Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Óriási siker volt a múzeumok első őszi éjszakája

Rendkívül népszerűnek bizonyult a múzeumok első őszi éjszakája, amelyet idén hagyományteremtő jelleggel rendeztek meg szombat éjjel 31 budapesti és 49 vidéki kiállítóhely részvételével a szeptember 28. óta tartó múzeumok őszi fesztiváljának záróeseményeként.
Nehéz volt viszont a bejutás a Szépművészeti Múzeumba, az érdeklődők sora egészen a Dózsa György útik kígyózott, a Boticcellitől Tizianóig című páratlan kiállítást csak előzetes regisztrációval lehetett megtekinteni, mivel a tárlatra egy órában csak négyszáz látogatót engedhettek be.

Az est folyamán Jamie Winchester az épületben tartott koncerttel szórakoztatta a Szépművészeti Múzeum vendégeit. A Városligetben fekvő Műszaki és Közlekedési Múzeum szintén népszerű választás volt a programban résztvevők körében, a kiállított vasúti modellek és régi mozdonyok, utaskocsik, illetve a felső szinten a hajók és más közlekedési eszközök elsősorban a kisgyerekkel útra kelt családokat vonzotta, a múzeumban színes programokkal - többek közt egy Galileli távcsövéről szólóval - várták látogatókat. A Budai Vár alatt húzódó Sziklakórház rengeteg érdeklődőt vonzott, az esti - hangszerekkel és gyertyákkal kísért - őrségváltást hatalmas tömeg kísérte figyelemmel.

A légókórházba való bejutásra igen sokat kellett várni, az est folyamán le is kellett zárni az autóforgalom előtt a Várba vezető utakat, annyi érdeklődő gyűlt össze a múzeumnál. A Természettudományi Múzeumot is sokan választották, itt elsősorban a Predátorok című kiállítás, a Vadászati kiállítás, A korallzátonyok csodálatos élővilága, valamint az év természetfotóiból rendezett lenyűgöző kiállítás érdekelte leginkább a látogatókat. A Természettudományi Múzeum élő zenével, kézműves és ügyességi programokat kínált az érdeklődőknek.

A különleges éjszakán a felnőttek 1300 forintért, a hatévesnél idősebb gyerekek 600 forintért, a hatéven aluliak pedig ingyen térhettek be bármely kiállítóhelyre, valamint igénybe vehetették a 18 és 24 óra között közlekedő múzeumbuszokat is. A legtöbb intézmény pontos látogatószámokkal még nem tudott szolgálni, de mindenütt nagy érdeklődésről számoltak be. Demeter Judit, a Magyar Nemzeti Galéria PR-menedzsere szerint intézményüket nagyjából ötezren keresték fel, legnépszerűbbnek a München magyarul című kiállítás bemutató tárlatvezetése volt. Tömegek élvezték az Orchestra Fugato koncertjét az aulában és szereztek saját zenét az Opera Looper elnevezésű interaktív operaszerző program segítségével.

Lovas Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési főosztályának munkatársa az MTI-nek elmondta: minden várakozást felülmúlóan sokan - számításaik szerint mintegy 5700-an - érkeztek az intézménybe szombat éjszaka. Kiemelkedő sikert aratott a Cervantes búsképű lovagjának történetét felelevenítő összművészeti akció az Aguaviva Formáció előadásában, valamint Kolti Helga pódiumjátéka Szent Erzsébet életéről a Királylányok messzi földről című katalán-magyar kiállításhoz kapcsolódóan.

Az est fénypontját mindenképpen Csákányi Eszter előadása jelentette A hét asszonya című, Parti Nagy Lajos írásaiból összeállított előadásával. A hangulatos fáklyafényben fürdő Múzeumkertben forralt bor, sűlt gesztenye, kalács és lángos várta az éjszakai múzeumjárókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miként zöldíthetjük kertünket?

Vizeléssel zöldíthetjük kertünket - tanácsolják brit kertészek. Nem közvetlenül kell élni vele -… Tovább olvasom