Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Osztrák vs. magyar: még sincs kolbászból a kerítés?

Albérlet, buszbérlet, élelmiszer, sportolás. Ezúttal néhány olyan dolgot találtunk, amelyek nálunk olcsóbbak. Megsúgjuk: a kinti fizetést is figyelembe véve talán mégsem kell annyira sajnálni az osztrákokat...

Osztrák-magyar összehasonlításunk harmadik részében „véletlenül" éppen olyan dolgokat találtunk, amelyek itthon olcsóbbak. Ha ön szeret irigykedni az osztrákokra, inkább korábbi összeállításunkat olvassa, mert a maiban szinte mindennel jobban járunk idehaza.

Albérlet, lakás
Bécsben egy valamire való apró albérletért minimum ezer eurót perkál a bérlő. Egy 77 négyzetméteres, erkélyes, gázfűtéses, bútorozott, liftes házban található, 3 szobás, 10. kerületi albérlet pontosan 992 euró (263 ezer forint).

Ha nem érjük be albérlettel és lakásvásárlásra adjuk fejünket, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A harmadik kerületben 105 ezer euróért (kb. 28 millió forint) kapunk egy 68 négyzetméteres, háromszobás földszinti lakást.

Ezzel szemben Magyarországon – vegyünk például Budapestet – egy külső kerületi albérletért 50 és 100 ezer forint közötti összeget fizet a bérlő.
Nem városközponti és nem új építésű lakást kb. 15 millió forintért kap az ember Budapesten. Az eltérés tehát nem elenyésző.

Kocsi
Az autózás meglehetősen drága muri, de Ausztriában – ha lehet – még drágább. Egy használt (2006-os) Volkswagen Passat 140 LE Navy Comfortline típusú kocsit vettünk alapul mindkét országban, olyat, ami nem futott 100 ezer kilométernél többet. (Magyarországon ismerjük a rafkós kereskedők és a visszatekert kilométerórák esetét, de azért igyekeztünk hinni a kocsi leírásának...)

Odakinn 16 ezer euróért (4 millió 240 ezer forint) juthat az ember az áhított Passathoz, míg nálunk ugyanezt a kocsit 3,4 millió forintért kapjuk meg.

Ha már megengedjük magunknak az autózás luxusát, tankolni is kell, ezzel azonban sajnos nem járunk jól itthon. Ebben a „hagyományos" 95-öst vettük alapul. Nálunk az üzemanyag literje 295 forint, Ausztriában 1,08 euró (kb. 286 forint).

Tömegközlekedés
Sima vonaljegyet a budapesti metróra 300, napi jegyet 1550 forintért kapunk. Bécsben 477 forintnak megfelelő 1,8 euróért utazhatunk egyszer, és 1510 forintnak megfelelő 5,7 euróért egy egész napon át.

Élelmiszerek
A nagy bevásárlást tekintve közel ugyanannyira járunk jól itt és ott, hiszen nagyjából azonosak az élelmiszerek és vegyiáruk árai. Azért jó akciókat mindkét országban ki lehet fogni. A kenyér például lényegesen olcsóbb nálunk (kb. 315 forint egy kiló házi), a határ utáni első faluban azonban 2 eurót (530 forint) kell fizetni a mindennapi betevőért, ami lényegesen finomabbnak tűnt.


Tejet nálunk 200 forintos áron vehetünk, kinn 0,69-ért (kb. 180 forint). Egy kiló sertéskarajt itthon 1300 forintért vehetünk, kinn pedig 3,99 euróért, ami 1057 forintnak megfelelő összeg.

Sport
Egyhavi fitneszbérlet odakinn kb. 87 euró (23 ezer forint), míg itthon a jobb helyeken is megvan 10 ezer forintból.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. KUK 2009. október 26. 12:41
  „nézzétek !
  http://images.derstandard.at/2009/10/14/1254356552030.jpg”
 • 77. elemér 2009. október 23. 01:14
  „Aha vagy ühü, tudode a különbséget ? Aki tudja az már tud viszonyitani. Aha az amit az asszony kap, ühü pedig amit te kapsz, tudod hova.”
 • 76. AHA 2009. október 22. 16:51
  „ungi
  Meg lehet találni a közös pontot.”
 • 75. S.Cs. 2009. október 22. 13:15
  „http://www.youtube.com/watch?v=yXaYdeS69S8”
 • 74. Anya1 2009. október 22. 12:05
  „Még össze kellene hasonlítani a közmű díjakat is. Botrányosan nagy a külömbség!”
 • 73. SzórakészÍrókéz 2009. október 22. 11:46
  „na ja, hurkából, téliszalámiból, kaviárból, meg szarvasgombából... OTT van !”
 • 72. ungi 2009. október 22. 08:14
  „Aha! Akkor ertjük egymast, de sajna az elejen elbeszeltünk egymas mellett. Nem akartalak kritizalni, meg bantani sem. Különben az igazat Patriot irta le. Az a 40 ev nem mulik el nyomtalanul, es hat ne feledjük, nekünk be kell hozni ezt az idöt. Egyik naprol a masikra nem megy!”
 • 71. Ikoza 2009. október 22. 08:09
  „Az egész ott lett elcseszve, hogy odadobtak minket a keleti blokknak. Sztálin meghagyott minket ütközőzónának. Innen felmászni elég nehéz. Ausztria sem tudott volna felmászni, ha nem kapta volna meg a Marshall segélyt. Mi azért nem kaptunk, mert Sztálin elvtárs megtiltotta.
  Valaki azt kommentelte, hogy az egyénnek kell megtalálni a boldogságát és lehetőségeihez mérten leélni az életét. Hogy a fenébe legyek boldog, ha a közalkalmazotti fizetésemből nem tudok ruhát venni magamnak, nyaralásról meg szó sem lehet...
  A munkahelyemen besavanyodott öregekkel vagyok körülvéve, akiknek már semmilyen kiugrási lehetőségük nincs és megfásulva jönnek be reggel. Milyen munkahelyi légkör az, ahol belerúgunk a másikba, mert ha nekünk szar, akkor legyen neki is. Értem én, hogy el lehet innen menni, de ez van leosztva. Nem csak nekem, de még 10 millió másikunknak is. Várom a napot, amikor bedumálom magam végre egy jobb munkahelyre és megvalósíthatom az álmaimat...de munka sem nagyon van jelenleg...”
 • 70. KáTi 2009. október 22. 07:27
  „Tudjátok az osztrák meg az angol fizetéseket irigyli, az ukrán meg a miénket. Ennek sosem lesz vége, mert mindig lesz nálunk szegényebb és gazdagabb. A kiút véleményem szerint az, ha nem a pénzt tesszük értékmérővé, hanem valami mást. De sajnos ezeket a dolgokat feláldoztuk a pénzkeresés oltárán: családdal töltöt idő, borozgatás egy régi baráttal, kirándulás a gyerekemmel, egy jó könyv elolvasása és még sok minden, ami fontosabb az anyagiaknál”
 • 69. puntócska 2009. október 22. 06:49
  „Meg nem tartanak el kétmillió cigányt!

  Ez az egész összehasonlítósdi egy szánalom.A lemaradást nem lehet években mérni.
  Figyelemelterelésnek írnak ilyen cikkeket,mi meg ráharapunk a hülyeségre!!”
 • 68. Patriot 2009. október 22. 06:27
  „Könnyű nekik! A sógorok nem építették negyven évig a kommunizmust, és nem a posztkommunista utódpárt lopja szét az országukat.

  " Jóléti rendszerváltók"”
 • 67. atika61 2009. október 22. 06:26
  „Nem érdekel, hogy mennyi a külömbség!! Fillérekkel több, vagy kevesebb.
  Kedves ELEMZŐ!!!!
  Azt kellet volna leírni, hogy hányszor több az, amit a számlájukra kapnak!!!!!!!!
  Aztán, ha ezt leírtad, onnatól fogva: N O C O M M E N T !!!!!!!!!!!!!!”
 • 66. mikvannak 2009. október 21. 21:45
  „Sajnos ezek az összehasonlitgatások teljesen feleslegesek és értelmetlenek.Amíg az elosztás nem úgy működik mint bármely más normális országba addig nincs miről beszélni.Én is éltem kint N.o.ba n van hasonlítási alapom most a párom dolgozik osztrákoknál.Itt amíg az urak szaporodnak a mi pénzünkön ,tőlünk a 2 ft is sajnálják ,inkább viszik a pénzt Ciprusra, mert ha 100 évig élne akkor sem tudná felélni a vagyonát,amit ebbe a szép ujj világba szerzett mert ugye az átkosba neki sem volt több mint nekünk,csak ők jókor álltak,jó helyen ennyi és nagy a család csak szaporodnak.Azóta Mi meg húzzuk ,amíg húzni tudjuk mert a kapuban a mi helyünkért is több százan várnak ez a modern mai magyar rabszolga sors.Pedig ha belegondolnának a kis embereknek is tisztességes bért fizetnének a gazdaság is fellendülhetne a pénz vissza áramlana hozzájuk csak hosszabb ideig tartana a vagyonosodás.”
 • 65. akinemfél 2009. október 21. 21:21
  „Szlovákiában,Lengyelországban,Csehországban,... is jocskán elhagytak minket az anyagi életszínvonal tekintetében az elmult 8 év MSZP uralom alatt. Pedig aki nem járt mondjuk 10 éve Pozsonyban,az ezt el sem tudja képzelni. Erdemes kimenni megnézni. Nem kell izgulni,a Szlovákoknak semmi gondjuk a Magyarokkal.
  Az ellenkezojétol csak olyankor zeng a magyarországi média,amikor a magyar parlamentben a koltségvetést szavaztatja meg az MSZP a kisebb pártok bevonásával (SZDSZ,MDF).
  Ausztria érthetoen jobban áll mint mi. De a Lengyelekrol sokaknak a lengyel piacok jutnak eszébe. Es hogy élnek ma a Lengyelek ?! Még a Szlovákoknál is jobban. Aki nem hisz,járjon utána.”
 • 64. Elisabeth 2009. október 21. 20:45
  „Valóban nincs kolbászból a kerítés! Az árak összehasonlítása mellett ne feledkezzünk meg a bérekről, és főleg a szociális ellátásokról.
  Akinek a nyugdíja nem haladja meg a minimális nyugdíjat, annak kiegészítik -minden kérés nélkül,- évente egyszer a minimális értékre. Évente kétszer dupla nyugdíjat kap! A gyógyszereit ingyen kapja, telefonálni is ingyen tud, Tv és rádió adót sem kell fizetnie! Akkor hol élnek jobban? Ezen el lehet gondolkozni, de a tények magukért beszélnek, mert a magyar fizetések 3x-4x t keresik a szakdolgozók, tanárok, és egyéb szakterületen dolgozók! Nem hinném, hogy valaha is be tudjuk hozni ezt a lemaradást, de talán meg kellene próbálni felzárkózni!
  Van 40 év hátrányunk, ami nem a mi bűnünk!”
 • 63. Agent 2009. október 21. 20:41
  „48, merre laksz, Willendorf, Gerasdorf? Gyönyörű helyek na, a Schneeberg mint állandó "háttérkép" verhetetlen.
  49, igazad van, jártam pár éve az akkor új Wiener Neustadt-i vasútállomáson, a sinek alatti kövezés makulátlan, sehol egy darab szemét, csikk, kivéve az egyik szélső vágányt, itt hemzsegnek a cigarettacsikkek a talpfák között és nahát, erre a vágányra érkeznek és innen indulnak Sopronból/Sopronba a javarészt magyar munkavállalókat ingáztató vonatok, mélységesen szégyelltem magamat.”
 • 62. AHA 2009. október 21. 18:02
  „ungi
  A beilleszkedésről a tesó is ugyanazt mondja amit te.
  ....és nem hibázhatsz,mert 10 német vár a helyedre.”
 • 61. AHA 2009. október 21. 17:48
  „Még annyit! Nem a megélhetést említettem elsőként,hanem a munka közti különbséget.
  Nem futnak munkából munkába,nem kapnak infarktust.Megélnek abból amit keresnek egy munkahelyen.”
 • 60. AHA 2009. október 21. 17:45
  „ungi
  Ha elolvasod a hozzászólásaimat rájössz,hogy végülis egyről beszélünk.Nem munkásszállóban lakik hanem panzióban.Minden igényt kielégítő panzióban.
  Egyetlen szavammal sem emlegettem hazafiasságot,bár gondolom az nem is nekem szólt.
  Én csak a munkamorált említettem,hogy mennyire más.
  Nem ordibálnak a háta mögött,meg van mindenre az idő.nem rabszolgaként alkalmazzák őket.A pötyögésen már túl van.Bár az osztrák némettel nem egyszerű megbirkózni.
  A testvérem 30 éve Németországban él és dolgozik,tehát van rálátásom NAGYJÁBÓL hol miből hogyan lehet megélni.
  Ezenkívül ahol a gyerek dolgozik heti 35 órának kell meglenni.Plussz kaja.
  Egyszóval egész más mint az itthoni cégnél.Pedig azzal is meg van elégedve.”
 • 59. ungi 2009. október 21. 17:22
  „Tudatom veled kedves aha, hogy mar evek ota vagyok megbecsült dolgozoja a cegnek, ahol vagyok. Külföldi letemre elfogadtak, megbecsülnek. Igy szo szerint!En is a kereskedök köze tartozom, akik allo nap mosolyognak, es ez nem is esik nehezemre, mert ez a dolgom. vevökböl elek, es amig ök jönnek, van allasom. Meg jo sok munkam is! Nem lazsalok, dolgozom ezerrel egesz nap, de szivesen teszem, mert megbecsülnek. Itt üzletvezetö voltam, es naponta ertek a megalazasok. Örülök annak, hogy legalabb paran megertettek, mit is akartam mondani. Ne a nagy hazafiassagot hangoztassuk itt, hanem tegyünk is erte, hogy jobb legyen. Ja es aha! Ne hasonlitsd össze azt a ceget, aki csak "vendegmunkas" ottkint, es az ottani eletet. Gondolom , a fiad is ingazik a melohely, meg a munkasszallo között. Ennyire saccolom, amit lat a dolgokbol. Beszelni kell a nyelvet ahhoz, hogy megertsd mit is mondanak, nem eleg pötyögni. Olvasni kell , hireket hallgatni a masik nyelven, es mindjart mashogy neznek ki a dolgok. Meg elarulok meg valamit. Csak azutan fogod megerteni öket, ha elkezdessz nemetül gondolkodni. Csak igy lehet igazan beilleszkedni. Nekem sikerült, es nem bantam meg. Jobban erzem magam azota.”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente négymillió ember hal meg cukorbetegségben világszerte

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség legfrissebb adatai szerint világszerte 285 millió cukorbeteg ember… Tovább olvasom