Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Ön is győzelembe hajszolja gyermekét?

Egészen elképesztő botrányok, lökdösődés, verekedés, csalás és lefizetés - olvasható a Pokoli.hu-n.


Csokiért vásárolt gyerekmeccs, üvöltöző jaguáros apuka. Az esetek és a szereplők nem a képzelet szüleményei. No, de már egy óvodás, iskolás sakkversenyen is jelen vannak a "jégmamák" és a "teniszpapák"? Gyönyörű, mégis olykor furcsa világba csöppentem a hét végén.

Hétéves Benjamin fiam élete első sakkversenyére készült a múlt héten. Péntekről szombatra virradó éjjel már aludni is alig tudott, annyira várta a nagy eseményt. Fél éve sakkozik a kisfiam, elég ügyes is, de azért felkészítettük arra, hogy valószínűleg nem minden partit fog megnyerni.

Kisgyerekek a sakktábla mellett. Olykor hihetetlen esetek is megtörténnek az asztal mellett. Fotó: pokoli.hu
Kisgyerekek a sakktábla mellett. Olykor hihetetlen esetek is megtörténnek az asztal mellett. Fotó: pokoli.hu


A versenyre egy budapesti általános iskola ebédlőjében került sor. Profi szervezők, nagyszerű sportpedagógusok rendezték a tornát, legalább ötven kisgyermek részvételével. Csak röviden: Benji három győzelemmel és négy vereséggel a középmezőnyben végzett. Amíg az ebédlőasztalokon a srácok ádáz csatát vívtak az ellenfelekkel, a sakktáblákat körbeállták a szülők és a rokonok. Éppen a körverseny második fordulója zajlott, amikor egy aprócska kisfiú döntetlent ajánlva kezét nyújtotta partnere felé. Ebben a pillanatban hátulról előlépett a partit éberen figyelő nagypapa és egyetlen mozdulattal visszarántotta kis unokája kezét, amire még rá is sózott egyet: nem jó a döntetlen, nem csinálhatsz ilyet, meg ne próbáld még egyszer! - szólt erélyesen a hatéves kisfiúra.

Egyszerre öten figyelmeztették az idősebb urat, a bíró pedig kilátásba helyezte a férfi kiküldését a teremből, mert amit tett, az sakkversenyen szigorúan tilos.

- Ez gyakori? - kérdeztem a mellettem álló főszervezőt, mire ő lemondóan legyintett:

- A legutóbbi óvodás kupa majdnem botrányba fulladt, pedig ugye akkor is gyerekek ültek asztalokhoz - mondta a szakállas fiatalember, aki évek óta szervez versenyeket.

Paksai Tamás szervező is érdekes történeteket osztott meg velem a jégmamákról és a teniszpapákról. Fotó: pokoli.hu
Paksai Tamás szervező is érdekes történeteket osztott meg velem a jégmamákról és a teniszpapákról. Fotó: pokoli.hu


- Nem is a kicsikkel volt a baj, hanem a hozzátartozókkal. Egy ilyen kis manóval tökéletesen meg lehet utáltatni a sakkot, ha az apuka vagy az anyuka a saját be nem teljesült álmait - vágyait erőlteti a gyerekre.

Pontosan tudom, hogy miről beszélt a főszervező. Évekkel ezelőtt riportfilmet forgattam az úgynevezett "jégmama-teniszpapa" fogalmakról. Azokat a hozzátartozókat jelöli ez a megnevezés, akik nem tudnak uralkodni az érzelmeiken és indulataikon akkor, amikor csemetéjük versenyez. Sokan közülük minden pénzt beleölnek a kicsibe, mert meggyőződésük, hogy gyermekük szupertehetséges. És ettől a hittől nem tántoríthatja el őket senki és semmi. Pár éve magam is szemtanúja voltam annak az esetnek, amikor egy vidéki kosárlabdatornán a teljes rokonság beszaladt a pályára, hogy elégtételt vegyen egy fiún, aki kiütötte a labdát az ő kis rokonuk kezéből.

De térjünk vissza a sakkterembe, ahol körém sereglettek a szakemberek és szinte kórusban mesélik az élményeiket: szóba kerül az apuka, akit kitiltottak a teremből, mert észrevették, hogy gyermekével szemben állva rendszeresen a fülét, nyakkendőjét, inggombját simogatja. Mint az a harmadik partira nyilvánvalóvá vált, a fül a bástyát, a nyakkendő a futót, az inggomb pedig a királynőt jelentette. Apuka így jelezte kisfiának, hogy mivel kell lépnie.

- Hát arra emlékeztek, amikor egy anyuka a végjátékban - amikor lánya menthetetlen helyzetbe került - látványosan tüsszentett egy nagyot, hogy széles mozdulatával letarolhassa az egész sakktáblát? - kérdezte a többieket az egyik szervező. A többiek jól emlékeztek...

A számomra legérdekesebb történetet Ádám Olga sakkpedagógus elevenítette fel:

- A hetedik, az utolsó körnél jártak a gyerekek. Apuka észrevette, hogy az ellenfél szülei nincsenek jelen. Odament hát fia riválisához, és felajánlott neki egy tábla csokit a mindent eldöntő parti előtt. Mindössze annyit kért a sráctól, hogy veszítsen - mesélte a szakedző, aki külön módszertant is kidolgozott azért, hogy ne csak megtanítsa, hanem meg is szerettesse a gyermekekkel ezt a csodálatos játékot.

Sok bábu, sok tábla, sok gyermek. Szerencsére a versenyek többsége bonyodalmak nélkül fejeződik be. Fotó: pokoli.hu
Sok bábu, sok tábla, sok gyermek. Szerencsére a versenyek többsége bonyodalmak nélkül fejeződik be. Fotó: pokoli.hu


És a végére még néhány gyöngyszem: anyuka nem nyugodott bele, hogy lánya "csak" második lett a szakkör versenyén, ezért csalásra hivatkozva kivette a gyereket a csoportból. Két gyermek apukája - miközben csemetéik békésen sakkoztak - összeszólalkozott azon, hogy ki szólalt meg először. Annyira eldurvult a vitájuk, hogy a bíró felfüggesztette a partit, mire az apukák - egymást hibáztatva a félbeszakadt meccs miatt - összeverekedtek.

És talán a legriasztóbb: félprofi apuka a verseny után ordibál nyolcéves lányával, aki amúgy is zokog a vereség miatt. Tucatnyi ember hallgatja, hogy a tízéves Zsuzsa egy kretén, tehetségtelen idióta, mert nem vette időben észre azt, hogy egy futó védtelenül állt az F3-as mezőn. Végül a többi szülő állítja le a megvadult édesapát, nehogy megtépje a saját kislányát.

Hadd meséljek el egy személyes történetet. Hét éve történt: a Zsolnay Gyöngyi Kosárlabda Sporttáborba betelefonált apuka, hogy az edzők nem a legjobbak csapatába tették be a lányát, "csak" a haladók közé osztották be. Feleségem, és a tábor szakmai igazgatója Völgyi Péter - jelenleg a ZTE férficsapatának vezetőedzője -, azt mondta az apukának, hogy Szilvikének így sokkal több sikerélménye lehet, hiszen hasonló tudású gyermekekkel került egy csoportba.

De az apuka hajthatatlan maradt: vagy a válogatott szintű legjobbak közé kerül a lánya, méghozzá azonnal, vagy már jönnek is érte. A diplomás szakemberek döntése értelmében a gyerek maradt az eredeti csapatban. Másfél órával később egy hatalmas Jaguár fékezett Siófokon, a tábor kapujában. Nem apuka jött, hanem a család sofőrje...

Ön mit gondol a jégmamákról és teniszpapákról?

                                                                                    Vujity Tvrtko További érdekes írások a Pokoli.hu oldalon!

Olvasóink írták

 • 10. drdoc 2010. március 04. 22:19
  „6.-hoz: Ha tudásod legjavával "nyomtad" a gyermekedet, és minden anyagit a fejlődésére fordítottál, amit lehetett, akkor a lehető legjobban cselekedtél! Ha az érdemeket vetted neki, akkor a lehető legrosszabbat tetted!

  8.-hoz: Ismerőseim javával nem lehet pókerezni "tét nélkül"! (Én elvből nem játszok tét alapon haverokkal -nem haverokkal meg abszolút nem.) Kérdem én: a győzelem vagy veszteség magában nem tét? Ezért nem is nagyon pókerezünk... Nekem 1 forint nem tét, ami tét lenne, azt szerencsejátékban meg nem kockáztatom.

  9.-hez:Ebben a dologban nem csak az igazságtalanság és a sértés a legnagyobb baj, hanem a "tolt" gyerek nem tanul meg küzdeni, rettegni fog a kihívásoktól, vagy képtelen lesz önálló döntéseket hozni. Ha a szülei "elmennek", nem lesz önálló, elveszett marad. Nekem sokkal fontosabb, hogy a gyermekem talpraesett, önálló, és kitartó legyen, mint hogy a trófeák számával hívalkodjon. Természetesen, ha azt valódi érdemei alapján kapja, az nagyon szép! Irányt kell adni a gyermekeknek, de nem helyettük küzdeni! Ott és akkor nem...”
 • 9. Truder 2010. március 03. 14:59
  „6. hozzászólás Baradlay 2010.03.03. 00:03
  Attól függ, mit értesz "nyomás" alatt. Ha hasonló dolgot, mint amit itt a cikk említ..az elég igazságtalan, és sértő a másik félre nézve.”
 • 8. Maca39 2010. március 03. 10:20
  „4. drdoc! Teljes mértékben egyetértek a véleményeddel. Én sosem erőszakolnék olyat a gyermekemre, amit nem szeretne. Sok felnőttnek kellene megtanulnia a nagy igazságot: Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel! Szerintem egyáltalán nem jó, ha a mindenáron nyerni akarás elrontja a versenyek jó hangulatát.”
 • 7. Mankapunka 2010. március 03. 00:35
  „Szerintem meg le kell ülni egy kicsit inni, valami finomat a másik féllel,és máris mindenki másképp áll hozzá a dolgokhoz.
  Egy pohár sör és megy egy kis pálinka, és indulhat a sztorizás. ha gyerek ezt látja,akkor másképp fog hozzá állni a többi emberhez.”
 • 6. Baradlay 2010. március 03. 00:03
  „HAAAAAAT!!!!!!!! Undoritonak nem neveznem magamat,de en is "nyomtam" a gyereket!!!!!!!
  Az eredmeny,amerikaban vegezte az egyetemet!”
 • 5. t-a-ibi 2010. március 02. 21:56
  „Sok nemzeti oldal által szervezett vetélkedőn vettem részt.
  Soha nem tapasztaltam, hogy akár szülő-vagy nagyszülő a gyermeket, befolyásolta---szidta volna.
  Verseny akkor jó, ha örömmel párosul.
  A mindenáronvalónyerés---”
 • 4. drdoc 2010. március 02. 21:02
  „Ahol gyerekek versenyeznek, mindenhol a szülők versengenek. Illetve minden ilyen versenyen, vannak olyan szülők, akik személyes sértésnek veszik, ha gyermekük (vagy csapata) nem az első helyen végez.
  Szerintem az ilyenek nevezzenek be "Az itt mindenki az első lesz 100.000-ért" című vetélkedőkre. Ezek a szülők olyan gyerekek lehettek, akik a "Ki nevet a végén" társas táblájáról üvöltve seperték le a bábukat, mikor csak második ként értek "haza". Sok felnőtt, még gyermektől sem képes elviselni a vereséget. (És igazságosan osztozniuk kell a játszma-arányon!!!) - tudok ilyet! Pofám leszakad...”
 • 3. MTT 2010. március 02. 20:17
  „Ez a kretén szülök versenye, itt nem a gyerek számít, hanem az ő érvényesülésük. A pszichológus mondja az ilyen esetekre, - a be nem teljesedett gyerekkori vágyálmok- NA JA.”
 • 2. Truder 2010. március 02. 20:10
  „Undorító! Sosem tennék ilyet, ugyanakkor nem ritka.
  Nemrégiben Győrben is volt csalás.. az ovis focin.”
 • 1. Goldmund 2010. március 02. 19:57
  „Hajmeresztő és undort keltő!

  Egyébként sakkversenynél legjobb lenne üvegfal mögött veresenyeztetni őket, ahová nem hallatszik be semmi, és csak a két gyerek meg a bíró van jelen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Zsófi duplán nyeregben

Hatalmas változáson ment keresztül a nemzet színésze, a neves mesemondó Szabó Gyula 21 éves lánya,… Tovább olvasom