Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Önnek bejön a Valentin nap? Megünnepli? Szavazzon!

Sokan már február elején repesve várják a Valentin napot, mások jó előre rettegnek tőle... Ön melyik tábort erősíti? Szavazzon!

Valentin nap… ki virágért rohan, hogy kedvesét köszöntse; ki bosszankodva csóválja a fejét: már megint egy ünnep, megint valami divat. Ön irtózik a rózsaszínű giccstengertől? Vagy megünnepli a Valentin napot? Szavazzon!


 

 

 

 

 

 Akik nem rokonszenveznek a február 14-hez kötődő felhajtással, gyakran érvelnek azzal, hogy mondvacsinált, Nyugatról behurcolt ünnepről van szó. Ez így azonban nem teljesen igaz. Bálint – itáliai ókeresztény vértanú – legendáját ugyanis nálunk is ismerték és tisztelték már a középkorban. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki a nyavalya (divatosabb nevén epilepszia) ellen, de magyar szerelmi babonák is kötődtek e naphoz, melyek főleg a fiatal lányoknak adtak férfifogó tanácsokat.
Amerikában a Valentin-nap nem a szerelem, hanem a szeretet ünnepe. Tehát az emberek párjuk mellett családjukról, barátaikról, kollégáikról sem feledkeznek meg. Nem beszélve a jópofa névtelen képeslapokról, melyek aztán könyörtelenül feladják a leckét: vajon kinek jutottunk eszébe? Nálunk ezzel szemben mindjobban elterjed az irigy nézet, hogy február 14-e a szerelmespároknak van kitalálva, a többiek meg ejtve vannak. A Valentin-nap támogatói azzal érvelnek, nem baj, ha eggyel több csodás ünnep van szerelmünk kimutatására.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. PityukaBá 2011. február 16. 12:32
  „30-as igazad van tisztellek kitartás.”
 • 30. katalin85 2011. február 15. 22:57
  „Kedves meteor!
  "...halloween a legjobb, es sokkal mulatsagosabb, mint kimenni sirni vagy viragot pocsekolni egy kore..."Hát tudod én nem azért megyek ki ahhoz a "kőhöz", hogy sírjak, hanem, hogy így is közelebb legyek édesanyámhoz, és emlékezzek rá,bár nem csak ezen az egy napon teszem meg.És szívesem pocsékolok rá virágot...!!!!
  Legközelebb kicsit gondolkodj el, mielőtt baromságokat írsz...”
 • 29. Nooormális? 2011. február 14. 16:26
  „Az elmebaj egyik visszataszító megnyilvánulása.”
 • 28. tradermike 2011. február 13. 21:39
  „Nálam holnap Ballantine´s Day lesz. Ha gondoljátok, csatlakozzatok :o)”
 • 27. Truder 2011. február 13. 16:03
  „25. Jandex 2011.02.13. 07:42
  hát akinek van farka... :))”
 • 26. soproni 2011. február 13. 11:42
  „25. :)))))”
 • 25. Jandex 2011. február 13. 07:42
  „Én farkcsóválva ünneplem eme remek eseményt!:)))”
 • 24. meteor* 2011. február 12. 01:03
  „Valentine´s Day hatszor jobban hangzik, mint a Balint nap.
  Szerintem az angol teruleteken unnepelt unnepek sokkal jobbak, mint magyarorszagon. Christmas, Valentine´s Day, New Year´s Eve, Halloween... halloween a legjobb, es sokkal mulatsagosabb, mint kimenni sirni vagy viragot pocsekolni egy kore, + egyes allamok sajatos unnepnapjai, sot, meg a Bank Holiday-ek is sururbben vannak, mint m.o.-n.”
 • 23. pamutzokni 2011. február 11. 22:34
  „itt szeretnék köszönetet mondani, hogy végig kitartottál mellettem, 30 év alatt egyszer sem csaltál meg, mindig hű voltál hozzám!.
  Boldog Valentin napot drága J O B B K E Z E M
  XD XD XD”
 • 22. vilike27 2011. február 11. 22:13
  „sikerül valami badarságot mindig kitalálni a pénz kidobálására : ballagás az ovodától kezdve minden negyedik évben szalag avatás, érettségi buli, a 18. szüli nap, gólya bál , valentin nap, ilyenkor mindenki megmutathatja amit fontosnak tart . első sórban azt milyen anyagi háttérrel rendelkezik, ahól nincs rá lehetőség azok meg csak azért is nehogy lemaradjonak másoktól. a szeretettet nemlehet semivel megvásárólni - csak szeretettel viszonozni ezért a valentin nap részemre semit nem jelent, pénzel akarunk mindent megmutatni és feltünni. még halálunk után is ezért miliós értékü emlékmúvet emeltetünk szeretteinknek, mig élt sajnos igy mondjuk nemvolt időnk vele törődni, de most megmutatjuk. erre csak azt mondhatom ilyen alacsony nivóra súlyedtünk, minden emberi szépet és jót nem magunközött hanem a bóltokban keresük ez semit nem jelent és az emberi szeretet mutatója a nula körúl mozog.”
 • 21. futóbab 2011. február 11. 13:35
  „A szeretetet,szerelmet,megbecsülést, naponta illik kimutatni,egymás oda figyelésével,egymás bogarainak tolerálásával...stb,és nem pénzbeli értékkel.35 éves boldog házassági tapasztalat van mögöttem,és sohasem éreztük hiányát ennek a mű napnak.Ha éppen kedveskedni akartunk,vagy akarunk egymásnak apró ajándékokkal,az mindíg spontán,ünnepnaptól független történt..Ez a nap csak a sok bóvlit árusító kereskedőnek jó.”
 • 20. berni223 2011. február 11. 11:54
  „Biztos, hogy Plazma TV-vel lehet leginkább kimutatni akár szeretetet, akár szerelmet??? Pár napja láttam a reklámot és igencsak elcsodálkoztam rajta. Ha vannak ilyenekre kapható "szerelmesek", ...igen torz világban élünk. Az egész "ünnep" egyébként ebben a formában nem más, mint a fogyasztói társadalom, a cégek nyomása még több fogyasztásra újabb és újabb ürügyek révén, még több felesleges kacat megvásárlására...”
 • 19. Lacee70 2011. február 11. 11:25
  „Nem kell kifejteni a Bálint nap és a valentin day közti különbséget!
  A második csak egy kreált <moderálva>”
 • 18. PityukaBá 2011. február 11. 11:02
  „16-és 17 eggyetértek”
 • 17. soproni 2011. február 11. 09:39
  „Én 365 napon keresztül kimutatom a szeretetemet és viszonozzák is azok, akik igazán fontosak :)”
 • 16. kicsi_lany 2011. február 11. 09:26
  „mű-nap”
 • 15. annobon 2011. február 11. 09:14
  „A jelenlegi Valentin-nap köszönőviszonyban sincs a némelyek által - helyesen - felidézett magyar Bálint-napi szokásokkal. Utóbbi - sajnos - a népviselettel együtt kiment a divatból. Előbbi meg angolszász ünnep átvétele (lásd még Halloween), amely a globalizáció folytán egyre terjed, főleg a fiatalok körében. A virág- és ajándékboltosok legnagyobb örömére. Remélem tömören sikerült összefoglalnom a lényeget. :)”
 • 14. Blondi43 2011. február 11. 08:11
  „február 14 a szerelmesek napja de én mégis azt gondolom hogy nem csak február 14.-én kell szerelmesnek lenni....”
 • 13. buggyant 2011. február 11. 06:19
  „Auriana, ez tetszik, köszönjük a beszámolót, ezt nem tudtam. A Bálint-napi népszokás az rendben van, A Valentin nap nem, azt csak azért erőltetik, mert március közepéig a virágboltoknak, ajándékboltoknak nem nagyon van forgalma.
  6. nem értetted a lényeget, nem az ünnepléssel általában van baj, hanem a ránk erőltetett cukormázzal. Akinek párja van, az nem csak Bálint-napon szereti. És nem csak ezen a napon kedveskedik neki. Nekem is van párom, és a Valentin nem érdekli egyikünket sem, mert a szeretet nem naphoz kötött.”
 • 12. sztefanosz 2011. február 10. 21:26
  „Kedves, Auriana! Örülök, hogy ezt írtad. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Magyarországon is vannak hagyományai Bálint-napnak. Sajnos, ahogy a népszokásokkal lenni szokott, többnyire kivesznek.
  Mindenképp fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ez nem egy újabb angolszász szokás hódítása. Ennek vannak hazai gyökerei is. A keresztény egyházban is kiemelkedő helyen szerepelt Bálint napja.
  Régen én is elítéltem, mára megtanultam másképp szemlélni ezt.
  A kapitalizmus mindent anyagiasított, és a szellemiséget kiölte régi ünnepeinkből. Karácsony, húsvét....Bálint-nap.
  Attól még lehet értékes és jó ünnep az emberek számára, ha az üzletté és megszokássá válik másoknak.
  Valentin, magyarosan "Bálint. Akiről e napon emlékezik meg az Egyház, itáliai ókeresztény vértanú volt.(...) Régi szokás szerint Európa-szerte a farsang a párválasztás ideje".
  Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_balint__valentin_nap”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit ér a Twitter?

A Google, a Facebook és más vállalatok alacsony szintű tárgyalásokat folytattak a Twitter… Tovább olvasom