Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Összekuszált gondolatok, nyilvánvaló szeretet

Oscar-esélyes alakítás hívhatja fel a figyelmet az Alzheimer-kórra, ugyanis a szellemi leépülés folyamatának megformálásáért jelölték Julianne Moore-t a díjra. Persze már így is sok család szembesül a felejtés betegségével, ami arra emlékeztet, az érzelmeknek kell hangsúlyt kapniuk életünkben.
Az értelmet túlzottan előtérbe helyező világunkban az Alzheimer-kórosok épp ezzel kapcsolatos képességeiket veszítik el fokozatosan.

Gondozásukkor az érzelmek átadása hozzájuk a kulcs. Azokat jobban értik, így a szeretet fontosságára emlékezteti ez a kór a családokat. Azt is hozzá kell tennünk azonban, hogy kíméletlenül, súlyos terheket rakva a rokonokra.

Csak türelem!

„Azt hittem, kitépem a hajamat, amikor újra meg újra értelmetlen vitába, vádaskodásba kezdett. Megbolondultam volna, ha időnként nem rohanok ki az udvarra kiabálni. Akik most éreznek így, azokat megnyugtatom, nem kell ezt szégyellniük" – fogalmazott egy asszony, aki egy évtizedig ápolta szellemi leépülésben szenvedő férjét. Türelem, türelem és türelem – ez kell az alzheimeresek gondozásához. Elsősorban a beteg személyiségének megváltozása és a valóságtól való eltávolodása az, amit a hozzátartozók nehezen tudnak kezelni. Az a jó, ha együttérzéssel viselkednek az alzheimeressel és a betegség tüneteit, lefolyását alaposan megismerik. Segít, ha az agressziót nem úgy értelmezik, hogy az személyük ellen irányul, ezt ugyanis a bizonytalanság és a betegség megváltoztathatatlanságának érzése váltja ki a betegekből.

Polcátrendezés

„Ha ő már nem is ismer meg engem, én ugyanúgy szeretem, mint korábban és tudom, ki ő" – sok Alzheimer-beteget ápolónak ez a hozzáállás ad erőt. Ők világszerte úgynevezett Alzheimer Cafék klubfoglalkozásain biztatják egymást, osztják meg egymással bevált módszereiket. Például azt, hogy érdemes bőkezűnek lenniük a dicséretekkel, ha a beteggel beszélnek. S elterelhetik figyelmét, ha vitázni kezd vagy egy mondat elejét ismételgeti. Érdemes fényképeket nézegetni vele, történeteket mesélni neki, kezébe adni régi szerszámait s gyakran használni a testbeszédet, mert azt gyakran könnyebben megérti, mint a szavakat.

Kutatások szerint, akik aktív korukban rendszeresen sportoltak, azoknál az elbutulás tüneteit húsz évvel sikerült kitolni. A kímélő életmód mellett nagyobb az esély a szellemi leépülésre, érdemes tehát naponta mozogni. S kell az agytorna is. A betegeknek szóló foglalkoztató füzetek, de akár a rejtvényújságok is megfelelőek ehhez. Így mérsékelni lehet a demencia okozta veszteségeket. Például játékosan, anyagok, tárgyak tapintás általi felismerésével, a polcon lévő tárgyak átrendezésével, ha akkor az a feladat, hogy a beteg mondja meg, mit cseréltek ki. S a találós kérdések is hasznosak.

Észrevétlen gondok

Dr. Menyhárt Miklós háziorvos, aki franciaországi szakmai kiküldetése idején alzheimeresekkel foglalkozó kórházi részleget vezetett, elmondta, hogy a zenehallgatás és az állatsimogatás is a terápia része lehet. „A legtöbbet persze akkor lehet segíteni, ha időben felfedezik az Alzheimert" – hangsúlyozta. Szerető családban jobbak az esélyek az egészséges életre, mert maga a beteg nem érzékeli a gondokat, rokonainak, barátainak kell orvoshoz vinniük.

– Az Alzheimer-kór lassan alakul ki, főképpen idősebb korban. Az, hogy elfelejtünk dolgokat, még nem ad okot a gyanúra. Miért is jöttem ki a kamrába? Hol a szemüvegem? – ilyesmi mindenkivel előfordul. A tipikus jelek közé az tartozik, ha nehézséget jelent a szokásos feladatok elvégzése. Ha nem tudja a szokásos módon megfőzni a krumplifőzeléket, csak legyint egyet a beteg. S például ott volt a boltban, látta is az étolajokat, de nem tudott venni, hiába válogatta a palackokat hosszasan.

Romlik a döntési képesség is, indokolatlanul költekezhet a beteg és gyakran eltévedhet – sorolta a figyelmeztető jeleket dr. Feller Gábor pszichiáter. Megfelelő kezeléssel, érzelmi támogatással olyan jól karban tartható egy demenciában, szellemi leépülésben szenvedő beteg, hogy még tudományos munkáját is folytathatja, egy ideig. Ronald Reagan volt amerikai elnök is ebben a betegségben szenvedett, támogatta a kórral kapcsolatos kutatásokat.

Elismerés az orvosszakmától

Az orvosok nélkülözhetetlenek az Alzheimer-betegek kezelésében, de a betegek is segíthetik egymást, az őket ápoló családtagok támogathatják, hasznos tanácsokkal láthatják el egymást. Ezért jött létre nemzetközi mintára az első magyarországi Alzheimer Café is, ami Győrben működik. Minden hónap első szerdáján 17 órától a Rába Hotel Belga éttermében találkoznak az érdeklődők. Az orvosszakma is elismeri a betegek családjainak ezt a kezdeményezését, erről dr. Schmidt Péter, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány elnöke beszélt, aki 25 éve szervezi az Alapellátási Szabadegyetemet, a háziorvosoknak, egészségügyi szakembereknek továbbképzést biztosító tudományos konferenciasorozatot. Bővebb információ az első magyar Alzheimer-kávézóról az interneten olvasható (www.alzheimercafegyor.eu, www.facebook.com/alzheimercafegyor).

Díjesőt hoz

Julianne Moore a Golden Globe-ot és a kritikusok díjait is megkapta a legjobb színésznő kategóriában a Still Alice (Megmaradt Alice-nek) című film főszerepéért. A történet szerint a háromgyerekes, boldog házasságban élő harvardi professzor asszony karrierje csúcsán azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, gondolatai összekuszálódnak, memóriája cserbenhagyja. A diagnózis: Alzheimer-kór. Összeszorított foggal igyekszik ugyanúgy élni az életét, mint korábban, de a betegség úrrá lesz rajta s nem minden családtagja tudja jól fogadni állapotát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari kamerákkal leshetünk be a Jurassic Worldbe

Ahogy közeledik a Jurassic World premierje, egyre jobb ötletekkel csigázzák a rajongók érdeklődését. Tovább olvasom