Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Oscar-díjas megvilágítást kapnak a római császárfórumok

A többszörös Oscar-díjas olasz operatőr, Vittorio Storaro kapott megbízatást Róma városától arra, hogy fénnyel árassza el a Forum Romanummal szomszédos császárfórumokat.
A hír bejelentésekor Ignazio Marino római főpolgármester bevallotta, annak ellenére, hogy régóta az olasz fővárosban él, eddig nem is vette észre, hogy a császárfórumokat éjszaka nem szokták kivilágítani.

"Kevésbé ismertek, mint a mellettük levő Forum Romanum, és még sötétség is fedi őket. A megfelelő világítással visszanyerik eredeti jelentőségüket" - hangsúlyozta a főpolgármester.

A Róma ókori városközpontjában egymás mellett sorakozó három császárfórumról van szó: az első század első felében épített Augustus-fórumról, az első század második felében emelt Nerva-fórumról, valamint a 98-117 között uralkodó Traianus fórumáról.

Vittorio Storaro neves olasz és külföldi rendezőkkel dolgozott együtt. 1980-ban, 1981-ben és 1988-ban is Oscar-díjat kapott a Francis Ford Coppola rendezte Apokalipszis most, a Warren Beatty rendezte Vörösök és a Bernardo Bertolucci rendezte Az utolsó császár című film operatőri munkájáért.

Storaro elmondta, hogy minden egyes császárfórumon az adott kor témája szerint világítja meg az ókori épületeket: az Augustus-fórum közepén álló Mars-templomot például alulról magasodó fénynyalábok veszik majd körbe, mintha a felkelő nap lenne, a császár által képviselt új történelmi korszak megszületését jelképezve. A Traianus-fórumon az itt emelkedő diadaloszlop "világít" majd.

Az új világítás Róma városának legközelebbi születésnapjára, jövő április 21-re készül el. A megvilágítás terveit az Unilever multinacionális cég finanszírozta, a megvalósítás 1,5 millió eurós költségeit egy magát megnevezni nem akaró mecénás állja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liza Minnelli műtét után lábadozik

Régóta küzdött egy hátsérüléssel, amely miatt az elmúlt évben alig tudott fellépni, és a… Tovább olvasom