) cserélt gazdát. Ezzel ez lett a világ legdrágábban eladott szobra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi fémeket ültettek Rékasi Károly testébe

Több fémmel kellett rögzíteni a csontokat Rékasi Károly testében, így nagy valószínűséggel ezek… Tovább olvasom