Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Osztrák `szemétség` - szabálytalanul épül a hulladékégető?

Az eddig tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az osztrák állam nem az ígéreteknek megfelelően fogja felépíteni a heiligenkreuzi (Rábakeresztúr) szemétégetőt – jelentette ki Áder János, a Fidesz alelnöke.
"Abzug, heiligenkreuz-i hulladékégető!" - képeslapokkal a beruházás ellen
"Danke, nein!" azaz "Köszönjük, nem!" feliratú képeslapok jelennek meg hamarosan a MOL benzinkútjainál, amelyeket a Szentgotthárdtól néhány száz méterre tervezett heiligenkreuz-i hulladékégető beruházójának címeztek. Viniczay Tibor Szentgotthárd polgármestere pénteki, budapesti tájékoztatóján azt kérte, minél többen vegyék meg, és adják fel az 50 forintba kerülő képeslapot. Remélik, hogy ezzel az akcióval jobb belátásra bírják az osztrák hatóságokat, és nem építik fel a főleg magyar természetvédelmi területeket veszélyeztető szemétégetőt.

2007-ben így tiltakoztak a tervezett szemétégető és a Rába szennyezése miatt. Fotó: alon.hu
2007-ben így tiltakoztak civilek a tervezett szemétégető és a Rába szennyezése miatt. Fotó: alon.hu

Viniczay Tibor szerint "nem szép dolog más kertjébe piszkítani", pedig ezzel a gigantikus osztrák szemétégetővel leginkább az Őrséget veszélyeztetik. A szélirány a Heiligenkreuz-ban keletkező füstöt, kormot, bűzt 60-70 százalékban Szentgotthárdra illetve környékére hozná ugyanis. A polgármester azt mondta: a "24. órában vagyunk", mivel a beruházás már az engedélyezési szakaszban van, ezért is nagyon fontos, hogy az egész ország, minél több magyar juttassa az osztrákok tudomására: nem kérnek ebből a beruházásból. A polgármester emlékeztetett: az utóbbi két évben számos fórumon tiltakoztak a tervezett osztrák beruházás ellen.

Politikától függetlenül a magyar döntéshozók valamennyien támogatták a szentgotthárdiak ügyét, így felemelte a szavát az égető ellen a köztársasági elnök, a környezetvédelmi miniszter, sőt, országgyűlési határozat is született erről. Mindez egyelőre úgy tűnik, hatástalan volt, ezért próbálják most ezzel az új módszerrel meggyőzni az osztrákokat. Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere bejelentette: december 12-én a város polgármestere és a szomszédos osztrák település vezetője közös petíciót ír alá, amelyben pontokba foglalva leírják, miért nem akarják, hogy felépüljön a szemétégető. A hulladékégető három ország természetvédelmi területének közelében épülne fel ugyanis, így nemcsak az Őrség, hanem a szlovéniai és ausztriai nemzeti parkok jó levegőjét is veszélyezteti - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón ott volt Áder János, a Fidesz alelnöke is, aki úgy fogalmazott: "Abzug heiligenkreuz-i hulladékégető!" Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy miért nem lehet megbízni az osztrák ígéretekben, miszerint a hulladékégetőben minden környezetvédelmi előírást betartanak majd. Emlékeztetett arra, hogy a Rába habzásáért felelős osztrák bőrgyárak is azt ígérték, megszüntetik a szennyezést, mégsem történt semmi. Szintén példaként említette, hogy a fürstenfeldi hőerőműnél sem az ígért környezetvédő technológiát alkalmazzák, hanem egy olyat, amelynek következtében naponta 70 tonna sóval szennyezik az élő vizeket. Áder János hozzátette: a szemétégetőt korábban Eisenstadtban, illetve Grazban tervezték felépíteni azonban a helyi természetvédők megakadályozták, "tehát nekik maguknak is büdös lett volna ez a beruházás".

Olvasóink írták

  • 2. albatrosz 2008. december 05. 17:24
    „Nincs értelme szólni, mert a moderator lekever”
  • 1. Tapmancs 2008. december 05. 17:20
    „Az hogy lehet hogy az osztrákok egy szóval eltolhatják későbbre pl az Eurovegas építését, mi pedig semmit nem tudunk tenni egy szemétégető ellen?

    http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/az_osztrakok_megfurhatjak_a_bezenyei_euro_vegast/2074614/

    Nem igaz hogy nem lehet valami európai szintű bírósághoz, hatósághoz vagy mittudoménmihez fordulni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára robbantotta a házát, miután megverte a feleségét

Szerbia - Tragédiával végződött egy csütörtök esti családi perpatvar a vajdasági Padén. A Kossuth… Tovább olvasom